Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Firefox 76

Mozilla sprístupnila tento týždeň finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 76.0. Je založený na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 76.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 1400 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 76 obsahuje nasledovné hlavné zmeny:

  • Vďaka dnešnému vydaniu Firefox posilňuje ochranu vašich prihlasovacích údajov a hesiel online pomocou inovatívnych prístupov k správe účtov:
    • Firefox zobrazuje kritické výstrahy v Správcovi hesiel Lockwise pri zneužitých webových stránkach;
    • Ak je niektorý z vašich účtov súčasťou zneužitých webových stránok a na iných webových stránkach ste použili rovnaké heslo, zobrazí sa výzva na aktualizáciu hesla. Ikona kľúča označuje, ktoré účty používajú toto zraniteľné heslo.
    • Pridaná možnosť automaticky generovať bezpečné a zložité heslá pre nové účty na viacerých webových stránkach, ktoré sa ľahko ukladajú priamo v prehliadači;
    • Vaše uložené heslá sa vám v hlavnom menu prihlasovacích hesiel a hesiel ľahko zobrazujú. Ak sa vaše zariadenie zdieľa s rodinou alebo spolubývajúcimi, najnovšia aktualizácia pomáha zabrániť náhodnému odpozorovaniu hesiel cez rameno. Ak pre prehliadač Firefox nemáte nastavené hlavné heslo, Windows a MacOS si pred zobrazením uložených hesiel vyžadujú prihlásenie do účtu operačného systému.
  • Funkcia Picture-in-Picture vám umožňuje multitasking, malé okno s videom, ktoré je navrchu bez ohľadu na to, čo robíte na svojom počítači či v rôznych aplikáciách. Teraz, keď ste pripravení zamerať sa na video, môžete dvojitým kliknutím presunúť malé okno na celú obrazovku. Znovu dvakrát kliknite, aby sa veľkosť zmenšila.
  • Firefox teraz podporuje technológie Audio Worklets, ktoré umožnia komplexnejšie spracovanie zvuku, ako sú VR a hry na webe.
    • Touto zmenou sa teraz môžete pripojiť k hovorom Zoom na Firefox bez potreby ďalších sťahovaní.
  • Technológia WebRender pokračuje vo svojom rozšírení pre ďalších používateľov prehliadača Firefox na OS Windows, ktorý je štandardne k dispozícii na moderných notebookoch Intel s malou obrazovkou (<= 1920×1200) pre vylepšené vykreslenie grafiky.
  • Pridaných niekoľko vylepšení vývojárskych nástrojov
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 76.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Nasledujúca verzia Firefoxu 77 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 4 týždne, teda 2. júna 2020.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 76.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už deviatej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 68 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

Komentáre sú uzavreté.