Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Sprístupnený Firefox 9 a Firefox 3.6.25

Firefox - logo

Mozilla včera sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 9.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 9.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných vyše 700 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek. Firefox 3.6 sa taktiež dočkal aktualizácie na verziu 3.6.25, ktorá opravuje niekoľko nájdených problémov, vďaka čomu sa opäť zvyšuje bezpečnosť a stabilita prehliadača. Podrobnejšie informácie k tejto verzii sú dostupné v poznámkach k vydaniu pre 3.6.25.

Najnovšia verzia Firefoxu 9 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Zvýšená výkonnosť JavaScriptového jadra až o 30% vďaka Type Inference
  • Vylepšená integrácia vzhľadu Firefoxu v Mac OS X Lion
  • Pridaná podpora navigácie pomocou dvoch prstov v Mac OS X Lion
  • Pridaná podpora pre Do Not Track pomocou JavaScriptu
  • Pridaná podpora pre font-stretch
  • Vylepšená podpora pre text-overflow
  • Vylepšená podpora štandardov pre HTML5, MathML a CSS
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Aktuálne je podľa Mozilly s touto verziou Firefoxu kompatibilných cez 97% z takmer tisícky najpoužívanejších doplnkov z celkového počtu viac ako 10 000 dostupných na stránkach Mozilla Add-ons.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 9.0. Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 9 aj pre mobilné zariadenia. Novú verziu si môžete prevziať na špeciálnej stránke www.mozilla.com/sk/m

Nasledujúca verzia Firefoxu 10 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda na prelome januára a februára 2012. Tešiť sa môžete na opätovné zvyšovanie výkonu, rozsiahlejšie vylepšenia v oblasti HTML5 a ostatných štandardov ale aj rôzne ďalšie novinky.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 9.0.1:

Verzia 3.6.25:

Obidve verzie sú dostupné cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača, kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke.

Automatické aktualizácie pre Mac OS X a Linux sú dočasne vypnuté, kvôli možnému problému, ktorý môže zasiahnúť malé množstvo používateľov. Problém by sa nemal týkať nových používateľov

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.com.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Upozorňujeme, že dnešným dňom a teda vydaním Firefoxu 9 je ukončená podpora Firefoxu 8/8.0.1. Ďalšie bezpečnostné aktualizácie pre verziu 8 už nebudú vydávané. Preto odporúčame kvôli bezpečnosti aktualizovať na Firefox 9. Pre Firefox 3.6 budú aj naďalej vydávané aktualizácie.

20 komentárov k príspevku “Sprístupnený Firefox 9 a Firefox 3.6.25”

  1. gaus napísal:

    od inštalovania najnovšej verzie, Firefox mrzne, aj keď ukončím úlohu cez centrum akcií, vyžaduje si reštart PC, pretože firefox zostáva spustený a neodpovedá. (všetko ostatné ide v pohode, takže nereštartujem, ale využívam explorer. Asi ho nastavím ako predvolený prehliadač a nebudem sa rozčuľovať)

  2. italoduri napísal:

    čo je Firefox 3.6.25, keď je už – 9 – ???

  3. chaoos napísal:

    Tiez mi mrzne verzia 9 (zabrzdi cely Windows), ale robilo to uz pri 8-ke. Mam vela zaloziek v paneli a mozno to je dovodom. Pluginy mam iba Xmarks a slovnik SK.

  4. xy napísal:

    To ste teda vyhrali s touto verziou 🙁

  5. eddward napísal:

    chyba je niekde u vas, u mna bezi na 3 PC hladko bez problemov

  6. Lukas napísal:

    Totalne mi spomaluje comp a stale mi zamrzne musim ukoncit prehliadanie a uz som mal kvoli tomu problemy pri prihlaseni na skusky a nakup mi to zopakovalo este raz,taq som musel stornovat….Je to fake ako delo.

  7. miki333 napísal:

    je toealne na prt brzdi komp a strasne mrzne neodporucam

  8. geppe napísal:

    mrzne, musim zakazdym vypinat cez spravcu uloh, na W7 64x, robi to asi kazdych 5 minut, nereaguje na ziadne klikania… skoda jej

  9. Lea napísal:

    Myslela som si, že mám v počítači výrus stále mi zamŕza keď som nemala 9 všetko bolo v pohode. Aj som si ho 2-krát preinštalovala a je to na figu. Nainštalovala som internet explorer a je bez problému. Uvidíme čo prinesie Firefox 10.

  10. Peter napísal:

    Ja pouzivam tiez FireFox. Obycajne mi mrzne ked som v gmail.com a mam vela zaloziek. Inak ho pouzivam na ASP.NET aplikacie a tam ide dobre, rychlo prekresluje okna.

  11. Mato napísal:

    Mam rovnaky problem mam WIN 7 -BIT pri prehravani flash videi cez youtube mi komplet zamrzne cely forefox je to odpad jak hrom.
    Verzia 3.6.25 ziaden problem vsetko slape !!

  12. Mato napísal:

    Skusil som Firefox 10 beta 4 a pri spusteni videa cez youtube taktiez zamrzne cely prehliadac ako pri verzii 9.0.1..

  13. eddward napísal:

    Mato: premaz si cache a aktualizuj flash player – http://www.mozilla.org/sk/plugincheck/
    Ak nepomoze povypinaj vsetky doplnky a tak vyskusaj. Ak ani to nepomoze tak skus novy profil.
    Mne sa take na 3 pocitach ani v 9 ani v 10 nedeje, problem musi byt niekde u teba.
    A verziu 3.6.25 spolu s 9 alebo 10 neodporucam naraz pouzivat na rovnakom profile. Z toho su potom problemy.

  14. Mato napísal:

    eddward: pamat cachce si ja mazem kazdy den a flash player mam aktualny to som uz skusal aj predtym ako prve v doplnkach mam iba downloadhelper nic ine ten som zakazal a stale nic sekne sa to aj tak…

    Nerozumiem tomu ze novy profil ako?? co???

  15. Peter napísal:

    Mam Windows 7 (64).
    Po nainštalovaní Firefoxu 9.0.1 mi tiež začal zamŕzať pri prehrávaní videa. Prešiel som všetkým ale pôvod zamŕzania som nenašiel. Jediné čo som si všimol bolo automatický zablokovanie antivírového programu. Pri prehrávaní videa zamrzol do 5 sekúnd. Ak som myšou prešiel na spodnú lištu, kde sa zobrazilo malé okienko a klikol som pravým tlačitkom na myši. Vtedy video pokračovalo. Ale to bolo všetko.

    Takže jedine čo by bolo dobré je odinštalovať Firefox 9.0.1 a radšej nainštalovať verziu Firefox 3.6.25 a problém je vyriešený. Videa v pohode prehráva a už nemrzne.

  16. Dusan napísal:

    tocoje stim? sak to seka mrzne atd. kedto pojde takto dalej davam operu alebo chrome

  17. Peter626 napísal:

    Presne to isté. Ako som prešiel na Firefox 9, začal mrznúť, hlavne pri prehrávaní videa na youtube. Na chrome bez probémov. Flash player aktualizovaný, cache čistá, nepomáha nič.

  18. pali napísal:

    podobne problemy ako spominali ini uzivatelia, 9.0.1 mrzne, treba to zatvarat cez task manazera… a robi to casto 🙁
    dalsia vec, ktora mi nevyhovuje, ze pri vyhladavani cez google sice kurzor blika vo vyhladavacom google riadku, ale ked zacnem pisat, hned hodi kurzor do www riadku… chybaju mi napovedy klucovych slov (a nechcem instalovat ziadne addon-y kvoli tomu)… a zda sa mi ze je to aj trosicku pomalsie kyn nacita vyhladane vysledky… pocul som uz od viacerich ludi, ze im to vadi… budem sa musiet vratit k starsej verzii FF, alebo zmenim prehliadac…

  19. Peťo napísal:

    Presne tak tiež som mal problémy s Firefoxom 9.Mám Win7,v poslednom čase mi to začalo často mrznúť hlavne pri prehrávaní videa.Neskôr mi to mrzlo už aj pri obyčajných stránkach tam kde nie sú videá,musel som notebook stále reštartovať,už som si myslel že mám pokazený notebook.Skúsil som to cez IE 9 a všetko fungovalo ako má.Potom som skúsil preinštalovať Firefox 9 na 10 a bolo to to isté,sú to úplné sračky,neviem síce ako to funguje na iných OS ale vo Win 7 to tak.Prešiel som na Firefox 3.6.25 a už to ide všetko normálne.

  20. iii napísal:

    práve teraz som úplné vymazal ten posraný Firefox. Stačilo odinštalovať adobe flash player a už dostať jeho späť nejde, a v dôsledku nejde prehrať video YouTube. Aj najnovšia verzia je na ho…no.

Komentáre sú uzavreté.