Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Vydaný Firefox 68 a dostupný aj ako ESR

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila tento týždeň finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 68.0 Quantum. Je založený na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 68.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 3000 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 68 obsahuje nasledovné hlavné zmeny:

  • Tmavý režim v režime čítačky bol vylepšený tak, že tmavé sú tiež ovládacie prvky, bočné panely a panely nástrojov
  • Vylepšené zabezpečenie a objavovanie rozšírení:
    • Nová funkcia prehľadov v karte s doplnkami (about:addons) vám umožní nahlásiť problémy s bezpečnosťou a výkonom s rozšíreniami a témami
    • Prepracovaný informačný panel v karte s doplnkami poskytuje jednoduchý prístup k informáciám o vašich rozšíreniach vrátane prístupu k údajom a nastaveniam, ktoré vyžaduje každé rozšírenie
    • Nájdite si kvalitné a bezpečné rozšírenia prostredníctvom programu Odporúčané rozšírenia v karte s doplkami, ktorý teraz zobrazuje počet používateľov a hodnotenia pre každé rozšírenie. Na AMO sa zobrazia aj odznaky “Odporúčané” pre tieto rozšírenia. Časom sa pridajú ďalšie rozšírenia.
  • Ochrany pred ťažbou kryptomien a vytvárania odtlačkov prehliadača sa pridávajú do Prísnych nastavení Blokovania obsahu v nastaveniach Súkromie a bezpečnosť
  • WebRender je v predvolenom nastavení povolený na desktopoch Windows 10 s grafickými kartami AMD
  • Pridaná podpora služby Windows Background Intelligent Transfer Service (BITS), ktorá umožňuje, aby sťahovanie aktualizácií Firefoxu pokračovalo aj po zatvorení prehliadača Firefox
  • Pridaných niekoľko vylepšení vývojárskych nástrojov
  • Pridaných niekoľko vylepšení pre podnikové riešenia
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 68.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 68 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 67 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 69 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 8 týždňov, teda 3. septembra 2019.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 68.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už deviatej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 68 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

Komentáre sú uzavreté.