Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Druhá testovacia beta verzia Thunderbirdu 3

Thunderbird 3.0 beta 2 Mozilla Messaging dnes uvoľnila druhú verejnú testovaciu beta verziu nadchádzajúcej generácie e-mailového klienta Thunderbird 3, ktorý prinesie množstvo nových funkcií a vylepšení aktuálnej verzie Thunderbirdu 2. Keďže ide o testovaciu verziu, neodporúča sa používať ju s bežne používaným profilom.

Aké sú novinky oproti verzii beta 1?

Vo finálnej verzii Thunderbirdu 3 sa má objaviť viacero zaujímavých funkcií. Niektoré boli súčasťou verzie beta 1, väčšina z plánovaných funkcií má momentálne rozpracované potrebné úpravy jadra programu a začína sa pracovať ich implementácii do používateľského rozhrania tak, aby boli všetky dostupné do sprístupnenia nasledujúcej testovacej verzie. Medzi hlavné novinky verzie beta 2 patrí:

  • funkcia archivovania správ – pomocou tlačidla v hlavičke správy alebo stlačenia klávesovej skratky je možné presunúť označenú správu do archívnych priečinkov (momentálne pre každý mesiac jeden priečinok). Táto základná funkcionalita má byť v najbližšej testovacej verzii rozšírená.
  • nový Správca činností, ktorý bude zobrazovať činnosti vykonávané Thunderbirdom, ako je synchronizácia správ so serverom, operácie so správami, prijímanie a odosielanie správ apod. V tejto verzii okno zobrazuje len niektoré činnosti. Cieľom implementácie tohto správcu je zníženie počtu zobrazovaných dialógových okien zobrazovaných počas činnosti programu.
  • nový Správca hesiel známy z Firefoxu
  • zrýchlenie načítavania správ na účtoch IMAP pomocou ich načítavania na pozadí
  • ďalšie úpravy funkčnosti a vzhľadu hlavičky správy
  • prehliadanie na kartách – prepínanie kariet pomocou klávesnice

Úplný zoznam zmien nájdete v poznámkach k vydaniu. Celkovo bolo v tejto verzii vykonaných viac ako 340 zmien.

Pred sprístupnením ostrej verzie Thunderbirdu 3 sa podľa plánu dočkáme ešte minimálne jednej testovacej verzie. Medzi plánované nové funkcie, ktoré by sa mali objaviť, patrí automatická konfigurácia e-mailových kont, vylepšenie podpory pre prehliadanie na kartách, inteligentné full-textové vyhľadávanie, vylepšenie správcu činností a jeho previazanie s interaktívnym stavovým riadkom či úpravy predvolenej témy vzhľadu. O najbližších plánoch sa dočítate aj na blogu Davida Aschera, CEO Mozilla Messaging. Presný termín vydania ostrej verzie zatiaľ nebol určený.

Kde nájdem túto verziu?

Kompletné inštalačné programy sú dostupné v 43 jazykových mutáciách vrátane slovenskej.

Verzia 3.0 beta 2:

Upozornenie: Ide o testovaciu verziu, od ktorej Mozilla Messaging očakáva otestovanie nových funkcií širšou verejnosťou, aby tak mohli byť zachytené a opravené najčastejšie sa vyskytujúce chyby. Pred spustením testovacej verzie odporúčame vytvoriť nový profil.

3 komentáre k príspevku “Druhá testovacia beta verzia Thunderbirdu 3”

  1. aj0 napísal:

    Skoda, ze ani v tretej verzii nebude pripomienkovaci kalendar, ako ma outlook. Nechce sa mi verit. ze je taky problem nieco take integrovat, obzvlast, ak je to taka neprehliadnutelna funkcia.

  2. Vlado Valaštiak napísal:

    Lightning nebude súčasťou, to ale neznamená, že sa nebude dať nainštalovať. Pracuje sa na ňom tak, aby mohol byť v niektorej verzii aj integrálnou súčasťou Thunderbirdu. Bohužiaľ vývojársky tím Lightningu má problém s nedostatkom ľudí.

  3. Robo10 napísal:

    Nejedna sa ani tak o samotne rozsirenie ci bude alebo nebude sucastou. To je ten najmensi problem. Problem je v tom ze sa kalendar neda priamo synchronizovat s mobilom a je potrebne na to pouzit ine programy. Toto vidim ako vyraznu chybu TB.

Komentáre sú uzavreté.