Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Dostupný Firefox 53 aj s novými témami vzhľadu

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 53.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 53.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 3100 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 53 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Vylepšená stabilita pri interakcii s grafickou kartou pre používateľov na OS Windows pridaním dodatočného procesu (Quantum Compositor)
  • Pridané dve nové ‘kompaktné’ témy vzhľadu, tmavá a svetlá, ktoré sú založené na téme Firefox Developer Edition
  • Ľahké témy sú odteraz podporované aj v režime súkromného prehliadania
  • Režim na čítanie odteraz zobrazuje aj očakávaný čas čítania stránky
  • Windows 7+ používatelia na 64-bitovom OS si môžu odteraz vybrať 32-bitovú alebo 64-bitovú verziu pri novej inštalácii
  • Windows XP a Vista už nie sú podporované. Používatelia na systémoch XP  a Vista, ktorý používajú Firefox 52 budú naďalej dostávať bezpečnostné aktualizácie v rámci Firefoxu ESR 52
  • 32-bitový Mac OS X už nie je podporovaný. Používatelia 32-bitového Mac OS X môžu prejsť na Firefox ESR 52 pre získavanie bezpečnostných aktualizácii
  • Aktualizácie pre Mac OS X sú odteraz menšie v porovnaní s aktualizáciami pre Firefox 52
  • Nový dizajn pre audio a video ovládacie prvky
  • Ukončená podpora pre Firefox na Linuxe pre procesory staršie ako Pentium 4 a AMD Opteron
  • Posledných niekoľko písmen v názve stránky na otvorenej karte odteraz postupne mizne, narozdiel od doteraz používaných troch bodiek
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov a zároveň vylepšenie už existujúcich
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 53.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište. Pre návrat k starému rozhraniu môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Uvoľnením Firefoxu 29 prešiel prehliadač výraznou zmenou v používateľskom rozhraní, kde okrem nového vzhľadu priniesol a ďalšie zmeny týkajúce sa prispôsobovania prehliadača. Firefox je naďalej plne konfigurovateľný, takže je možný aj návrat k pôvodnému vzhľadu. Viac informácii a návod nájdete na stránkach Mozilla support.

Mozilla uvoľnila Firefox 53 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 53 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 54 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 8 týždňov, teda 13. júna 2017.

Vývoj Firefoxu 55  pokračuje aj v tomto cykle nakoľko Mozilla rozhodla o ukončení kanálu Aurora/Developer. Firefox 55 prejde priamo do fázy beta po vydaní Firefoxu 54 v júni.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 53.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Od verzie Firefoxu 52 sa to týka už len prehrávača Adobe Flash. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už siedmej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 52 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

6 komentárov k príspevku “Dostupný Firefox 53 aj s novými témami vzhľadu”

  1. headshrinker napísal:

    Ako to bude s vypínaním podpory XUL/XPCOM rozšírení do verzie 57, kedy to úplne zatrhnú? Tú podporu vypnú až v 57, alebo už môžem očakávať nejaké problémy s kompatibilitou už skôr ? Môžem normálne fungovať do 56 a potom prejsť na 52 ESR, alebo je lepšie na ESR verziu prejsť už teraz a dúfať, že do roka vznikne nejaký použiteľný fork (prípadne sa PaleMoon vylepší natoľko, že bude plne použiteľný s drvivou väčšinou terajších rozšírení pre Fx), na ktorý by sa potom dalo z Fx prejsť ?

  2. headshrinker napísal:

    A ešte jedna otázka, môžem prípadne bezpečne downgradovať z 53 na 52 ESR ? Je to zvláštne, že uvažujem na prechod na nižšiu verziu, ale Mozilla mi nedáva inú možnosť, ako skôr alebo neskôr downgrade spraviť.

  3. Michal Stanke napísal:

    headshrinker: Do vydání Firefoxu 57 by ve směru XUL doplňků neměly být výraznější změny než doposud. O jaký konkrétní doplněk vám jde?

  4. headshrinker napísal:

    Minimálne ClassicThemeRestorer a TreeStyleTab nebudú fungovať. Za TST som skúšal rôzne náhrady, kedysi v diskusii ste mi dávali odkazy na doplnky, resp. nejakú náhradu, ktorú Mozilla testuje, žiaľ funkčnosťou sa k TST ani nepribližujú. Ďalej si nie som istý s doplnkami ako AddToSearchBar, HideCaptionTitlebarPlus, PlainTextLinker, RoomyBookmarksBar, ScreenGrab… kdesi som videl odkaz na zoznam doplnkov, ktoré by mali po opoustení XUL/XPCOM fungovať, ale neviem sa k tomu dopracovať ani dogoogliť.

  5. Michal Stanke napísal:

    headshrinker: ClassicThemeRestorer fungovat nebude. Záleží, jaké přesně úpravy potřebujete a jestli nebudou dostupné pro nový Firefox třeba formou vzhledu. TreeStyleTab možná migrovaný bude https://github.com/piroor/treestyletab/issues/1224.

    Seznam doplňků, které už teď kompatibilní jsou, je na https://addons.mozilla.org/firefox/tag/firefox57. Do listopadu ale určitě naroste. U doplňků, které na něm nejsou, je potřeba se vždy podívat konkrétně, nebo se zeptat autora, případně poohlédnout po alternativě toho, jaké funkce z doplňku používáte.

    Co jsem narychlo proklikal, něco jako Screengrab bude součástí Firefoxu (viz https://www.mozilla.cz/zpravicky/experiment-page-shot-se-stane-soucasti-firefoxu/). Ono už teď se dají dělat snímky obrazovky z nástrojů pro vývojáře. Plain Text Linker a Roomy Bookmarks mají svou verzi pro Chrome, takže předpokládám, že nebude problém udělat i novou variantu pro Firefox.

  6. headshrinker napísal:

    Vďaka za odpoveď. K tomu CTR – úprav cez toho rozšírenie som spravil veľa – nie len návrat k starému vzhľadu Fx pred tým nepodarkom Australis, ale aj drobné vylepšenia ako odstránenie zbytočných medzier medzi panelmi, definovanie šírky adresného alebo vyhľadávacieho riadku a podobne: https://s6.postimg.org/6fl6wdi5t/Schr_nka01.jpg
    TreeStyleTab je – píšem to všade – pre mňa esenciálne rozšírenie, nechápem, prečo funkcie, ktoré ponúka, Mozilla nezaradila do základnej výbavy Fx už dávno. Miesto riešenie nepodstatných *** by sa mali nad sebou zamyslieť, aby ľudia nemigrovali na Chrome.
    Ešte mi tam chýba ScrapBookPlus, snáď to autor dovtedy ošéfuje a pôjde aj toto rozšírenie.

Komentáre sú uzavreté.