Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Mozilla Firefox 30 dostupný

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 30.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 30.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 2600 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 30 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Postranné tlačidlo v používateľskom rozhraní prehliadača umožňuje rýchlejší prístup k sociálnym panelom, histórii či záložkám
  • Mac OS X sada príkazov-E umožňuje vyhľadať termíny pre vybraný text
  • Pridaná podpora pre GStreamer 1.0
  • Opravy implementácie pre box-shadow
  • Dostupné vypnutie zvuku a ovládanie hlasitosti pre každé okno pri použití WebAudia
  • Povolený a mód background-blend-mode
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 30.0. Kompletný zoznam všetkých zmien si môžete pozrieť na tejto stránke.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište.

Vo Firefoxe 26 bol kompletne odstránený reťazec browser.download.useToolkitUI, takže už nie je možné sa vrátiť k starému rozhraniu. Ako náhrada môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Mozilla uvoľnila Firefox 30 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 30 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 31 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda 22.júla 2014.

Hlavný vývoj Firefoxu 32 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 30.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Podpora pre Firefox 3.6 bola ukončená. Firefox 3.6 nahradili v predĺženej podpore špeciálne verzie v poradí už tretej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 24 (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede ohľadom Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

9 komentárov k príspevku “Mozilla Firefox 30 dostupný”

  1. Em napísal:

    Verzia 30.0 je nekompatibilná. Program mi padol s tým, že odozva bola v kompatibilite.

  2. Dusan napísal:

    zle zle a este raz zle

  3. Dusan napísal:

    kdeje ten stary dobry firefox??

  4. Dusan napísal:

    vie niekto preco mi na firefoxe nejde pokec??? napr na opere alebo google chrome mi ide v pohode

  5. eddward napísal:

    to nikto nevie preco nejde ked nenapises nic konkretnejsie, aspon co sa vypisuje alebo nevypisuje v okne by si mohol priblizit… nejde je siroky pojem
    stranka kazdopadne funguje aj vo Firefoxe

  6. dusan napísal:

    prihlasenie ide v pohode len ked dam nejaku miestnost plocha zostane cisto biela.

  7. matus7532 napísal:

    Toto máte na hlavnej stránke”Firefox je najprispôsobiteľnejší prehliadač na svete. Upravte si ovládacie panely pridaním nových tlačidiel, nainštalujte si nové rozšírenia na pridávanie nových funkcií, pridajte si nové témy vzhľadu a surfujte štýlovo” to je výsmech? Veď tento nový otras sa nedá vôbec prispôsobiť a najhoršie je že je totálne nepoužitelný, hnus, prechádzam na IE aj ten je použitelnejší než táto grcka

  8. dusan napísal:

    Nasledujúca verzia Firefoxu 31 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda 22.júla 2014. dako meskate:D:D

  9. eddward napísal:

    na stiahnutie to mas vpravo 😉 pripadne cez automaticku aktualizaciu pripadne z oficialnych stranok mozilla.org
    clanok na mozilla.sk nie je jediny zdroj

Komentáre sú uzavreté.