Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Dostupný Firefox 74

Mozilla sprístupnila tento týždeň finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 74.0. Je založený na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 74.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 1200 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 74 obsahuje nasledovné hlavné zmeny:

  • Vaša správa prihlasovacích údajov bola vylepšená vďaka možnosti obrátiť zoradenie (názov Z-A) v aplikácii Lockwise, ku ktorej máte prístup pod prihlasovacími údajmi a heslom.
  • Firefox odteraz zjednodušuje import vašich záložiek a histórie z nového prehliadača Microsoft Edge v systémoch Windows a Mac.
  • Doplnky nainštalované externými aplikáciami je odteraz možné odstrániť pomocou Správcu doplnkov (about: addons). Doplnky môžu inštalovať iba používatelia; nemôžu byť nainštalované pomocou aplikácie.
  • Facebook Container zabraňuje Facebooku, aby vás sledoval po celom webe – prihlásenia na Facebooku, hodnotenie „Páči sa mi“ a komentáre sa automaticky blokujú na stránkach mimo Facebooku. Keď však potrebujete výnimku, môžete ju teraz vytvoriť pridaním vlastných stránok do kontajnera Facebook.
  • Firefox odteraz poskytuje zlepšené súkromie pre webové hlasové hovory a videohovory prostredníctvom podpory pre mDNS ICE cez maskovanie IP adresy vášho počítača náhodným ID v určitých scenároch WebRTC.
  • Pridaných niekoľko vylepšení vývojárskych nástrojov
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 74.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Nasledujúca verzia Firefoxu 75 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 4 týždne, teda 7. apríla 2020.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 74.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už deviatej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 68 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

Komentáre sú uzavreté.