Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Finálny Firefox 3.5 dostupný na prevzatie

Firefox 3.5 Mozilla Corp. dnes sprístupnila finálnu verziu novej generácie svojho webového prehliadača – Firefox 3.5. Založený je na novej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 1.9.1, na ktorého vývoji sa pracovalo posledných 12 mesiacov. Za tento čas bolo do kódu zapracovaných niekoľko tisíc zmien, opráv chýb a noviniek. Nová verzia prináša množstvo noviniek v oblasti bezpečnosti, zlepšenia výkonu a podpory nových webových technológií.

Firefox 3.5 je oddnes dostupný vo viac ako 70 jazykoch pre platformy Windows, Linux aj Mac OS, pričom nechýba ani slovenčina. Prevziať si ho môžete aj z našej stránky alebo na konci tejto správy. Dostupná je už aj automatická aktualizácia z verzie 3.0.

Práce na slovenskej verzii Firefoxu 3.5 začali v lete minulého roka, vyvrcholili v týchto dňoch. Celkovo sa v programe nachádza cez 5 000 lokalizačných reťazcov, ďalšie tisíce sa nachádzajú na podporných webových stránkach. Oproti anglickej verzii ponúka slovenská niektoré súčasti prispôsobené pre slovenského používateľa. V predvolenom zozname vyhľadávacích modulov sa nachádzajú okrem štandardných modulov Google a eBay takisto moduly slovenskej verzie encyklopédie Wikipédia a portálov Azet.sk, Atlas.sk, Dunaj.sk a Zoznam.sk. Obsah predvolenej záložky Prehľad správ zabezpečuje server Sme.sk, medzi servery na spracovanie protokolu mailto: bol pridaný Azet Mail.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate na slovenskej verzii stránok Mozilla Europe, v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 3.5 a v prehľade nových a inovovaných funkcií Firefoxu.

Verzia 3.5:

49 komentárov k príspevku “Finálny Firefox 3.5 dostupný na prevzatie”

  1. sak informatik, ne? napísal:

    slovnik slovenskeho pravopisu nebude updatnuty pre vrziu 3.5? pouzivam anglicku verziu prehliadaca a slovensky slovnik odtialto zo stranky…

  2. Yur4Y napísal:

    Dočkali sme sa, konečne! Vďaka, beží to super.

  3. bedabeda napísal:

    je stále ale pomalší, ako Opera. Inak, čo som si zatiaľ všimol, tak OK ! Nenašiel so v nastavení možnosť trvalého zväčšenia, na každú stránku musím manuálne zadať Ctrl+.

  4. rbclass napísal:

    ako odstranim to “+ tlacidlo” a to “tlacitko zoznamu kariet” z listy kariet ?

  5. Vlado Valaštiak napísal:

    sak informatik, ne?: Slovníky na našej stránke boli aktualizované, odporúčam však používať balík https://addons.mozilla.org/sk/firefox/addon/4663/, čo sú oba slovníky z našej stránky v jednom, pravidelne aktualizované, výhodou je dostupná automatická aktualizácia ako pri klasickom rozšírení.

  6. Dazz01 napísal:

    verzia 3.5 sa my otvara asi minútu starsia sa pár sekúnd a IE tiež neviete co stym zoze byť ????

  7. okoloiduci napísal:

    To co je pre niekoho vyhoda mne vadi, ako sa zbavim toho panela??? Len mi zbytocne zmensi obrazovku…

    Novinkou je aj nový spôsob práce s oknami a kartami. Tabbed browsing, teda systém kariet umožňujúci v jednom okne prehliadať viacero stránok, je po novom zvýraznený. Panel s kartami – tab bar – je totiž aktuálne viditeľný aj v prípade, že je otvorená len jediná karta.

  8. sak informatik, ne? napísal:

    okoloiduci: Tools -> Options -> Tabs -> Always show the tab bar

  9. Vlado Valaštiak napísal:

    rbclass: Pavel Cvrček pre teba napísal návod: http://jasnapaka.bloguje.cz/796132-jak-ve-firefoxu-3-5-skryt-tlacitko-pro-vytvoreni-panelu.php 😉

  10. luky napísal:

    Mozilla je super:-) rýchla, bezpečná.
    No s 3.5 mám menší problém. Po pripojení na net mi nechce načítať domovskú stránku, až po refreši. Prešiel som nastavenia, nič. Preinštaloval som ju, nič. Nič nepomáha. Prosím Vás, neviete v čom by mohla byť chyba?

  11. miso1999 napísal:

    ked máte problém počkajte na 3.5.1

  12. laco napísal:

    Verzia 3.5 sa otvara asi minútu!!!! Vyjadri sa niekto tomu?

  13. miso1999 napísal:

    Nestačí vám ostať na 3.0.11 kým nevyjde 3.5.1?

  14. niko napísal:

    Aktualizáciou z 3.0.11 na 3.5 som si odrovnal prehliadač. Nešiel vôbec spustiť a vyhodil nejakú tabuľku, že sú tam chyby. Škoda, že som si ju neodpísal. Ešteže mi nevymazalo všetky nastavenia, záložky a heslá. Radšej počkám na ďalšiu verziu.

  15. miso1999 napísal:

    čo som hovoril 😀

  16. nasr...hnevany jak len moze byt napísal:

    Mozillu som mal rad. Mal preto lebo po update na 3.5 mi “zahadne” zmizol IE, cim sa mi znefunkcnili 3 shareware aplikacie. A tiez nechapem naco je tam tlacitko “+” na karty ked to super fungovalo z prostrednym tlacitkom mysky!
    Taze dalsia zastavka bude asi Google Chrome alebo IE7/8.

  17. Vlado Valaštiak napísal:

    To “záhadné” zmiznutie IE nemôže mať na svedomí Firefox, čo si môžeš kľudne overiť v jeho zdrojových kódoch, sú voľne dostupné.

  18. Ľubomír napísal:

    Ahojte, ja som používal firefox hneď ako vyšiel predtým som používal dnes už neexistujúci Netscape, ale verziou Firefoxu 3.5 ste ma prinútili prejsť na Google Chrome, verzia 3.5 je pomalá, skúšal som aj Operu a IE8 a odozvy sú rýchlejšie, nepustili ste nedokončenú verziu? Pri doplnkoch som si všimol na stránkach mozilly určené do verzie 3.6, asi viete, že 3.5 vyšla predčasne s chybami a pracuje sa na verzii 3.6, kde majú byť nájdené chyby odstránené aspoň môj názor, lebo verzia 3.6 nie je na stiahnutie ani update ju neponúka. 3.5 nie je taká super ako bola 3.0. Nepokazte ešte Thunderbird, lebo skončím úplne s mozillou. 🙂

  19. Vlado Valaštiak napísal:

    Ľubomír:
    1) pre informáciu – my Firefox lokalizujeme, nevyvíjame ho, je to naša dobrovoľná iniciatíva, ktorú vykonávame vo svojom voľnom čase. To, že na týchto stránkach pomáhame pri riešení problémov je ďalšia dobrovoľná práca navyše. Všetko vo voľnom čase bez akéhokoľvek nároku na honorár.
    2) verzia 3.5 je pomalá – tvoj subjektívny názor. Stále sa môžeš vrátiť k verzii 3.0, ak sa ti zdala rýchlejšia. Podľa meraní je to výrazne naopak.
    3) 3.5 je nedokončená verzia – ani omylom. Beta verzie nezávislo testovalo 800 tisíc ľudí. Ak sa ti to zdá z tejto diskusie – je to preto, že ľudia nás sem nechodia chváliť, prídu sem iba tí, ktorí majú problém. Ruku na srdce, koľkokrát si nás tu bol pochváliť pri predchádzajúcich aktualizáciách? BTW Firefox denne používa 320 miliónov ľudí, nemôžu byť všetci spokojní.
    4) verzia 3.6 je vývoji už niekoľko mesiacov a verziu 3.5 nahradí približne o rok, to čo píšeš je klamstvo
    5) ako ti je možno známe, Firefox aj Thunderbird sú open-source, kľudne sa teda môžeš na dobrovoľníckej báze zapojiť do vývoja, aby oba produkty náhodou niekto “nepokazil”

  20. Juraj napísal:

    Firefox sa síce dlhšie spúšťa ale stránky načítava rýchlejšie ako predtým. Nemôžem vyjadriť nič iné ako spokojnosť. 🙂

  21. Ľubomír napísal:

    Ďakujem za odpoveď ja som napísal, len názor, neprejdem na 3.0, lebo 3.5 odstránila niekoľko chýb, nie som ani programátor aplikácií inak by som sa pridal dávno. Viem, že toto je lokalizovaná stránka mozilly mám písať na oficiálnu v angličtine? Pri 3.5 aj mnoho doplnkov nebolo kompatibilných, len sem píšem skúsenosť do verzie 3.5 som bol spokojný. Ak tu čakáte, len pozitívne skúsenosti tak prepáčte, že som sem niečo napísal. Budem radšej medzi tým malým percentom používajúcich Google Chrome a Operu.

  22. Vlado Valaštiak napísal:

    Ľubomír: ja som ani náznakom nenapísal, že chcem, aby nás (resp. Mozillu) ľudia iba chválili. Reagoval som na tvoje obvinenie o predčasnom vydaní nedokončeného Firefoxu a výmysly o verzii 3.6. Napísal som, že ak sa ti to zdá podľa tejto diskusie, tak je to skresľujúce, lebo na tieto stránky ľudia primárne nechodia preto, aby nás chválili, ale kvôli tomu, že sa u nich objavil nejaký problém. Ilustroval som to na tebe, keď si sa teraz prišiel posťažovať (na čo máš právo). Píšeš, že Firefox od jeho prvej verzie, čiže už niekoľko rokov, tak som sa ťa opýtal, koľkokrát si sem za ten čas napísal pozitívny príspevok (neodpovedal si). Chcel som tým povedať, že keby sme brali úspešnosť a kvalitu Firefoxu podľa príspevkov pod článkami na Mozilla.sk, tak je to dlhodobo prepadák a v používanosti by bol niekde okolo Chrome a Opery, ak nie pod nimi. Skús si pozrieť napr. príspevky pod článkami o Firefoxe 3.0 (ktorý bol podľa teba “super”) a konfrontuj ich s dosiahnutymi výsledkami.

    Kompatibilita doplnkov: podľa údajov Mozilly je kompatibilných viac ako 80% doplnkov, čo je výrazne najviac v celej histórii. Keďže autormi 6000 doplnkov sú dobrovoľníci, neexistuje žiadny spôsob, ako ich donútiť aktualizovať svoje doplnky. Preto treba počítať s tým, že niektoré nebudú kompatibilné. Ako dlhoročnému používateľovi Firefoxu ti to snáď musí byť jasné.

    Mimochodom, rozšírenia môžu byť aj u teba dôvodom toho, že sa ti zdá, že verzia 3.5 je pomalá a celkovo nie je “super” ako bola 3.0. Štatisticky je totiž dokázané, že drvivá väčšina problémov nie spôsobená Firefoxom. Preto obvinenie o predčasnom vydaní nedokončeného Firefoxu je tvojej strany veľmi odvážne a silné tvrdenie, na ktoré treba reagovať.

    nie som ani programátor aplikácií inak by som sa pridal dávno
    Ak sa chceš pridať, môžeš pomôcť testovať, nahlasovať chyby, prípadne navrhnúť vylepšenia. Celý vývojový a testovací proces je verejný, sú dostupné všetky vývojové aj testovacie verzie (aj tebou spomínaná verzia 3.6, o ktorej tvrdíš, že dostupná na prevzatie nie je), dostupné sú takisto všetky zdrojové kódy, testovacie nástroje atď. Keď sa chceš pridať, pole pôsobnosti je veľmi široké…

  23. Vlado Valaštiak napísal:

    K pomalému spúšťaniu Firefoxu 3.5: podľa doterajších analýz Mozilly sa zdá, že sa jedná o problém výhradne pod operačným systémom Windows a prejavuje sa za predpokladu, že používateľ má preplnené systémové priečinky s dočasnými súbormi (čiže obsahujú rádovo tisíce súborov a priečinkov, čím viac, tým dlhší čas potrebný na spustenie). Zatiaľ by mala pomôcť klasická údržba systému zabudovaná vo Windows, prípadne niektorá z utilít určených na čistenie systému od takýchto nepotrebných súborov. Vývojári pracujú na riešení tohto problému.

  24. aj0 napísal:

    Firefox 3.5 sa mi zda zatial rychlejsi. Avsak mam s nim jeden nemily problem. Niektore obrazky mi zobrazuje akoby preexponovane. Cierna farba je niekolkonasobne tmavsia, ako by mala, detaily tak splyvaju v jednom ciernom mori. Nerobia to vsak vsetky. Prehliadanie v grafickom prehliadaci, ale aj Opere je spravne. Cim to moze byt?

  25. Vlado Valaštiak napísal:

    aj0: zrejme to súvisí s novinkou – podporou farebných profilov. Niektoré obrázky totiž v sebe nesú informáciu o farebnom profile, vďaka ktorému by ich mala daná aplikácia zobraziť vernejšie. Skús napísať do fóra forum.mozilla.sk a najlepšie by bolo priložiť aj screenshot, kde by bolo vidieť rozdiel.

  26. user MF napísal:

    mne sa samo neauktualizovalo z 3.0.0.1 ci jakej tej poslednej verzie na tu 3.5
    musim to rucne zee

  27. Vlado Valaštiak napísal:

    user MF: Pomocnik -> Kontrola aktualizacii ti nic neponukne?

  28. user MF napísal:

    no jo diki uz ju mam.len mam pocit ze sa mi zmensili pismena..

  29. user MF napísal:

    kuaaa konecne sa mi vyriesil ten problem ze ked som si pozeral stranku a bol som dajme tomu v jej strede dal som backspace a zase som sa nanu hodil tak ma nechalo na uplnom hornej stranke.teraz zostane v polohe ktorej som ju posledy pozeral

  30. Dusan napísal:

    stouto 3.5 nemozem kopirovat priecinky. blbne to neviem preco.

  31. Ľubomír napísal:

    Už mi beží firefox 3.5 normálne som mozillu odinštaloval vyčistil ccleanerom všetko po firefoxe aj v registroch a nainštaloval znovu. Tak idem hľadať funkčné doplnky na 3.5 wml browser, CSS validator a pod.:)

  32. peter napísal:

    mám problém s novou mozillou 3.5. odvtedy ako som na ňu upgradol, pravé tlačidlo mi prestalo reagovať a tak si nemôžem otvoriť link na inej záložke či uložiť fotku. kde mohla nastať chyba?

    ak by som ju preinštaloval softvérom z tejto stránky, zostanú mi tam moje nastavenia a všetko ostatné?

    díky

  33. Miskopo napísal:

    Nový Firefox je super, spúšťa sa rýchlo. Stačí vyčistiť zbytočnosti napr. CCleanerom a je to. Akurát mi občas nereaguje na tagy (napr. na Facebooku. Potom musím reloadovať. To + na otvorenie ďalšej karty si môžte upraviť v Stylishe (rovnako aj krížik na poslednej karte. Kto by mal záujem o ten posledný krížik, kód dám na konci príspevku.) Občas naozaj reaguje pomly, ale to len vtedy, ak mám spustených niekoľko aplikacií požadujúcich internetové spojenie (napr. uTorrent). Fakt záleží ne doplnkoch, ja ich mám 14 a beží super.

    Sľúbený kód (loadnite do Stylisha ako globálny štýl):
    /* Add tab-close-button to last tab*/
    .tabbrowser-tabs[closebuttons="alltabs"] >
    .tabbrowser-tab > .tab-close-button {
    display: -moz-box !important;
    }
    .tabbrowser-tabs:not([closebuttons="noclose"]):not([closebuttons="closeatend"]) >
    .tabbrowser-tab[selected="true"] > .tab-close-button {
    display: -moz-box !important;
    }

  34. Vlado Valaštiak napísal:

    Miskopo: kód som ti opravil. Na podobné príspevky je skôr určené fórum forum.mozilla.sk, kde je aj viac priestoru, kód potom zbytočne nezalamuje. Mimochodom, tieto kódy sa vo fóre už nachádzajú 😉

  35. mskrtel napísal:

    3.5 firefox mi neotvara vzdy. Nepaci sa mi, internet explorer je lepsi. Keby mi isiel IE8, tak by som firefox nepouzival. aj teraz pouzivam 3.0.11 verziu.

  36. Simon napísal:

    peter..pravé tlačítko ti brzdí yahoo toolbar, odinštaluj ho a reštartuj firefox, pôjde ti to

  37. ajfel.dodo napísal:

    ahojte,
    tak konečne je tu rýchlosť. to jediné čo mi pri firefoxe chýbalo!
    ešte update niekoľkých doplnkov a som na 100% spokojny.
    díky chlapci (aj vývojári … 😀 )
    ajfel
    ps: už 3.0 som nevedel nájsť doplnok čo by mi minimalizoval FF do system tray… 🙁
    poradíte?
    díky

  38. Ľubomír napísal:

    http://www.zive.sk/Bleskovky/Mozilla-potvrdila-kriticky-problem-vo-Firefoxe-35-ako-sa-branit/sc-4-a-283521/default.aspx

  39. miso1999 napísal:

    http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/3.5.1-candidates/build1/win32/sk/

  40. rysavka12 napísal:

    Preco mi vypisuje,ze je problem s firefox.exe,ked si chcem pustit kamerku na nejakom videochate..ani na skype mi to nejde….dakujem za radu

  41. Strikemen napísal:

    Mozilla firefox 3.5.1 je veľmi pomalá a strašne často buď padne alebo nereaguje. Požadujem o opravy

  42. lelool napísal:

    “Mozilla firefox 3.5.1 je veľmi pomalá a strašne často buď padne alebo nereaguje. Požadujem o opravy”
    Koho, pozaduješ?
    Ako pomalá, ako často a kde padne, a načo nereaguje?

  43. MaofKO napísal:

    veď má pravdu….občas sa na pár sekúnd zasekne, alebo niekedy sa proste spomalí načítavanie stránok a ešte sa aj dlho spúšťa, tak ako všetky produkty od mozilly, ale aj tak firefox zbožňujem

  44. lucia m napísal:

    akoze kde su nastavenia cookies a kde krucinal najdem moznost vymazat sukromne udaje prehliadaca v 3.5.2?????

  45. Marek napísal:

    po administracii v joomle resp. po pridavani clankov, sa mi po pouziti ctrl+v alebo ctrl+c firefox restartuje
    asi sa vratim k 3.5.1.
    ma niekto taketo skusennosti?

  46. pato.. napísal:

    Ahojte mam taki problem daco sami podarilo stacit a zmizla mi lista kde sa zadavaju stranky a na prepinanie s5

  47. Dana napísal:

    Zmizla mi lišta v prehliadači(kde je krok spat,nastroje atd…)co mam prosim vas robit?A mam tam inu domovsku stranku a chcem ju zmenit..prosim poradte …dakujem

  48. michal napísal:

    mam problem ze nemôžem spustiť firefox ani v nudzovom režime iné prehliadače mi idú iba mozilla sa mi nespustí ani 4.0 beta

  49. eddward napísal:

    michal ries to na fore, neviem preco to pises do tak starej novinky…

Komentáre sú uzavreté.