Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Firefox 59 dostupný

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu novej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 59.0 Quantum. Je založený na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 59.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 2600 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Ak ste naším pravidelným čitateľom, pravdepodobne ste si všimli, koľko úsilia sme investovali do vylepšenia výkonu Firefoxu Quantum. Predstavili sme úplne nové jadro prehliadača v novembri, v januári sme výrazne vylepšili grafické vykresľovanie a pokračujeme aj v tomto vydaní. V prehliadači Firefox pre desktopy sme zrýchlili načítavanie stránok, pridali sme nástroje na orezanie vašich snímok z nástroja Firefox Screenshots a uľahčili Vám usporiadanie vašich najznámejších stránok na domovskej stránke programu Firefox. V prehliadači Firefox pre Android sme pridali podporu pre weby, ktoré prehrávajú video pomocou protokolu HLS.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 59 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Vylepšenia výkonu:
    • Rýchlejšie načítanie obsahu na domovskej stránke programu Firefox
    • Rýchlejšie načítanie stránok využitím buď sieťovej vyrovnávacej pamäte alebo vyrovnávacej pamäte na pevnom disku používateľa (Race Cache With Network)
    • Vylepšené vykresľovanie grafiky pomocou technológie Off-Main-Threading Painting (OMTP) pre používateľov MacOS (OMTP pre Windows bol vydaný vo Firefoxe 58)
  • Presúvaním myšou môžete zmeniť usporiadanie najznámejších stránok na domovskej stránke a prispôsobiť nové okná a karty inými spôsobmi
  • Pridané funkcie pre Firefox Screenshots:
    • Pridaná možnosť používateľovi vykresliť a zvýrazniť uložené snímky obrazovky
    • Zmeniť zvýraznenú plochu uložených snímok obrazovky
  • Vylepšené rozhranie API WebExtensions vrátane lepšej podpory decentralizovaných protokolov a schopnosti dynamickej registrácie obsahu skriptov
  •  Vylepšené možnosti komunikácie v reálnom čase (RTC).
    • Implementovaný vysielač RTP, ktorý poskytuje stránke jemnejšiu kontrolu nad hovormi
    • Implementované funkcie na podporu rozsiahlych konferencií
  • Pridaná podpora špecifikácií W3C pre pointer events a vylepšená integrácia platformy s pridanou podporou zariadení pre ukazovateľ myši, pera a dotykového displeja
  • Pridané možnosti v Nastaveniach pre web stránky na stopnutie požiadaviek na odosielanie upozornení alebo prístup k fotoaparátu, mikrofónu a polohe vášho zariadenia, pritom stále umožniť dôveryhodným webovým stránkam používať tieto funkcie
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti
Opätovne dávame do pozornosti, že po počínajúc verziou 57+ prestali fungovať všetky rozšírenia, ktoré nevyužívajú WebExtension API. Týka sa to napríklad rozšírení, ktoré umožňujú výrazne upravovať vzhľad Firefoxu. Rozšírenia fungujúce vo Firefoxe 57+ nájdete na Portáli Mozilla Add-ons označené ako “Kompatibilné s Firefoxom 57+”. Väčšina najpoužívanejších doplnkov by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 59.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 59 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 59 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 60 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 8 týždňov, teda 9. mája 2018.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 59.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Od verzie Firefoxu 52 sa to týka už len prehrávača Adobe Flash. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už siedmej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 52 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

Komentáre sú uzavreté.