Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Firefox 77 dostupný

Mozilla sprístupnila tento týždeň finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 77.0. Je založený na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 77.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 1400 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek. Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 77 obsahuje nasledovné hlavné zmeny:
  • WebRender pokračuje vo svojom rozšírení na ďalších používateľov prehliadača Firefox pre Windows, ktorý je teraz predvolene k dispozícii na laptopoch  so systémom Windows 10, ktoré bežia na GPU Nvidia so stredným rozlíšením obrazovky (<= 3440 x 1440) a vysokým rozlíšením (> 3440 x 1440).
  • Webové certifikáty si môžete ľahšie prezerať a spravovať na novej stránke about:certificate.
  • Pridaných niekoľko vylepšení vývojárskych nástrojov
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti
Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 77.0. Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center. Nasledujúca verzia Firefoxu 78 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 4 týždne, teda 30. júna 2020.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 77.0: Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov. Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org. Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už deviatej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 68 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie. Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy. Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.
 

Komentáre sú uzavreté.