Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Mozilla Firefox 33 dostupný na prevzatie

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 33.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 33.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 2700 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 33 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Pridaná podpora pre OpenH264
  • Zrýchlené a vylepšené vyhľadávanie pomocou panelu s adresou
  • Zrýchlené vykonávanie JavaScript reťazcov
  • Pridané návrhy pri vyhľadávaní na stránke about:home a pri vyhľadávaní na novej karte
  • Implementované a povolené OMTC na platforme Windows
  • Pridaný nový backend pre CSP (Content Security Policy)
  • Pridaná podpora pre pripájanie na HTTP proxy pomocou HTTPS
  • Vylepšená spoľahlivosť pri obnovovaní relácie
  • Pridaná podpora pre @counter-style rule z CSS3 Counter Styles specifikácie
  • Pridaná podpora pre DOMMatrix interface
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov a zároveň vylepšenie existujúcich
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 33.0. Kompletný zoznam všetkých zmien si môžete pozrieť na tejto stránke.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište.

Vo Firefoxe 26 bol kompletne odstránený reťazec browser.download.useToolkitUI, takže už nie je možné sa vrátiť k starému rozhraniu. Ako náhrada môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Uvoľnením Firefoxu 29 prešiel prehliadač výraznou zmenou v používateľskom rozhraní, kde mimo nového vzhľadu priniesol a ďalšie zmeny týkajúce sa prispôsobovania prehliadača. Firefox je však naďalej plne konfigurovateľný, takže je možný aj návrat k pôvodnému vzhľadu. Viac informácii a návod je na stránkach Mozilla support.

Mozilla uvoľnila Firefox 33 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie. Dávame do pozornosti, že táto verzia už nepodporuje systém Android 2.2 a ARMv6 chipset.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 33 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 34 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda 25.novembra 2014.

Hlavný vývoj Firefoxu 35 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 33.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Podpora pre Firefox 3.6 bola ukončená. Firefox 3.6 nahradili v predĺženej podpore špeciálne verzie v poradí už štvrtej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 31 (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede ohľadom Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

17 komentárov k príspevku “Mozilla Firefox 33 dostupný na prevzatie”

  1. Rasto napísal:

    Neviem ako ostatnym uzivatelom, ale pre mna je posledna verzia firefoxu velmi nestabilana. Velmi casto pada ci uz vo Windowse ale androide. Firefox pouzivam uz asi 10 rokov, ale pri tejto verzii uvazujem nad inym prehliadacom lebo toto je pre mna maximalna nespolahlivost.

  2. eddward napísal:

    @Rasto:
    je to mozne, v tejto verzii je najväcsi zasah do stability implementacia OMTC (OffMainThreadCompositing), ktore pocas Aurora a Beta testovania spôsobovalo casto problemy a preto to bolo aj posunute do verzie 33 aj ked plan bol skor… nie je preto zarucene ze je to uz plne v poriadku…
    co mozes skusit je aktualizovat ovladac grafickej karty,
    potom sa da skusit pohrat aj s predvolbami v about:config, konkretne layers.offmainthreadcomposition.enabled zmenit na false, ale to by som nedoporucoval, moze to byt este horsie… za vyskusanie ale nic nedas
    potom ostava uz len pouzit docasne ESR verzie, ktore su aktualizovane pravidelne… klasicku starsiu verziu 32 velmi nedoporucujem

  3. Matel napísal:

    KATASTROFA, po 10-tich rokoch prechádzam na Operu alebo Chrome, prípadne sa vrátim na Firefox 32, ale toto je hnus…

  4. Lubo napísal:

    33 je katastrofa, Mozilla support nedokáže načítať, ovládacie prvky a záložky sú len čierny pás. Nič nevidím, len to občas preblikne. 32.0.3 späť. Eddward: Ak nie je zaručené, že to bude úplne v poriadku, tak čo to robí vonku?

  5. eddward napísal:

    skuste si aktualizovat ovladace na graficku kartu… alebo prejst na starsie verzie pokial sa to nedoriesi, ine moznosti nie su…
    a menit kvoli tomu prehliadac mi pride prehnane a detinske…

    @Lubo:
    no zarucene to je do tej miery ze to bolo vhodne vypustit… je ale pravda ze sa fixovalo dost bugov na poslednu chvilu a to uz bola tato feature posuvana…
    jednoducho sa pocas beta cyklu vyhodnotilo ze crash ratio je primerane a zrejme sa nic vazne nenaslo tak sa to pustilo, samozrejme beta kanal nema tolko uzivatelov aby sa vsetko odhalilo… kazdopadne je mozne a asi aj iste ze pridu bugfixy s podobe 33.0.x

  6. Vojtech napísal:

    33.0 EN GNU/Linux. Zatial ziadny problem. Mam taky dojem, ze prvykrat je zataz CPU z prehravania youtube aj vimeo videa rozhadzovana rovnomerne na vsetky dostupne core. Nice.

  7. eddward napísal:

    zda sa ze problem vo verzii 33 by mohol byt velmi skoro opraveny
    Bug 1083071 – After upgrading to Firefox 33, window is BLACK with OMTC enabled
    https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1083071

  8. Vojtech napísal:

    Mozilla má v tomto prípade smolu. Keby som bol dotknutý užívateľ (je ich relatívne veľa), určite by som chybu zvalil na FF a prešiel na iný produkt. V skutočnosti to vyzerá tak, že sú chybné staršie SW ovládače grafických kariet Intel a chyba sa tým pádom prejavila iba na niektorých počítadlách s integrovanou Intel grafikou. Treba buď počkať a nainštalovať novšiu verziu FF, alebo podľa rady na eddwardovej linke, pri štarte FF 33.0 treba držať Shift, potom v riadku adresy zadať about:config, zadať layers.offmainthreadcomposition.enabled a kliknutím nastaviť parameter na FALSE.

  9. windows napísal:

    komentar jednoduchy ked som mal mozilu som bol spokojny ale bez windovsu a mikrosoftu.fr a bez google.fr skoàda lebo tato mozilu kontroluju francuzky veb

  10. Dusan napísal:

    si robite srandu. takyto firefox asi este nebol

  11. eddward napísal:

    Tato verzia ani ziadna ina nekontroluje ziadny francuzsky web…
    Prehliadac Mozilla Firefox treba stahovat LEN A JEDINE z OFICIALNYCH stranok Mozilla.org, alebo Mozilla.sk, pripadne Mozilla.cz… urcite nie zo stranok typu firefox.sk, ktora nema s mozillou nic spolocne a instalacne subory su tam bezne upravovane aby obsahovali aj skodlivy kod

  12. Jozef napísal:

    Ja som pri prechode na novšiu Mozillu nezaregistroval žiadne problémy, skôr naopak – zdá sa mi, že ide rýchlejšie, než predchodca. Avšak to si už nepamätám, ktorú verziu som mal predtým, lebo som dlho neaktualizoval 😀

  13. Dusan napísal:

    keby bude new firefox????

  14. Jarek napísal:

    Verzia 33 je otravná svojou reklamou na seba (sebachvála nielen smrdí ale odrádza!!). Vrátil som sa k verzii 23 a nijakú novšiu nechcem. Alebo Chrome 🙁

  15. JohnWayne napísal:

    prdím na mozillu

  16. napalicu napísal:

    Mam mozilu 32 e je v poho pri prechode na 33 som sa nemohol dostat do gmailu, ze zlyhalo zabezpecene spojenie.

  17. Juraj napísal:

    Tak,teraz neviem či si ju mám dať tu najnovšiu verziu alebo sa na ňu vykašľať…Poradte :))

Komentáre sú uzavreté.