Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Firefox 3.7 a podpora Windows 7

Firefox - logo Operačný systém Windows 7 je už nejaký ten čas medzi nami. Počnúc prvou verejnou beta verziou uvoľnenou v januári tohto roku si používatelia mohli na vlastnej koži vyskúšať jeho nové funkcie. Firefox ani iná aplikácia, ktorá by mohla tie vymoženosti využívať, ich nepoužívala. Jednak na to bolo príliš skoro a jednak sa jednalo o betu, takže neboli ešte hotové ani ich špecifikácie. Avšak s blížiacim sa dátum uvedenia systému na trh sa blíži aj čas, kedy začnú byť tieto novinky samozrejmosťou.

Revolúcia menom Superbar

To najhlavnejšou je azda nový panel úloh, tzv. Superbar. Zoznam odkazov (Jumplist), náhľady okien a kariet (Aero Peek), priebeh preberania súborov a iné po rokoch zmenili tú časť operačného systému od Microsoftu, ktorá sa nemenila hádam od čias Windows 95. Ak ste si však tieto funkcie chceli vyskúšať, museli ste použiť vstavané riešenia, menovito Internet Explorer. Od utorka a štvrtku to však už neplatí pre dve z nich.

Náhľady kariet

Prvou funkciou, ktorá bola implementovaná, sú náhľady jednotlivých kariet:

Náhľady kariet (Aero Peek)

Najlepšie na tejto funkcii je, že si môžete prezerať karty v plnej veľkosti bez toho, aby ste sa do nej prepli. Je to pohodlné, šetrí to čas a váš prst. Náhľady ešte obsahujú nejaké tie chybičky, napr. stratia náhľad karty a zobrazí sa len biele nič, ale fungujú.

Rýchly prístup

Druhou, nemenej praktickou funkciou, sú pridané Zoznamy odkazov (Jumplisty):

Zoznam odkazov (Jumplist)

Predstaviť si to môžete ako okamžitý a jednoduchý prístup k úplne základným funkciám prehliadača. Hlavná devíza spočíva v možnosti k ním pristupovať aj v prípade, keď je Firefox vypnutý. Je to veľmi výhodné najmä vtedy, ak nechcete, aby po vás zostala akákoľvek stopa po surfovaní; jednoducho spustíte Firefox priamo do režimu súkromného prehliadania. Bohužiaľ však súčasná implementácia obsahuje chybu, keď sa ponuka pri vypnutom Firefoxe vypína. Zoznamy odkazov taktiež umožňujú zobraziť históriu prehliadania webu, či pripnutie svojich obľúbených stránok na panel úloh.

Posledná do rodiny

Treťou, zatiaľ nedokončenou funkciu, je zobrazenie priebehu sťahovania v panely úloh.

Pripútajte sa, na jar 2010

Spísané a podčiarknuté, Firefox má dobre našliapnuté plne sa  integrovať do systému Windows 7. Vydanie je naplánované na prvú polovicu roku 2010.

Ak si chcete opísané vymoženosti vyskúšať aj vy, stačí si prevziať najnovšie nočné zostavenie. Zaobstarať si ho môžete buď ako inštalátor alebo archív:

ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/nightly/latest-mozilla-central-l10n/firefox-3.7a1pre.sk.win32.installer.exe

ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/nightly/latest-mozilla-central-l10n/firefox-3.7a1pre.sk.win32.zip

Upozorňujem však, že sa jedná o ranné verzie. Očakávajte neočakávané chyby a v žiadnom prípade neočakávajte bezchybný chod.  Taktiež odporúčam si spustiť Firefox s novým profilom.

2 komentáre k príspevku “Firefox 3.7 a podpora Windows 7”

  1. špuko napísal:

    nedá sa mi stiahnuť minefield

  2. hih napísal:

    neda sa to stiahnut

Komentáre sú uzavreté.