Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Prichádza nová generácia: Firefox 57 Quantum

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu novej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 57.0 Quantum. Je založený na od základov prepracovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 57.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 3500 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a množstvo noviniek pripravovaných posledný rok. Pripravte sa na úplne nový Firefox.

Firefox 57 je rýchly. Veľmi rýchly. Je viac ako dvakrát rýchlejší ako Firefox pred 6 mesiacmi. Je postavený na prepracovanom vykresľovacom jadre s úplne novou technológiou od nášho pokročilého výskumného tímu a vyzdobený čistým moderným používateľských rozhraním. Dnes vychádza prvá z niekoľkých verzií, ktoré nazývame Firefox Quantum, ktoré sú navrhnuté tak, aby se dostali k veciam, ktoré potrebujete a máte radi rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Ak sa chcete dozvedieť viac o programe Firefox Quantum navštívte Mozilla Blog.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 57 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Kompletne nové vykresľovacie jadro, navrhnuté pre plné využitie možností výkonu moderných zariadení
  • Prepracované rozhranie “Photon” s čistým, moderným vzhľadom, konzistentnými vizuálnymi prvkami a optimalizáciou dotykových obrazoviek. Používatelia si môžu zvoliť tmavú alebo svetlú tému a zároveň s tým kombinovať hustotu prvkov (kompaktnú, normálnu a pre dotykové zariadenia)
  • Zjednotený panel adresy a panel vyhľadávania. Získajte viac informácii, ako pridať samostatný panel vyhľadávania na panel s nástrojmi
  • Nová vylepšená stránka Novej karty, ktorá obsahuje najčastejšie navštevované stránky a nedávno navštívené stránky
  • Aktualizovaná prehliadka produktu zameraná na nových a vracajúcich sa používateľov prehliadača Firefox
  • Vylepšený AMD VP9 hardvérový video dekodér pre prehrávanie videa s nižšou spotrebou energie
  • Rozšírená časť v Nastaveniach na spravovanie všetkých povolení webových stránok
  • Firefox odteraz podporuje výhradne rozšírenia vytvorené pomocou API WebExtension. Nepodporované staršie rozšírenia založené na technológii XUL nebudú fungovať. Získajte viac informácií o našich snahách o zlepšenie výkonu a bezpečnosti rozšírení
  • Funkcia automatického posúvania, posúvanie cez vstup z klávesnice a posúvanie cez dotykové gestá odteraz používajú asynchrónnu technológiu. Tieto spôsoby posunu sú teraz podobné ako iné vstupné metódy, ako je napríklad kolieskom myši, a poskytujú hladší zážitok pri posúvaní na webových stránkach
  • Odstránené tlačidlo Zdieľať na panely nástrojov. Ak je pre vás táto funkcia dôležitá, môžete namiesto toho nainštalovať rozšírenie Share Backported
  • Kompletná obnova vizuálu svetlej a tmavej témy aj pre Nástroje pre vývojárov, ktoré zodpovedajú novému vizuálnemu štýlu Firefoxu Quantum
  • Inšpektor zobrazuje hodnoty premenných CSS na ukazovateli myši
  • Kompletne nová, prepracovaná Konzola prehliadača. Spoločne s nástrojmi Ladenie a Sieť bola Konzola prehliadača prepísaná pomocou moderných webových technológií ako sú React a Redux
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Opätovne dávame do pozornosti, že po počínajúc touto verziou prestávajú fungovať všetky rozšírenia, ktoré nevyužívajú WebExtension API. Týka sa to napríklad rozšírení, ktoré umožňujú výrazne upravovať vzhľad Firefoxu. Rozšírenia fungujúce vo Firefoxe 57 nájdete na Portáli Mozilla Add-ons označené ako “Kompatibilné s Firefoxom 57+”. Väčšina najpoužívanejších doplnkov by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 57.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 57 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Medzi zásadné zmeny patrí vylepšenie výkonu a aktualizované používateľské rozhranie. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 57 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 58 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať tentokrát až o 10 týždňov, teda 23. januára 2018.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 57.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Od verzie Firefoxu 52 sa to týka už len prehrávača Adobe Flash. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už siedmej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 52 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

19 komentárov k príspevku “Prichádza nová generácia: Firefox 57 Quantum”

  1. Pavel napísal:

    Úplne celé zle bez upozornenia mi zmenilo cely firefox a zmizli mi nastavené okná a nejde to ani obnoviť. Už by aj stačilo páni vývojári nie !!!! Keď už také radikálne zmeny tak aspoň upozornenie by bolo na mieste. Ak sa mi to nepodarí obnoviť tak s firefoxom na dobro končím a radšej budem mať chrome.

  2. Matej napísal:

    Zdravim, da sa nejakym sposobom vratit/prepnut stary vzhlad? Novy je pre mna strasny. Dakujem

  3. Johny napísal:

    úplne celé komplet zle… po aktualizácii som ju po par minútach odinštaloval a vrátil sa späť k starej verzii a zakázal automatické aktualizácie… nefunguje mi asi 90% rozšírení na ktoré som zvyknutý – je to asi 10 rozšírení – a neklamte! neponúkate žiadne alternatívy,hoci sa to snažíte tvrdiť!!! predpokladám,že preto, lebo žiadne ani neexistujú, takže si svoj FF 57 niekam strčte!

  4. Matej napísal:

    Vcera som sa trocha hral s tym, ako vratit FF do povodnej podoby. Nanestastie v57 nie je naklonena addonom (okrem toho je nova verzia celkom svizna). Aku-taku kastomizaciu mozete dosiahnut pomocou CSS. Navod tu: https://github.com/Aris-t2/CustomCSSforFx Jednym z autorov je aj autor addonu Classic theme restorer, ktory som pouzival doteraz. Subor userChrome.css otvarajte pomocou Notepad++. Tam najdete jednotlive nastavenia. Zapnut/vypnut ich mozete pomocou odstranenia/pridania /* pred @import. Osobne mi chyba podpora addonu so samostatnym oknom, kde su stahovane subory (downolad window addon). Dufam, ze sa v blizkej dobe najde alternativa. Zatial je tu aspon skratka CTRL+J.

  5. Erich napísal:

    Ako sa vratim k starsej verzii? Mal som ju nastavenu tak ako mi vyhovovalo. Tato kkt, ehm aktualizacia stoji za prd. To si radsej najdem iny prehliadac. keby som vedel co to prinesie zrusim aktualizacie

  6. Stano napísal:

    tak toto je na infarkt. to mohol vymysliet len nejaky uchyl. chcel som vratit vsetko do povodnej verzie a zmizlo mi uplne vsetko. ak zajtra nebudem moct robit, tak Vas budem zalovat!!! kto vymyslel taukto idiotinu???

  7. Stano napísal:

    tato je najvacsia idiotina , aku ste urobili. chcel som si dat svoju povodnu verziu firefoxu pred touto idiotskou aktualizaciou a zmizlo mi uplne vsetko !!! ked nebudem moct zajtra robit, tak vas budem zalovat !!!

  8. Vierka napísal:

    Toto je úplne nahovno!!!!!!!!!! Radsej si dám Chrom jak túto katastrofu!!!!!!!!!!!

  9. Jan napísal:

    tato kretenina sa aj tazko odstranuje!!!! ked ju odinštalujem a dam FF56 a vypnem aktualizacie sprosto a drzo sa zaktualizuje aj tak!!! palte do riti s tymto paškvilom!!!

  10. Bohuš napísal:

    Ďakujem, nič mi nefunguje čo som mal pre prácu nastavená, načo to bolo dobré? Ako vrátim starú verziu?

  11. Ivan napísal:

    Absolútna hrôza. Neznášal som Chróm, ale prešiel som na neho. Je svižný a super. FF ide dolu vodou.

  12. Patrik napísal:

    Nemam slov! Takmer vsetky rozsierenia su nefunkcne. Ak sa mi nepodari cez “Restore point” obnovit povodnu / starsiu verziu + zakazat aktualizacie, tak rovnako prechadzam urcite na iny prehliaadc. Aj z mojho okolia vnimam viac negativ, ako pozitiv, ktore priniesla verzia 57 Quantum. Ak za toto dostal tim vyvojarov nahodou odmenu, tak napravnym opatrenim by malo byt, ze by boli vsetci prepusteni, alebo chybu spravil zadavatel vyvojarskej ulohy!

  13. Foox napísal:

    tiež sa mi nový nepáči. stiahol a nainstaloval som v.56.1 a všetko sa mi obnovilo spät.

  14. Johnny napísal:

    Toto nemyslite vazne… Firefox bol doteraz jeden TOP prehliadac a ako predajca som ho samozrejme instaloval na vsetky predavane stroje. Teraz zvazujem co budem instalovat, toto Quantum ale urcite nie. Novy firefox mi pride ako krizenec IE a niecoho neidentifikovatelneho…

  15. Roli napísal:

    Takto toto je nejaká nová uchylka Firefoxu ? Vraj má byt rýchlejší,ale mrzne jedna radost. Nefunguju žiadne doplnky,automatické aktualizácie sa nedaju vypnut. Absolutna bomba. Na Firefox som si zvykol,vyhovoval mi najviac,no s takímito experimentami firefoxu končím. Začnem používat niečo trochu použitelnejšie a celá mozilla mi je už ukradnutá. Firefox padá neuveritelnou rýchlostou a onedlho ju už nik používat nebude.

  16. Peter napísal:

    Firefox používam od jeho vzniku. Mimochodom a prepáčte – PAĽTE ddo prdele z celým Vašim – Firefox 57 Quantum. Neupozornenou a NEVYŽIADANOU aktualizáciou ste mi zničili všetky súkromné a aj pracovné záložky, ktoré sa nedajú obnoviť!!!!!!!!!!!

  17. eddie napísal:

    Kidi, neviem čo vám všetko pomizlo s touto novou verziou ale mne ostali všetky addony, ktoré som mal..len 3 som mal, teda mám a všetko funguje, FX je aj rýchlejší..a ty, čo tu píšeš kidik, že ich zažaluješ..tak sotva uspeješ na súde proti Mozille dakde v USA, ani keby si sa poskladal do lichobežníka tak neuspeješ. Kľudne prejdi na iný browser, nik ťa nenúti užívať FX. Ja každopádne pri ňom ostávam. Zatiaľ toľko, koniec bodka.

  18. eddie napísal:

    A Peter, ja síce prac. záložky nemám, no súkromné mám a nič mi nezmizlo, šetko funguje rovnako na 100% ako aj s predchádzajúcou verziou FX..musel si mať asi dodrbaný profil alebo čo..

  19. erikkk napísal:

    Neviem co tu vsetci pindate, aktualizacia na Quantum prebehla uplne bez problemov, vsetko funguje, rychlost podla mna dokonala… Nechyta sa ani CHROME. Ano vzhlad sa pomenil, polozky zmenili miesto, ale to predsa nevadi, na vsetko sa da zvyknut, pokrok sa neda zastavit. Ak sa Vam nepaci tak nepouzivajte a nepindajte ak s tym neviete robit. Ak mate problem slusne sa spytajte a poziadajte o pomoc, vo vacsine pripadov je problem na strane uzivatela. Ak vam nieco zmizlo, pravdepodobne ste mali poskodeny stary profil alebo ste si povodny firefox tak premenili vseliakymi rozsireniami, ze je jasne ze ak tie rozsirenia prestali pracovat, tak uz to mate pokazene, ale s tym musite ratat, ked moc vylepsujete… Za mna absolutna spokojnost. Len podotykam, ze nie som ziadny maniak do firefoxu, len dennodenne testujem weby na roznych prehliadacoch a Quantum aktualne u mna vyhrava.

Komentáre sú uzavreté.