Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Nový Firefox 6 a Firefox 3.6.20

Firefox - logo

Mozilla dnes sprístupnila finálnu verziu novej generáciu svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 6.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 6.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných vyše 650 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek. Firefox 3.6 sa dočkal aktualizácie na verziu 3.6.20, ktorá opravuje niekoľko nájdených problémov, vďaka čomu sa opäť zvyšuje bezpečnosť a stabilita prehliadača. Podrobnejšie informácie k tejto verzii sú dostupné v poznámkach k vydaniu pre 3.6.20.

Medzi najvýraznejšie novinky 6 verzie patrí:

  • zvýraznenie domény v panely s adresou
  • efektívnejší vzhľad identifikácie stránky
  • pridaná podpora pre posledný návrh technológie WebSocket s prefixom API
  • pridaná podpora pre EventSource / server-sent events
  • pridaná podpora pre window.matchMedia
  • pridaný Scratchpad, jednoduchý editor JavaScriptu
  • pridaná nová položka v menu Webový vývojár a presunuté do nej všetky položky týkajúce sa vývoja
  • vylepšená použiteľnosť Webovej konzoly
  • vylepšený Firefox Sync
  • URL adresa about:memory odteraz zobrazuje podrobné informácie o využívaní operačnej pamäte
  • URL adresa about:permissions je odteraz vyhradená pre nového Správcu povolení
  • V Správcovi doplnkov v položke Zásuvné moduly pribudla možnosť kontroly aktualizácii
  • zrýchlený štart prehliadače pri používaní Skupiny kariet – Panorama

Aktuálne je podľa Mozilly s touto verziou Firefoxu kompatibilných cez 97% z takmer tisícky najpoužívanejších doplnkov z celkového počtu viac ako 10 000 dostupných na stránkach Mozilla Add-ons.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 6.0. Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 6 aj pre mobilné zariadenia. Novú verziu si môžete prevziať na špeciálnej stránke www.mozilla.com/sk/m

Nasledujúca verzia Firefoxu 7 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda koncom septembra. Tešiť sa môžete na výrazné (30-50%) zníženie spotreby pamäte, zrýchlenie grafických operácií, ešte rýchlejší štart a prehliadanie webu a ďalšie novinky.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 6.0:

Verzia 3.6.20:

Obidve verzie sú dostupné cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača, kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.com.

Dávame do pozornosti, že dnešným dňom a teda vydaním Firefoxu 6 je ukončená podpora Firefoxu 5/5.0.1. Ďalšie bezpečnostné aktualizácie pre verziu 5 už nebudú vydávané. Preto odporúčame kvôli bezpečnosti aktualizovať na Firefox 6. Pre Firefox 3.6 budú aj naďalej vydávané aktualizácie. Dátum ukončenia podpory tejto verzie ešte nebol stanovený.

37 komentárov k príspevku “Nový Firefox 6 a Firefox 3.6.20”

  1. eddward napísal:

    Este by som rad dodal ze o nekompatibilite Google toolbaru (listy) sa vie a uz to tak aj ostane. Google oficialne oznamil ukoncenie jeho podpory pre Firefox 5 a vyssie. Kto ho chce aj nadalej pouzivat odporucam doplnok Addon compatibility reporter, ktory ho sfunkcni ale bez zaruky spravneho fungovania.

  2. peto napísal:

    a preco mi zmizlo tlacitko: Zobrazit / zobrazit zdrojovy kod stranky ?????????

  3. eddward napísal:

    Vsetky polozky tykajuce sa vyvoja su premiestnene do polozky webovy vyvojar, ktore je dostupne cez tlacidlo Firefox, alebo v ponuke Nástroje, pokial nepouzivate tlacidlo Firefox ale klasicke menu.

  4. Jan napísal:

    Prečo nieje kompatibilne s avastom?? čo sa stým dá urobiť?

  5. Fonzi napísal:

    pretože logicky musí byť AVAST kompatibilný s verziou Firefoxu 6 🙂

  6. Tomy napísal:

    Ja by som sa rád spýtal, ak sa nájde niekto kto osvieti moju nevedomosť, že aký je rozdiel medzi tými dvoma firefoxami… firefox 6 a firefox 3.6.20 … jedná sa o rovnaký produkt alebo prečo sa vyvíja nový a zlepšuje starý… Akosi nerozumiem:(

  7. mazarik napísal:

    to Tomy: verzia 6 je najnovsia verzia a verzia 3.6.20 je najnovsia verzia Firefoxu 3.6. Ak sa pozriete do poznamok k vydaniu oboch verzii zistite, ze to nie je to iste a maju ine vlastnosti.

  8. eddward napísal:

    Tomy: Firefox 3.6 vysiel v januari roku 2010. Je uz teda stary, nepodporuje mnozstvo novych funkcii a je relativne pomaly. Zlepsuje sa preto lebo ho pouziva este stale vela ludi a mozilla nechce aby ostali bez bezpecnostnych aktualizacii v ohrozeni a tiez kvoli velkym firmam, ktore nemozu zatial prejst na rychlejsi proces vydavania novych verzii. Firefox 6 je najmodernejsia a najnovsia verzia, ktoru mozilla momentalne ponuka. Je to tiez bepecnostna aktualiziacia Firefoxu 5.0.1.

  9. Kronko napísal:

    No mna by skor zaujimalo kedy sa firefox 7 prehupne do stadia beta.

  10. eddward napísal:

    Ak si velmi nedockavy tak na ftp mozilly uz je kandidat na betu 1 dostupny – http://goo.gl/e85te Oficialne bude mozno koncom tyzdna.

  11. Marco napísal:

    Je to celé zaspaté, dlho načítava weby a nezobrazuje sa z menu zdrojový kód stránky.. Neviem či je to posun k lepšiemu, vraciam sa k predošlej verzii 🙁

  12. mucaco napísal:

    boha jeho co to vymyslaju to sa chcu podobat na chrome ze behom roka bude verzia 36.05689 alebo co?asi zacali sutazit ktory blbec bude mat najvyssie cislo verzie

  13. eddward napísal:

    Len klud, teraz je verzia 6, nejaka 35 verzia bude az za niekolko rokov. Ak ta to zaujima tak Chrome bude mat vzdy najvyssie cislo verzie, to ti rucim. Najlepsie urobis ak si tie cisla nebudes tolko vsimat. Firefox je na prehliadanie webu a nie na skumanie ake cislo verzie ma.

  14. Leoš napísal:

    Skúšobne som prešiel z verzie Firefoxu 3.6.20 na 6. Po niekoľkohodinovom “vŕtaní sa” a skúšaní všetkého možného som sa rozhodol pri tejto verzii zostať, ale:
    – Nutne treba niečo urobiť s “preblikávaním” menu; každé podmenu sa totiž zjaví a nasledovne “záhadne” zmizne a je tam len jeho rám. Iba na stavovom riadku môžem vidieť, kde sa vlastne nachádzam. Dá sa na to zvyknúť, ale nie je to ono. 🙂
    Pritom zostavu mám relatívne novú (i7-3,2Ghz, 12GB RAM, 1GB video karta, Win7 Home 64-bit). Jedine, že by to bolo nie celkom kompatibilné kvôli tým 64-bitovým Win7…
    Pre peto: Zobrazenie zdrojáka stránky je v kontextovej ponuke (pravé tlačidlo myši) :-).

  15. eddward napísal:

    Leos: ja mam tiez Win 7 64bit a menu funguje vo FF6 korektne. Takze problem bude zrejme u teba. Pricin to moze mat viacero. Ak puzivas nejake doplnky tak najprv by si mohol skusit ich vsetky zakazat. Ak nepomoze tak vyskusat novy profil. Ak mas ten sucasny dost stary a je to ten isty z verzie 3.6.20 tak to moze robit problem. Pripadne skus vypnut hardverove urychlovanie, ak to pomoze tak treba update ovladacov. Jedna z tych moznosti by mala na 99% pomoct.

  16. M@ros napísal:

    Ja mám poslednou dobou tiež problémy s FF. Surfujem na webe a zrazu na 10-15 sekúnd zamrzne a nedá sa s tým nič robiť. Neviete čo by to mohlo byť?

  17. Leoš napísal:

    eddward: Problémy s “preblikávaním” menu spôsoboval doplnok Domain Details. Po jeho zakázaní a následnom odinštalovaní Firefox chodí perfektne. Nakonfiguroval som si ho podľa svojich požiadaviek a predstáv a som s ním maximálne spokojný. Vďaka za tip.

  18. Rasto napísal:

    Verzia, ktora sa mi nainstalovala včera, stále padá…zrejme je tam nekompatibilia s nejakym Flashom, alebo Shockwaveom? Prečo ? Zatial idem prejst na starsiu verziu.

  19. LuboTS napísal:

    Panel nástrojov Google teda funguje najvyššie pri 4??? Novšiu verziu teda chcieť nebudem!!!!!!

  20. Miloš napísal:

    Aka je kompatibilita Fiefoxu 6 a Win7 64 bit?

  21. Miloš napísal:

    Aka je kompatibilita Firefoxu 6 a Win7 64 bit?

  22. Brembo napísal:

    tak tato finalna verzia je ako sa dalo cakat,horsia nez predosle. Vcera my prestala korektne zobrazovat vsetky stranky,youtube uz ani nespusti flash,neprehrava ziadne videá PDF neotvori a nic som v naastaveniach nemenil. Chybova konzola za 1 hodinu obsahuje niekolko stoviek hlaseni.

  23. Patres napísal:

    Caute, presiel som z verzie 3.0.nieco na novu 6ku. Prvy dojem je dobry. Tato nova 6ka je rychla, bezpecnejsia a aj stabilna, nic mi nepada a nerobi neplechu ale mam dva problemy.

    PRVY: v navigacnom paneli pri tlacitkach dozadu a dopredu mi chyba jedno tlacitko, pri ktorom som si vedel navolit kolko krokov spat chcem skocit naraz. Teraz to tam neni a musim chodit po jednom kroku dozadu co je veeelmi neefektivne, zdlhave, narocne a mätuce.Ako ho tam dam, viete poradit ?

    DRUHY: otvaranie kariet v poradi je velmi chaoticke. Priklad: z hlavneho okna si otvorim kartu, hodi mi ju do poradia tj nakoniec, otvorim dalsiu a hodi ju zas nakoniec (to je OK). Problem zacina ked si jednu z tych kariet pozriem, nasledne sa vratim na hlavnu kartu a z tej otvorim uz v poradi 3 kartu – a tuto mi nehodi na koniec radu ako predosle dve ale hodi ju hned na zaciatok radu, tj hned za hlavnu kartu a to je problem.
    Je to chaoticke a hlavne nelogicke (aspon pre mna). Som zvyknuty ze mi nove karty hadze vzdy na koniec radu.
    Neviete mi pls poradit ako tieto dva problemy vyriesit ? Na prvy som skusal pouzit aj inu temu ale to tlacitko som tam nevedel nikde nastaviť i ked v screene temy je. Pozrite https://addons.mozilla.org/sk/firefox/addon/hs-fulda-theme/

  24. Patres napísal:

    Alebo neviete nahodou pri ktorej verzii nastali zmeny s tymito mojimi problemami?? Vratil by som sa na staru verziu, kde je to este povodne

  25. eddward napísal:

    Patres: ten prvy problem ma jednoduche riesenie, staci ked podrzis kliknute lave tlacidlo mysky alebo raz kliknes pravym na sipku dozadu alebo dopredu a vyroluje sa ti cela historia.
    Co sa tyka kariet, neviem, mne sa vzdy nove karty otvaraju na poslednom mieste, teda na konci radu. Nemas nejaky addon na to co ti to meni?

  26. eddward napísal:

    Miloš: kompatibilita s Win 7 64bit je uplne rovnaka ako s Win 7 32bit, vsetko funguje.

  27. eddward napísal:

    Brembo: Vcera ti to zacalo robit? z nicoho nic?
    Kedze mne a milionom dalsich ludi funguje vsetko ok tak chyba bude len u teba. Vyskusaj si vypnut vsetky doplnky, skontroluj ci mas vsetky aktualne pluginy a ci mas vobec nainstalovany flash, pdf reader atd – http://www.mozilla.org/en-US/plugincheck/ alebo vyskusaj uplne novy profil. Poznam pripady ze uzivatel mal taky bordel v profile ze sa mu prehliadac ani nevedel spustit.

  28. Patres napísal:

    eddward straaasne si ma potesil, diky moc za tu radu 🙂

    A co sa tyka kariet, tak skusal si to spravit aj podla mojho popisu ? Ze ti prvu a druhu otvori na konci, potom pozries napr. druhu, a potom z hlavnej otvoris tretiu a tu ti uz hodi pred tie dve ?

    Jedine doplnky (zasuvne moduly), ktore mam nainst su: 2007 microsoft office system, adobe acrobat 7.0, canon image gatewax, divx vod helper plug-in, divx web player, google update, java deployment toolkit 6.0.260, java platform SE 6 U26, shockwave flash 10.3.183.5

    A rozsirenia : greasemonkey, media plugin, webtran 2010

  29. mazarik napísal:

    Preco radsej nenapisete o svojich problemoch na miestne forum.mozilla.sk?

  30. Antónia napísal:

    Nainšalovala som 6 a vôbec mi nechce otvoriť ikonu a spustiť mozillu,len sa krúti,že pracuje a potom prestane.Čo s tým, kto poradí?
    Ďakujem

  31. natalia napísal:

    Mne to neide vobec furt mi vypisuje že Firefox sa stretol s neočakávaným problémom a zlyhal a to mam Win 7 64bit a neide ???

  32. Dusan napísal:

    firefox6 je daka blbost pada niekedy nejde ani spustit. skoda slov

  33. eddward napísal:

    existuje tu aj forum, tak skuste tam…
    prinajmensom skuste zakazat vsetky doplnky, FF6 funguje na Win 7 64bit bez problemov, od vydania mi ani raz nepadol…

  34. Brembo napísal:

    je kompatibilna s Win 7,no niektore doplnky,ktore isly na starsich verziach budu zakazane.

  35. Práca v zahraničí napísal:

    cez co si prosim mozem pozriet kod stranky okrem seo-servis.cz ?

    dakujem za info

  36. lelool napísal:

    ctrl + u

  37. keyuanyuan napísal:

    http://todssale.kingmancommercialrealestate.com

Komentáre sú uzavreté.