Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Dostupný Firefox 52 s dôležitými zmenami

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 52.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 52.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 3200 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 52 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Pridaná podpora pre WebAssembly, nový štandard, ktorý prináša výkon podobný vstavaným aplikáciam aj pre webové hry, aplikácie a ďalšie knižnice bez potreby používania zásuvných modulov
  • Implementovaná Strict Secure Cookies špecifikácia, ktorá zabraňuje nezabezpečeným HTTP stránkam nastaviť cookie s atribútom “secure”
  • Pridané upozornenie pre nezabezpečené HTTP stránky s prihlasovaním. Firefox bude odteraz zobrazovať oznámenie “Toto pripojenie nie je zabezpečené” ak používateľ klikne na pole kde sa zadáva používateľské meno a heslo na stránkach, ktoré nepoužívajú protokol HTTPS
  • Vylepšená synchronizácia, ktorá doteraz umožňuje používateľom odoslať a otvárať karty z jedného zariadenia na druhé
  • Odstránená podpora pre všetky Netscape Plugin API (NPAPI) zásuvné moduly, okrem Flashu. Silverlight, Java, Acrobat a ďalšie zásuvné moduly už nie sú podporované
  • Vylepšené rozhranie Správcu preberania súborov:
    • Pridané oznámenie ak preberanie zlyhá
    • Rýchly prístup k posledným piatim prebraným súborom, namiesto doterajších troch
    • Väčšie tlačidlá pre zrušenie alebo obnovenie preberania
  • Odstránené API Battery Status pre obmedzenie možnosti sledovania používateľov
  • Migrácia používateľov Firefoxu používajúcich OS Windows XP a Windows Vista na kanál s predĺženou podporou Firefoxu (ESR). Firefox 52 je poslednou podporovanou verziou pre tieto operačné systémy.
  • Povolené CSS Grid Layout
  • Vylepšený Režim Responzivného dizajnu (Ctrl+Shift+M) s novými funkciami
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov a zároveň vylepšenie už existujúcich
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti
  • Google Hangouts dočasne nebude fungovať

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 52.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište. Pre návrat k starému rozhraniu môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Uvoľnením Firefoxu 29 prešiel prehliadač výraznou zmenou v používateľskom rozhraní, kde okrem nového vzhľadu priniesol a ďalšie zmeny týkajúce sa prispôsobovania prehliadača. Firefox je naďalej plne konfigurovateľný, takže je možný aj návrat k pôvodnému vzhľadu. Viac informácii a návod nájdete na stránkach Mozilla support.

Mozilla uvoľnila Firefox 52 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 52 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 53 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda 18. apríla 2017.

Hlavný vývoj Firefoxu 54 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora/Developer.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 52.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Od verzie Firefoxu 52 sa to týka už len prehrávača Adobe Flash. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Pre používateľov, ktorý z rôznych dôvodov nechcú alebo nemôžu používať Firefox s najnovšími funkciami Mozilla poskytuje špeciálne verzie Firefoxu s predĺženou podporou aktuálne v podobe už siedmej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 52 (Extended Support Release). ESR verzie sú určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva ta predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede týkajúce sa Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

10 komentárov k príspevku “Dostupný Firefox 52 s dôležitými zmenami”

  1. igor kossar napísal:

    stiahnut Firefox

  2. vlado napísal:

    prečo mi prestal fungovať vo Firefoxe unity 3d player?

  3. Michal Stanke napísal:

    Odstránená podpora pre všetky Netscape Plugin API (NPAPI) zásuvné moduly, okrem Flashu. Silverlight, Java, Acrobat a ďalšie zásuvné moduly už nie sú podporované

    Na jakém webu Unity player potřebujete? AFAIK unity podporuje fungování bez zásuvného modulu, ale záleží samozřejmě na autorovi, jestli tuto technologii využívá.

  4. Dušan napísal:

    Čo ste pokazili, od novej aktualizácii mi nejde na žiadnom PC webová kamera. Na iných prehliadačoch funguje.

  5. jasomto napísal:

    …kazda nova verzia “opravuje” niekolkotisic chyb, uz je to smiesne, to predchadzajuce verzie boli “brak”? A ako vidiet, cim novsie, tym horsie…

  6. eddward napísal:

    neopravuje sa niekolko tisic chyb, niekolko tisic je zmien… system vyvoja Firefoxu je taky ze kazda aj ta najmensia zmena ci vylepsenia sa zadava do bugzilla systemu https://bugzilla.mozilla.org/ ako “bug” so svojim referencnym cislom… bug je sice v preklade “chyba” ale zahrna vsetko co sa vo Firefoxe zmeni, opravi, vylepsi, doplni, odstrani atd…

  7. jogobelo napísal:

    Odstranením pluginu NPAPI ste mi odstránili možnosť pripojiť sa na IP P2P kamery!!
    Idem robiť downgrade na staršiu verziu a som donútený zakázať aktualizácie mozilly.

  8. headshrinker napísal:

    Pls Mišo, nevieš poradiť, ako vypnúť to upozornenie pre nezabezpečené HTTP stránky s prihlasovaním ? Je to hrozne otravné, nevraviac o tom, že ma to automaticky odhlásilo z desiatok stránok, na ktorých som mal nastavené trvalé prihlásenie. Ďakujem

  9. Juraj Cigáň napísal:

    Pls Mišo, nevieš poradiť, ako vypnúť to upozornenie pre nezabezpečené HTTP stránky s prihlasovaním ? Je to hrozne otravné, nevraviac o tom, že ma to automaticky odhlásilo z desiatok stránok, na ktorých som mal nastavené trvalé prihlásenie. Ďakujem

    Otvor stránku about:config
    Vyhľadaj predvoľbu security.insecure_field_warning.contextual.enabled
    Dvojklikom zmeň jej hodnotu na false

  10. headshrinker napísal:

    Paráda, ďakujem.

Komentáre sú uzavreté.