Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Bezpečnejší Firefox 69 dostupný

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila tento týždeň finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 69.0 Quantum. Je založený na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 69.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 2100 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 69 obsahuje nasledovné hlavné zmeny:

  • Vylepšená ochrana sledovania prináša silnejšiu ochranu súkromia:
    • Predvolené štandardné nastavenie pre túto funkciu teraz blokuje sledovacie súbory cookie tretích strán.
    • Voliteľné prísnejšie nastavenie blokuje odtlačky, ako aj položky blokované v štandardnom nastavení.
  • Funkcia Blokovať automatické prehrávanie je vylepšená tak, aby používateľom umožnila blokovať akékoľvek video, ktoré sa automaticky začne prehrávať, nielen tie, ktoré sa automaticky prehrávajú so zvukom.
  • Pridaná podpora rozšírenia HmacSecret pre webové overenie prostredníctvom systému Windows Hello, pre verzie systému Windows 10 1903 alebo novšie, vďaka čomu Firefox prináša viac možností surfovania na webe bez hesiel.
  • Podpora prijímania viacerých video kodekov v tomto vydaní uľahčuje konferenčným službám WebRTC miešanie videa od rôznych klientov.
  • Pre používateľov v systéme Windows 10 je dostupné vylepšenie výkonu a používateľského rozhrania.
  • Pre používateľov na počítačoch MacOS je vylepšená výdrž batérie a používateľské rozhranie preberania súborov.
  • Pridaných niekoľko vylepšení vývojárskych nástrojov.
  • Pridaných niekoľko vylepšení pre podnikové riešenia.
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability.
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 69.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 69 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 69 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 70 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 7 týždňov, teda 22. októbra 2019.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 69.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už deviatej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 68 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

2 komentáre k príspevku “Bezpečnejší Firefox 69 dostupný”

  1. Stiefan napísal:

    Funkcia Blokovať automatické prehrávanie je vylepšená tak, aby používateľom umožnila blokovať akékoľvek video, ktoré sa automaticky začne prehrávať, nielen tie, ktoré sa automaticky prehrávajú so zvukom. ?

  2. Src1 napísal:

    Co je na tom nezrozumitelne ?
    Original: The Block Autoplay feature is enhanced to give users the option to block any video that automatically starts playing, not just those that automatically play with sound.
    https://support.mozilla.org/sk/kb/block-autoplay

Komentáre sú uzavreté.