Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Mozilla sprístupnila finálnu verziu Firefoxu 3.6

Firefox 3.6 beta Mozilla Corp. dnes sprístupnila finálnu verziu novej generácie svojho webového prehliadača – Firefox 3.6. Založený je na novej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 1.9.2, na ktorého vývoji sa pracovalo od prvých mesiacov roka 2009. Za tento čas bolo do kódu zapracovaných množstvo zmien, opráv chýb a noviniek. Nová verzia je zameraná najmä na zlepšenie stability aplikácie, zvýšenie jej výkonu a odozvy či podpory nových webových technológií.

Firefox 3.6 je oddnes dostupný vo viac ako 70 jazykoch pre platformy Windows, Linux aj Mac OS, pričom nechýba ani slovenčina. Prevziať si ho môžete aj z našej stránky alebo na konci tejto správy. Dostupná je už aj automatická aktualizácia z verzie 3.5.7.


Medzi hlavné novinky Firefoxu 3.6 patrí:

  • Podpora pre nový typ tém vzhľadu, tzv. témy Personas, ktoré používateľom umožňujú zmeniť vzhľad Firefoxu na jedno kliknutie.
  • Ochrana pred zastaranými zásuvnými modulmi zabezpečuje ešte bezpečnejšie prehliadanie webu.
  • Otvorené natívne video je teraz možné zobraziť na celú obrazovku, pridaná bola aj podpora pre ukážkové snímky videa.
  • Zlepšený výkon JavaScriptu, celková odozva prehliadača a rýchlosť spustenia.
  • Weboví vývojári majú teraz možnosť v kóde indikovať, že daný skript by mal bežať asynchrónne, čo môže zrýchliť čas načítania stránky.
  • Rozšírená podpora pre preberateľné webové písma o nový formát WOFF.
  • Podpora nových atribútov v CSS, ako napr. gradienty, veľkosť pozadia a pointer-events.
  • Podpora pre nové špecifikácie DOM a HTML5 vrátane Drag & Drop API a File API, vďaka ktorým môžu byť webové stránky ešte interaktívnejšie.
  • Zmeny v spôsobe integrovania softvéru tretích strán do Firefoxu s cieľom zabrániť pádom prehliadača.

Aktuálne je s touto verziou Firefoxu kompatibilných cez 83% z celkového počtu viac ako 6 000 doplnkov pre Firefox dostupných na stránkach Mozilla Add-ons. Je to doteraz najvyšší podiel kompatibilných rozšírení pri vydaní novej verzie Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate na slovenskej verzii stránok Mozilla Europe, v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 3.6 a v prehľade nových a inovovaných funkcií Firefoxu. Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Kde nájdem túto verziu?

Kompletné inštalačné programy sú dostupné vo  viac ako 70 jazykových mutáciách vrátane slovenskej. Prevziať si ich môžete na špecializovanej stránke na Mozilla.com alebo po kliknutí na nasledujúce odkazy:

Verzia 3.6:

22 komentárov k príspevku “Mozilla sprístupnila finálnu verziu Firefoxu 3.6”

  1. MaofKO napísal:

    je chyba len niekde u mňa? alebo aj vám zle zobrazuje a zle fungujú profily na pokeci?

  2. Mr.Henky napísal:

    Asi u teba, keď používaš Pokec…

  3. MaofKO napísal:

    aha, tak pán je inteligent….si myslíš že sú tam len samí somári a kurvy odfotené v zrkadle s bleskom a vyšpúlenými perami?

  4. Martin napísal:

    Aj mne ich zle zobrazuje …

  5. MaofKO napísal:

    v beta verziách ich zobrazovalo dobre, to až od RC1 začalo takto robiť

  6. H napísal:

    Prečo nefunguje koliesko na myši vo verzii 3.6 ??? Alebo len mne?

  7. Martin napísal:

    Mne sa beta verzia sama spúšťala kedy sa jej chcelo. Už zobrazuje profily na pokeci normálne a aj koliesko funguje … U mňa pracuje 3.6 očividne rýchlejšie ako predchádzajúca verzia, ale inak používam Operu. Dávnejšie som upustil od FireFoxu a nejako sa k nemu neviem vrátiť. FireFox keď naplním všetkým možným, tak potom je už spomalený. Operu mám plnú. Spúšťanie síce nie je najrýchlejšie ale po zapnutí pracuje svižne … FireFox keby bol tak plný ako mám teraz Operu by sa spúšťal dlho a aj pomalšie by pracoval … aspoň to je moja skúsenosť.

  8. H napísal:

    Cau Martin, tak ty si stastny clovek, lebo mne v 3.6 to koliesko na mysi vobec nefunguje preto som nechal zatial 3.5.7 ale ja tiez pouzivam Operu aj FireFox ale aj IE8…

  9. wam]Spider007 napísal:

    vsetkym, co nefunguje koliesko:
    v rozsirenych nastaveniach mysi, koliesko, kde sa povoluje univerzalny posun treba pridat vynimku pre emulaciu posunu ako v Office 97 pre Firefox

    @Mr. Henky: pokec nie je jedina stranka, kde ludia a aj ja zaznamenali zle vykreslovanie.

  10. H napísal:

    pre wam]Spider007: velmi pekne ti dakujem za radu, uz mi funguje koliesko aj vo FF 3.6

    🙂

  11. m.p. napísal:

    to ako naco zabudovali taku chujovinu ako ten Personas priamo do FF? ked uz chcu davat doplnky priamo do ff, tak existuje ich asi tisic, ktore su omnoho uzitcnejsie a nie taketo kraviny tam davat… tot moj nazor

  12. Mikino napísal:

    Tak teraz som už naozaj maximálne spokojný. Krásne témy a dokonalá stabilita 🙂
    I Love You FIREFOX

  13. Dusan napísal:

    po nainštalovaní verzie 3.6 sa mi nedá otvoriť ďalšia stránka v novom okne len na novej karte,pop-up nemám blokované tak neviem ako to nastaviť,predtým to šlo dobre,vďaka za radu

  14. martiinko napísal:

    Dobrý deň, hoci mam nainštalovany najnovší 3.6 (slovak verziu) v youtube mi stale ukazuje, že za chvilu nebude podporovaný… čim to je?

  15. Vlado Valaštiak napísal:

    Čistý profil si skúšal? Ako na to. Lebo u mňa sa niečo také neprejavuje. Je možné, že ti nejaké rozšírenie zmenilo user-agent string. Mohol by ho sem skopírovať? Nájdeš ho v okne O programe (ponuka Pomocník)

  16. martiinko napísal:

    http://www.qwera.sk/ff_bug.png

  17. Vlado Valaštiak napísal:

    Ok, takže ti ho zmenilo to nešťastné rozšírenie Megaupload. Vo Firefoxe zadaj adresu about:config, do filtra general.useragent.extra.firefox, klikni pravým na položku a daj nastaviť na predvolenú hodnotu. S tým rozšírením sú samé problémy.

  18. martiinko napísal:

    Ďakujem. Už to funguje.

  19. Pavel napísal:

    msm problem s FF… Po naistalovani novej verzie 3.6 sa mi nechce zobrazit stranka v novom okne….viem ju len otvorit v novej karte. co treba robit???

  20. Johne481 napísal:

    Hey would you mind letting me know which web host you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it! fbdebebeebgd

  21. Johnb757 napísal:

    Really appreciate you sharing this post.Thanks Again. Really Great. ckkdfecadfce

  22. Johnb317 napísal:

    Helpful info. Fortunate me I found your website by chance, and I’m shocked why this twist of fate did not took place earlier! I bookmarked it. kebaeggakkcd

Komentáre sú uzavreté.