Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Finálny Firefox 4 pre mobilné zariadenia

Mozilla Corp. dnes sprístupnila finálnu zostavu mobilnej verzie prehliadača Firefox označenú ako Firefox 4 pre mobilné zariadenia. Verzia 4 je založená na novej generácii vykresľovacieho jadra Gecko 2.0. Firefox 4 je až trikrát rýchlejší než štandardný prehliadač na Androide. Mnoho vylepšení v JavaScriptovom jadre spôsobilo oveľa svižnejšie načítavanie stránok, lepšiu odozvu a celkový lepší výkon.  Firefox pre mobilné zariadenia je postavený na rovnakej technologickej platforme ako desktopové verzie. S modernými webovými technológiami ako HTML5 môžu vývojári vytvárať funkčne bohaté, interaktívne aplikácie a webové stránky.

Čo je nové vo Firefoxe pre mobilné zariadenia:

Zjednodušené rozhranie

  • S elegantným novým vzhľadom, ktorý schováva karty či ovládacie prvky prehliadača keď sa nepoužívajú, Firefox umožňuje používateľom sústrediť sa na samotné webové stránky, ktoré navštevujú.

Viac prehľadávania, menej písania

  • Firefox minimalizuje písanie s funkciami ako sú ľahší prístup k histórii, prehliadanie v kartách, záložky, doplnky či Firefox Sync.
  • Uložte si dôležité webové stránky do formátu PDF pre zobrazenie v režime Offline.
  • Zdieľajte webové stránky prostredníctvom aplikácií ako e-mail, Facebook, Twitter, Google Reader a ďalšie.
  • Vytvorte si vlastný zoznam vyhľadávačov.

Bezpečná synchronizácia

  • Firefox Sync: Pristupujte k histórii, záložkám, otvoreným kartám, heslám a údajom z formulárov na viacerých počítačoch či mobilných zariadeniach s bezpečným šifrovaním.

Viac prispôsobiteľný:

  • Firefox ponúka tisícky spôsobov ako používateľom prispôsobiť vlastnosti, funkčnosť a vzhľad svojho mobilného webového prehliadača s Firefox doplnkami.

Nástroje pre webových vývojárov:

  • Firefox zlepšuje existujúce nástroje ako sú CSS, Canvas či SVG.
  • HTML5 podpora vo Firefoxe pre mobilné zariadenia zahŕňa prehliadanie s lokalizáciou, orientáciu zariadenia, akcelerometer, upozornenia na ploche a ďalšie.
  • JavaScriptové jadro obsahuje nový JägerMonkey JIT kompilátor. Spolu s vylepšeniami na existujúcom TraceMonkey JIT kompilátore a SpiderMonkey interpreteri spôsobuje rýchlejšie načítavanie stránok a lepší výkon webových aplikácií či hier.

V súčasnosti už existuje vyše 150 doplnkov pre mobilný Firefox a ich počet ďalej stúpa.

Ďalšie informácie o novinkách sú dostupné v poznámkach k vydaniu.

Firefox 4 pre mobilné zariadenia pre operačný systém Android alebo Meamo si môžete prevziať z tejto stránky. V súčasnosti je dostupný v 13 jazykoch.

5 komentárov k príspevku “Finálny Firefox 4 pre mobilné zariadenia”

  1. ObuchJ napísal:

    Je to nejaké čudné tá štvorka
    na niektorých weboch blbnú JS 🙁
    aj výnimky na popup okná nefungujú 🙁

  2. Miso napísal:

    osobne mam skusenost s firefoxom 4 je nestabilny 6 krat pomalsi ako 3.6 proste este nestahovat !!!

  3. eddward napísal:

    To je tvoja skusenost, moja je taka ze funguje bez problemov a nespadol mi este ani raz, pritom ho pouzivam kazdy den cely den a urcite je rychlejsi ako 3.6. Rozhodne odporucam stiahnut a vyskusat!
    Btw toto je clanok o Firefoxe pre mobily a nie na PC…

  4. Miso napísal:

    tak rychlejsi nieje .. =)

  5. Hotels in Manali napísal:

    To je nejaký inšpiratívny veci. Nikdy vedel, že názory by mohli byť tak pestrá. Vďaka za všetky nadšenie ponúknuť také užitočné informácie tu. Budú hojdačka svoje ruky na závesné hračky taky, keď presiahne táto ochranná známka trochu na prvom mieste.

Komentáre sú uzavreté.