Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Dostupný ešte rýchlejší Firefox 58 Quantum

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu novej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 58.0 Quantum. Je založený na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 58.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 3000 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

S touto verziou pokračujeme vo vylepšeniach postavených na skvelom základe, ktorý poskytuje náš úplne nový prehliadač Firefox Quantum. Optimalizujeme výkon, ktorý sme sprístupnili vo verzii 57 a to vylepšením spôsobu vykresľovania grafiky a vylepšením vyrovnávacej pamäte jazyka JavaScript. Taktiež sme urobili funkčné zmeny a vylepšenia súkromia pre Firefox Screenshoty. V systéme Firefox pre Android sme pridali podporu pre progresívne webové aplikácie (PWA), aby ste mohli pridávať webové stránky na domovskú obrazovku a používať ich ako natívne aplikácie.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 58 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Zvýšenie výkonu zahŕňa:
  • Vylepšenia pre Firefox Screenshots:
    • Skopírujte a prilepte snímky obrazovky priamo do schránky
    • Firefox Screenshots odteraz funguje aj v režime Súkromné prehliadanie
  • Pridaná podpora pre PerformanceNavigationTiming API
  • Používateľské profily vytvorené vo Firefoxe 58 (a v budúcich vydaniach) nie sú v predchádzajúcich verziách Firefoxu podporované. Používatelia, ktorí prejdú na predchádzajúcu verziu, by si mali pre túto verziu vytvoriť nový profil
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti
Opätovne dávame do pozornosti, že po počínajúc verziou 57+ prestali fungovať všetky rozšírenia, ktoré nevyužívajú WebExtension API. Týka sa to napríklad rozšírení, ktoré umožňujú výrazne upravovať vzhľad Firefoxu. Rozšírenia fungujúce vo Firefoxe 57+ nájdete na Portáli Mozilla Add-ons označené ako “Kompatibilné s Firefoxom 57+”. Väčšina najpoužívanejších doplnkov by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 58.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 58 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 58 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 59 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 7 týždňov, teda 13. marca 2018.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 58.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Od verzie Firefoxu 52 sa to týka už len prehrávača Adobe Flash. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už siedmej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 52 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

1 komentár k príspevku “Dostupný ešte rýchlejší Firefox 58 Quantum”

  1. Roli napísal:

    Osobne už používam Vivaldi,je stabilnejší a 3x rýchlejší ako Firefox. Načítanie stránok je 3x rýchlejšie,nevyužíva procesor tak dramaticky. Pri kliknutí na nejaký odkaz ho automaticky otvorí na novej karte,pri nejakých kolonkach na webe,ktoré treba vyplnit,do nich automaticky píše a netreba klikat na riadky,ako u Firefoxu,ktorý tie kolonky podla nálady bud vyplna,alebo sa ne musí klikat.

Komentáre sú uzavreté.