Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Mozilla prechádza na rýchlejší vývojový cyklus

Firefox - logo

Po vydaní Firefoxu 4 prechádza Mozilla na rýchlejší vývojový cyklus. Hlavný dôvod tejto zmeny je predovšetkým v možnosti rýchlejšieho prístupu užívateľov k novým funkciám, vylepšeniam výkonu či bezpečnostným a stabilizačným opravám.

Doteraz Mozilla používala 3 kanály pre testovanie nových funkcií vo Firefoxe:

  • Nočné testovacie zostavy – obsahujúce funkcie, ktoré nie sú testované Mozilla QA tímom.
  • Firefox Beta – rozsiahle testovanie stability nových funkcií a vylepšení ďalšej verzie Firefoxu.
  • Firefox Final – poskytuje vyladené a stabilné funkcie vo Firefoxe pre stovky miliónov používateľov.

Mozilla dnes spustila nový kanál Aurora ako súčasť širšej iniciatívy na vytvorenie kanálov, ktoré poskytujú funkcie pre užívateľov na rôznych úrovniach kvality. Aurora je kanál, kde môžu používatelia vyskúšať najnovšie funkcie a inovácie, ktorých základná funkčnosť bola dokončená v nočných zostavách a budú v rámci tohto kanálu ďalej dolaďované. Verzia Aurora nemusí byť tak stabilná ako beta alebo finálna verzia.

V súvislosti s pripravovaným Firefoxom 5 je dôležitou informáciou, že jeho nové funkcie a vylepšenia už boli dokončené a vývoj bude pokračovať ich ďalším vylaďovaním  a stabilizáciou. Z dôvodu zdržania vývoja štvrtej verzie sa vývoj Firefoxu 5 skrátil zo 6 na 3 týždne. Preto bude táto verzia obsahovať predovšetkým funkcie, ktoré boli plánované alebo dokončené už v priebehu vývoja Firefoxu 4, ale sa do finálnej verzie z rôznych príčin nedostali. Odhadovaný dátum vydania Firefoxu 5 je 21.jún 2011.

Vývoj každej novej verzie Firefoxu bude prebiehať po novom 18 týždňov, počnúc Firefoxom 6. Firefox 5 má skrátený vývojový cyklus na 13 týždňov.

Ako môžete na obrázku vidieť, kód Firefoxu sa z vetvy mozilla-central (nočné zostavy alebo “nightly”) dostane každých 6 týždňov do novej vývojovej vetvy mozilla-aurora, kde prebehne stabilizácia kódu, prípadne odstránenie nedokončených častí.

Kanál mozilla-central sa bude tak ako doteraz aktualizovať každý deň s najnovším kódom, ktorý je však najmenej stabilný.

Po ďalších 6 týždňoch sa kód novej verzie dostáva na nový kanál mozilla-aura, ktorý sa bude aktualizovať taktiež každý deň. Dôraz sa bude klásť predovšetkým na lepšiu stabilitu. Vývoj ďalšej verzie medzitým pokračuje na vetve mozilla-central.

Kanál beta verzií (mozilla-beta), by sa mal aktualizovať raz za týždeň. Beta verzie by mali byť opäť o niečo stabilnejšie než Aurora verzie.

Finálne verzie by mali byť dostupné každých 6 alebo 12 týždňov, podľa rozhodnutia vývojárov. Pre tieto verzie budú vychádzať len bezpečnostné aktualizácie a ich podpora zo strany Mozilly bude ukončené vydaním novej stabilnej verzie. (Pre verziu 4 a staršie to neplatí).

Jednotlivé kanály sú taktiež odlíšené novými ikonami a bude možné sa medzi nimi jednoducho prepínať v rámci dialógového okna O programe (aktualizácia 15.6.2011: Mozilla sa po niekoľkých týždňoch rozhodla možnosť prepínania kanálov cez dialógové okno zrušiť). Pre jednotlivé vetvy vývoja Mozilla zriadila špeciálnu stránku, kde si budete môcť verziu Aurora, Beta alebo Finálnu stiahnuť v slovenčine. Momentálne je dostupná Aurora verzia Firefoxu 5 a finálna verzia Firefoxu 4. Prvá beta verzia sa objaví najskôr v druhej polovici mája.

2 komentáre k príspevku “Mozilla prechádza na rýchlejší vývojový cyklus”

  1. Mozilla sprístupnila Firefox 5 Beta | janer.sk napísal:

    […] Corp. dnes sprístupnila v rámci zrýchleného vývojového cyklu testovaciu beta verziu nadchádzajúcej generácie prehliadača Firefox […]

  2. KuboF napísal:

    Aha, niečo na štýl “katedrála a bazár”? Len Mozilla trochu “pozabudla”, že bazár sa neaktualizuje o celé verzie ale najviac o desatinné. Samozrejme však snaha číslom verzie dobehnúť Chrome spraví svoje…

Komentáre sú uzavreté.