Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Nová aktualizácia Firefoxu 3.6 a Firefox 5

Firefox - logo

Mozilla dnes sprístupnila nové aktualizácie pre tri generácie svojho internetového prehliadača Firefox. Pre Firefox 3.5 sa však dnes oficiálne končí podpora. Keďže verzia 3.6 sa od 3.5 výrazne nelíši užívateľským rozhraním, kompatibilitou doplnkov ako aj podporou operačných systémov, Mozilla sa preto rozhodla pre používateľov tejto verzie ponúknuť ako minoritnú, teda bezpečnostnú aktualizáciu verziu 3.6.18. Odporúča sa však aktualizovať na najnovšiu verziu 5.

Firefox 3.6 sa teda dočkal aktualizácie na verziu 3.6.18, ktorá opravuje niekoľko nájdených problémov, vďaka čomu sa opäť zvyšuje bezpečnosť a stabilita prehliadača. Podrobnejšie informácie k novej verzii sú dostupné v poznámkach k vydaniu pre 3.6.18.

Keďže pre Firefox 4.0 už nebudú vydávané ďalšie bezpečnostné aktualizácie, Mozilla odporúča aktualizovať Firefox na najnovšiu verziu 5. Firefox 5 je tak defakto minoritnou aktualizáciou pre Firefox 4. Prináša okrem opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability prehliadača aj niekoľko nových funkcií, ktoré sme si spomenuli už v predchádzajúcom článku o Firefoxe 5 beta. Ako je známe z nového vývojového cyklu, vývojári vo fáze beta už nepridávajú do prehliadača nové funkcie, takže finálna verzia obsahuje rovnaké, no vyladené a stabilné funkcie bety.

Aktuálne je s touto verziou Firefoxu kompatibilných cez 90% z celkového počtu viac ako 6 000 doplnkov pre Firefox dostupných na stránkach Mozilla Add-ons.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 5.0. Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 5 aj pre mobilné zariadenia s rovnakými novinkami a funkciami ako má klasická desktopová verzia. Novú verziu si môžete prevziať na špeciálnej stránke www.mozilla.com/sk/m

Nasledujúca šiesta verzia Firefoxu sa presúva do fázy beta prvý júlový týždeň. Finálna zostava sa očakáva v druhej polovici augusta.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 5.0:

Verzia 3.6.18:

Aktualizácie pre všetky tri generácie prehliadača  sú dostupné cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.com.

28 komentárov k príspevku “Nová aktualizácia Firefoxu 3.6 a Firefox 5”

  1. mucaco napísal:

    jezis maria pred dvoma mesiacmi vysla 4 aky rozdiel tam musel byt ze je lepsie prejst na 5

  2. sinue napísal:

    asi preto, že sa totálne ale totálne nevydarila……. mne padala a nakoniec spadla tak, že vôbec nereagovala po kliknutí na ikonu….. totálne nestabilná… naj bola séria 3.2… na päťku si treba počkať aspoň minimálne pol roka, kým vychytajú čo treba 😉

  3. eddward napísal:

    @mucaco: na 5 je lepsie prejst preto ze je to bezpecnostna a stabilizacna aktualizacia Firefoxu 4 s niekolkymi novymi funkciami. Cislo verzie nie je dolezite, dolezite je ze to ma najnovsie dostupne funkcie. Ber tak ze je to verzia 4.0.2 ak chces.
    @sinue: Problem je v tom ze uz nebudu ziadne serie, to znamena ze bezpecnostne opravy sa uz pre starsie verzie nebudu vydavat ak vyjde nova. Na vychytanie pätky mozes cakat do nekonecna lebo ina verzia ako 5.0 nebude. Za pol roka bude verzia 9.0.

  4. luboš napísal:

    niečo vám padá ? firefox ? nechápem….ale podľa vášho “bordelu” v pc sa ani nečudujem….:-/

  5. Fonzi napísal:

    S eddwardom a lubošom plne súhlasím…

    je lepšie, keď sa to neustále aktualizuje, nejde o číslo, ktoré tam je… ale ide o to, čo nám vývojári stále pripravujú… neustálym cyklom zvyšujú a maximalizujú bezpečnosť, opravujú čo treba, vylepšujú a pridávajú nové a nové funkcie a vymoženosti…

    prehliadače ako sú Internet Explorer a Google Chrome nemajú tak časté aktualizácie, IE vychádza každý rok a Chrome ani nehovorím.. síce vychádza každý piaty deň, ale nemôžme od neho čakať funkcie a bezpečnosť, ktoré má legendárny Firefox, FF si za tých 6 rokov našlo neskutočný počet priaznivcov a testérov/vývojárov. Takže dnes patrí Firefox do silnej konkurencie.

    ešte dodatok: prvá verzia Chrome vyšla v 2008 a dodnes je v beta verzií… je lepšie mať stabilný a bezpečný prehliadač, ako super rýchly bez akokoľvek vyváženia bezpečnosti.

  6. Michal Stanke napísal:

    Fonzi: První Chrome vyšel 2008, ale…aktuálně je vydaná 12.verze a 14.verze je v betě. A jeho sandbox, či jak tomu vlastně říkají, je opravdu dobrý – to musím uznat.

  7. Laik napísal:

    dnes som povolil aktualizáciu na 5 a zmizli mi všetky záložky a mnoho funkcii na lište. Tak ma to naštvalo, že som sa vrátil k 3.6

  8. jakub napísal:

    vzdy ked vyjdu nove verzie FF ci uz release alebo beta ak sa k takej dostanem vcas tak si ich nainstalujem a nikdy som nemal problem, niekedy postrehnem zlepsenie niekedy nie ak je to iba bespecnostny update ale vzdy mi to funguje perfektne

  9. Peter napísal:

    je to super vždy nové a včas , fičí to perfektne

  10. LuboTS napísal:

    S Firefoxom 5 nefunguje panel nástrojov Google!!!!!!!!! Čo sa s tým bude robiť a hlavne kedy?????????

  11. pykaso napísal:

    suhlasim s tym co napisal luboTS a pridavam ze ak sa neda naistalovat google straca pre mna prehliadac vyznam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  12. eddward napísal:

    Nainstalujte si https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/add-on-compatibility-reporter/ panel nastrojov Google funguje bez problemov aj vo Firefoxe 7

  13. LuboTS napísal:

    Dík, Panel s nástrojmi Google už ide

  14. tibor napísal:

    Prosim vas vysvetliťe my tuto aktualizaciu do 24.6.2011 my fungoval Deepolis po aktualizacii na 5.0 nefunguje preinštaloval som to na 3.6.18 nič zlihava to a najme adobe a flešplejer čo stym mam sprviť použiť rusku techniku kosak a kladivo na vas.

  15. majo napísal:

    Prečo sa už nedajú uložiť zatvorené karty ako to bolo v starších verziách?

  16. martin napísal:

    tak akoze verzia 5 nechutne mrzne. uz som toho pozakazoval dost doplnkov a nic. a zistujem ze nie som sam. uz ma to tak otravilo, ze 5-tka leti z pc a dam naspät rychlu a bezzasekovu 4-ku. peknu aktualnu verziu ste to vydali. gratulujem!

  17. vredko napísal:

    mam ten isty problem nenormalne mi vezia 5 mrzne otvorim 2 okno a des padne mrzne hruza…taktiez sa musim vrat s5 ku 4-ke…

  18. eddward napísal:

    treba zakazat vsetky doplnky a tak vyskusat ci nie je tam niekde chyba.. mne 5 nemrzne ani nepada, vsetko slape bez problemov

  19. Jozef napísal:

    Neviem ja nie som az taky netovy maniak ale kym som mal verziu 4.0.1 ci aka to bola tak vsetko ok, aj 3.6 v pohode no ked som aktualizoval na 5 tak mi zacala nehorazne mrznut a padat aj system az k restartu PC

  20. Dusan napísal:

    firefox uz neni to co byval

  21. eddward napísal:

    Treba si aktualizovat doplnky, pluginy – http://www.mozilla.com/en-US/plugincheck/ a nemat velmi stary profil, hlavne nie rovnaky pre verziu 3.6 a 4/5. Tieto veci sposobuju najväcsie problemy a nie je to chyba Mozilly.
    Firefox uz nie je co byval, to je pravda. Dnes je to jeden z najlepsich a najrychlejsich prehliadacov s podporou najnovsich technologii a standardov.

  22. Branislav Rozbora napísal:

    No dovolim si tiez prispiet…. Mam profil z verzie FX3, aktualne pouzivam FX5… Denne bezi FX 12h bez vypnutia, 3-4 okna, na kazdom cca 5-20 kariet…. Problemy? ziadne, Mrznutie? ziadne, Reset pocitaca? fuha ani nahodou… Cim to je ze niekto ma problemy?
    1. Neaktualizujete rozsirenia…
    2. Mate kopu nepotrebnych a nekompatibilnych rozsireni…
    3. Mate rozsirenia ktorym ste upravili kompatibilitu manualne…
    4. Mate poskodeny profil – vytvorte si novy a presunte donho hesla a historiu – je to robota fakt na 2 minuty (bez rozsireni)

  23. Jozef napísal:

    Prosim vas a ako si mam zmenit profil a rozsirenia sa aktualizuju automaticka nie?? A nemam ziadne nekompatibilne

  24. Dana napísal:

    prestal mi fungovať skype, minule sa mi aktivovali aktualizácie firefox, potom naskočil, asi o dva dni sa aktivovali aktualizácie Windovs a naskočilo všetko na starý systém a skype nejde, píše, že program prestal pracovať. Vie mi niekto poradiť?

  25. Dedo dusan napísal:

    Vymenil som na NB HDD, prestal fungovať. Nainštaloval sa len základný SW, všetko v novej verzii, včítane FF5. Ale od vtedy na http://www.palba.cz, pokiaľ má príspevok napr. 3 diely, prvý je o.k., ostatné sú v červenej farbe. Na čiernu sa zmení, ak kurzorom opustím formát stránky, napr. na pravú lištu posunu, alebo na lištu ponuky programu v záhlaví stránky. Pri MS Explorer, všetko beží normálne. Čo zmeniť v nastaveniach FF5, aby mi to bežalo ako predtým? Neviem, aká bola verzia, ale aktualizácie sa robia automaticky. NB bol nefunkčný cca 2 mesiace – teda mohla to byť nie FF5. Poraďte, prosím. Ďakujem.

  26. Juraj napísal:

    Zdravim,

    no mam dost problémy na Windowse s Mozillou 5.0, casto mrzne, a drží presýpacie hodiny. Vraciam sa späť k 4.0.

  27. ferdinant Mlajsky napísal:

    cawte nevie te mi poradiť jasom dal nechtiac firefox do karanteny neviete čo mam teras robiť ???

  28. Misojogi napísal:

    Zaujimalo by ma preco si Firefox VYNUCUJE aktualizacie znizenou funkcnostou
    dost mi to vadi kedze som spokojny s tym co mam
    vynucovanie spociva v tom ze nefuguje spravne prave tlacitko mysi dokial nespravim aktualizaciu
    je to dost neprijemne ….

Komentáre sú uzavreté.