Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Mozilla sprístupnila Firefox 19

Firefox - logo

Mozilla dnes sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 19.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 19.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných vyše 600 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 19 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Pridaný vstavaný prehliadač PDF dokumentov
  • Canvas elementy môžu exportovať svoj obsah ako obraz použitím funkcie canvas.toBlob()
  • Vylepšenie výkonu pri štarte prehliadača
  • Konzola pre ladenie odteraz obsahuje pozastavenie na výnimky a skrývanie nepočitateľných vlastností
  • Vzdialená Web Konzola je k dispozícii pre pripojenie k Firefoxu na Androide alebo Firefox OS (experimentálne, nastavte devtools.debugger.remote-enabled na hodnotu true)
  • Je dostupný Nástroj pre ladenie prehliadača ako doplnok pre vývojárov (experimentálne, nastavte devtools.chrome.enabled na hodnotu true)
  • CSS odkazy vo Webovej konzole sa odteraz otvárajú v Editore štýlov
  • Pridaná podpora pre CSS @page
  • Pridaná podpora pre CSS viewport – percentuálnu dĺžku jednotky
  • Pridaná podpora pre full-width u CSS text-transform
  • Opravená chyba keď niektoré platné WebGL vykresľovacie operácie sú nesprávne odmietnuté, tak že nechávajú neukončené vykresľovanie na postihnutých stránkach
  • Opravená chyba keď spustenie Firefoxu s nastavením -flag nesprávne uvádza, že nie ste v režime Súkromné prehliadanie
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Aktuálne je podľa Mozilly s touto verziou Firefoxu kompatibilných cez 95% z takmer tisícky najpoužívanejších doplnkov z celkového počtu viac ako 10 000 dostupných na stránkach Mozilla Add-ons. Väčšina doplnkov už však je kompatibilných hneď po aktualizácii Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 19.0. Kompletný zoznam všetkých zmien si môžete pozrieť na tejto stránke.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 19 aj pre Android. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play. Novinkou tejto verzie sú znížené nároky na procesor telefónu na 600Mhz, či podpora pre motívy. Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu mobilného Firefoxu 18.

Nasledujúca verzia Firefoxu 20 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda 2. apríla 2013.

Hlavný vývoj Firefoxu 21 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 19.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Podpora pre Firefox 3.6 bola ukončená. Firefox 3.6 nahradili v predĺženej podpore špeciálne verzie v poradí už druhej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 17 (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

8 komentárov k príspevku “Mozilla sprístupnila Firefox 19”

  1. Fonzi napísal:

    Firefox 20 beta 1
    ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/20.0b1/win32/sk/Firefox%20Setup%2020.0b1.exe

  2. Marco napísal:

    Používam Firefox od jeho plienok. Stále nové verzie, vylepšenia. Lenže stále je to ťažkopádnejšie, pomalšie a už strácam trpezlivosť. S každou verziou očakávam zlepšenia, ale namiesto toho čakám na nčítanie stránky, kým v iných prehliadačoch už prezriem 5 ďaľších..

  3. Palo napísal:

    Táto verzia mi občas zle renderuje písmenká. Začínajú ako nekvalitné jpg “machule” a po posunutí stránky sa nejako dajú dokopy, ale je to otravné a vyzerá to hnusne. Takúto chybu som rozhodne nečakal. Vraciam sa k predchádzajúcej verzii.
    Inak súhlas s Marco-m. Keby to radšej nežralo toľko pamäte.

  4. eddward napísal:

    Neskutocne… Firefox je dnes najmenej narocny prehliadac na pamät podla absolutne vsetkych merani a nie len merani ale aj vlastnych skusenosti a tebe vadi ze zerie “tolko” (kolko?) pamäte.
    Treba sa potom stazovat tvorcom webovych stranok ze tam davaju tolko balastu.
    Dnes nie su webove stranky take ako pred 10 rokmi. To si treba uvedomit skor, ako sa bude kydat na to ze zerie vela pamäte. Firefox zerie takmer najmenej ako je mozne. Zbytok je na developeroch web stranok. Pripadne treba vypnut doplnky, ktore mozu mat nejake pamätove uniky.

    Ked zle renderuje pismenka, treba aktualizovat ovladac grafickej karty alebo vypnut hardverove urychlovanie v: Moznosti – spresnenie – vseobecne.

    Marco: napis sem web stranku ktora sa tak dlho predhlo nacitava, som na nu velmi zvedavy.

    Firefox 19 mam na troch pocitacoch a nevsimol som si ani jeden z vami opisovanych problemov. Povedal by som, ze si treba najprv upratat pred vlastnym prahom.

  5. Marco napísal:

    No ja som písal kvôli pomalému načítavaniu stránok a na tom trvám. Je to čím ďalej pomalšie. Aj keď všetky doplnky odinštalujem a všetok bordel a zostane len čistý prehliadač je pomalší ako býval. A čo sa tej pamäte týka naozaj ju riadne “požiera”.

  6. Boričko napísal:

    Firefox je čím ďalej rýchlejší a spolahlivejší preto ho používam a som sním nadmieru spokojný. Žiadne problémy som doposial nezachytil. Čiže u mňa 10 z 10 bodov.

  7. lycaon napísal:

    neviete ako nastaviť aby sa ma nepýtal na to, že používam starú verziu flash playeru 11.0.1.152. Na každej stránke, kde je video píše, že je zablokovaný doplnok kvôli bezpečnosti a furt klikať na aktiváciu je otrava. Nová verzia mi nefachá ako by mala tak používam starú, ktorá ide bez problémov na mojom notebooku.
    thx

  8. Bertie Boyle napísal:

    Obidve verzie sú dostupné cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača, kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke.

Komentáre sú uzavreté.