Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Firefox 4 beta 4 prináša synchronizáciu a novú správu kariet

Firefox - logo Mozilla Corp. dnes sprístupnila štvrtú testovaciu beta verziu nadchádzajúcej generácie prehliadača Firefox označenú ako Firefox 4.0 Beta 4. Oproti predchádzajúcej testovacej verzii prináša viac ako 600 zmien, úprav a opráv. Medzi najvýraznejšie novinky patrí synchronizácia používateľských údajov medzi viacerými inštaláciami Firefoxu a nový správca otvorených kariet.

Integrácia rozšírenia Firefox Sync

Od verzie beta 4 je integrálnou súčasťou Firefoxu podpora synchronizácie používateľských údajov medzi viacerými inštaláciami prehliadača na rôznych zariadeniach. Ak teda chcete mať rovnaké záložky na počítači doma, v práci a vo svojom mobilnom telefóne, služba Firefox Sync je určená práve pre vás. Aktuálne služba dokáže synchronizovať nasledujúce typy údajov: záložky, heslá, nastavenia prehliadača, história prehliadania, otvorené karty. Do budúcnosti sa uvažuje nad pridaním podpory ďalších údajov. Služba je dostupná v ponuke Nástroje, v samostatnom paneli v nastaveniach prehliadača a takisto v stavovom riadku prehliadača. Pri jej prvom spustení je potrebné si vytvoriť synchronizačný účet.

Nový správca otvorených kariet

Ďalšou významnou novinkou verzie beta 4 je nový vizuálny správca otvorených kariet, doteraz známy ako rozšírenie TabCandy. Po integrácii do prehliadača dostala funkcia pomenovanie Firefox Panorama a dostupná je po stlačení klávesovej skratky CTRL+medzerník (Option+medzerník pre Mac OS) alebo kliknutí na tlačidlo v pravej časti navigačného panela. Základným cieľom funkcie je organizovanie väčšieho množstva otvorených kariet do rôznych podskupín, ktoré je možné samostatne spravovať. Ak teda máte otvorených 25 rôznych kariet a šesť z nich sú stránky o vesmíre, môžete si túto šesticu jednoducho zoskupiť a pracovať s nimi ako s jedným celkom. Jediným kliknutím ich potom môžete zobraziť alebo všetky zavrieť.

Obidve služby sú v krátkosti názorne predstavené aj vo videách na stránkach Mozilla.com (so slovenskými titulkami).

Ďalšie informácie o novinkách vo verzii beta 4 sú dostupné v poznámkach k vydaniu. Okrem toho je dostupná aj stránka s ukážkami noviniek a pre vývojárov je k dispozícií tabuľka s prehľadom nových podporovaných technológií.

Ďalšie novinky by mala priniesť nadchádzajúca verzia beta 5, ktorej sprístupnenie je plánované na prvú polovicu septembra.

Firefox 4.0 beta má priamo na hlavnom paneli tlačidlo Váš názor, pomocou ktorého sú zisťované reakcie používateľov na nové funkcie. Aj vy teda máte možnosť ovplyvniť ďalší vývoj nadchádzajúcej generácie prehliadača vyplnením jednoduchého formulára. Budeme radi, ak tak urobíte. Ďakujeme.

Kde nájdem túto verziu?

Upozornenie: Ide o testovaciu verziu, ktorá má slúžiť na otestovanie nových funkcií a získanie spätnej väzby. Používateľom dôrazne odporúčame vytvoriť si nový profil. Väčšina rozšírení nie je kvôli zásadným zmenám v programe s touto verziou momentálne kompatibilná.

Pre používateľov predchádzajúcej verzie beta je dostupná nová verzia cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus programu (ponuka Pomocník -> Kontrola aktualizácií), kompletné inštalačné v slovenčine si môžete prevziať po kliknutí na nasledujúce odkazy:

Verzia 4.0 beta 4:

Ostatné jazykové mutácie nájdete na špecializovanej stránke na Mozilla.com.

10 komentárov k príspevku “Firefox 4 beta 4 prináša synchronizáciu a novú správu kariet”

  1. Stano napísal:

    Dnes som isiel dat feedback na jednu nefunkcnu stranku vo FF4.0b3 a ze mas zlu verziu, ja reku, ved najnovsiu a zrazu zistim, ze pred hodinou bola uvolnena 4.0b4 😉

  2. prde napísal:

    mojko to bolo pkekvapenie

  3. Martin napísal:

    FF presiel mnohymi zmenami cez posledne bety, ale dockame sa vo finalnej verzii aj podpory pre 64bitove systemy?

  4. Vlado Valaštiak napísal:

    64-bitové zostavenia pre Windows, Mac aj Linux sú na úrovni nočných testovacích verzií dostupné, či bude oficiálne dostupná aj finálna verzia ešte nie je definitívne jasné.

  5. joja michalcova napísal:

    neviem, či som na správnej adrese. cca pred 2 týždňami sa mi začala miesto prihlasovacej obrazovky mozzila-google objavovať akésy Ask.com, rozčuľuje ma to – skúsila som mozzilu odinštalovať a po pár dňoch zas nainštalovať, ale nepomohlo to. čo to má byť?

  6. peter napísal:

    joja mochalcova……….neinstaluj kktiny a potom sa necuduj ze ti hodi nejake toolbary!!!!!!!!!!!!

  7. Dávid napísal:

    Zdravíčko, chcem sa opýtať, že či už vo Firefox-e konečne vyriešili problémy s videami? Ešte v beta 3 mi stále mrzli videá a nič sa s tým nedalo, no a že či už v beta 4 to ide ako má, lebo zatiaľ bežím na Opere, ale dosť to žerie pamäte … Prosím o odpoveď …

  8. roberto napísal:

    to nebude v mozille. kup si kvalitnejsí pc alebo notebook. 4beta4 fíčí skvelo…

  9. marcel napísal:

    joja michalcova “odinštaluj toolbar ask.com, daj si nástroje, doplnky, a tam to odinštaluj alebo zakáž, to je jedno. len potom ti už nebude nič ukazovať, alebo vo windows daj v ovládacom paneli, pridať alebo odstrániť programy a tam to nájdi a odinštaluj.”

  10. Kullu Manali Tourism napísal:

    Páči sa mi to, čo vy ste po celú dobu až príliš. Taký inteligentný práce a reporting! Sustain veľké stavebné práce chalani som vás pridal chlapi môj blog úlohu. To môže byť skvelý článok vďaka za zdieľanie týchto informácií informatívny .. Pôjdem do svojho blogu opakovane pre niektoré posledný príspevok.

Komentáre sú uzavreté.