Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Mozilla Firefox 49

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 49.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 49.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 2400 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 49 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Aktualizovaný Prihlasovací Manažér pre povolenie prístupu HTTPS stránok k uloženým prihlasovacím údajom z HTTP
  • Pridaných niekoľko nových funkcií do Režimu na čítanie
  • Vylepšený výkon videa pre používateľov na systémoch s inštrukciami SSSE3 bez hardvérovej akcelerácie
  • Pridané kontextové ovládacie menu do HTML5 audia a videa, ktorý umožňuje vytvoriť používateľom slučku alebo zvoliť prehrávanie rýchlosťou 1.25x
  • Vylepšenia pre Mac používateľov
    • vylepšený výkon na OS X systémoch bez hardvérovej akcelerácie
    • vylepšený vzhľad vyhladeného písma na OS X
  • Vylepšenia v about:memory správach pre sledovanie pamäťovej náročnosti písma
  • Vylepšenia výkonu na Windows systémoch bez hardvérovej akcelerácie
  • Ukončená podpora pre Mac OS X 10.6, 10.7, a 10.8
  • Ukončená podpora na OS Windows pre systémy s procesormi podporujúcimi iba SSE inštrukcie
  • Odstránený Firefox Hello
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov a zároveň vylepšenie už existujúcich
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 49.0.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište.

Vo Firefoxe 26 bol kompletne odstránený reťazec browser.download.useToolkitUI, takže už nie je možné sa vrátiť k starému rozhraniu. Ako náhrada môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Uvoľnením Firefoxu 29 prešiel prehliadač výraznou zmenou v používateľskom rozhraní, kde mimo nového vzhľadu priniesol a ďalšie zmeny týkajúce sa prispôsobovania prehliadača. Firefox je naďalej plne konfigurovateľný, takže je možný aj návrat k pôvodnému vzhľadu. Viac informácii a návod nájdete na stránkach Mozilla support.

Mozilla uvoľnila Firefox 49 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie. Dávame do pozornosti, že Firefox pre Android už nie je podporovaný na systémoch Android 3.0 a Android 2.3.x.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 49 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 50 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 7 týždňov, teda 8. novembra 2016.

Hlavný vývoj Firefoxu 51 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora/Developer.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 49.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Podpora pre Firefox 3.6 bola ukončená. Firefox 3.6 nahradili v predĺženej podpore špeciálne verzie v poradí už šiestej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 45 (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede ohľadom Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

4 komentáre k príspevku “Mozilla Firefox 49”

  1. matus napísal:

    Dobry den, prečo mi po aktualizácií najnovšej verzii na každej stránke vyskočí chybové hlásenie: “vaše pripojenie nie je zabezpečené” do teraz mi to nerobilo.

  2. stevosko napísal:

    Dobrý deň. Mne to robí to isté na každej stránke, všade chybové hlásenie a skoro nikde sa mi nedá prihlásiť.

  3. Waltraud napísal:

    Dokonca ani na internetbanking sa mi nedá prihlásiť.Čo keby ste nechali na nás, či považujeme pripojenie za bezpečné, alebo nie?

  4. Waltraud napísal:

    A youtube na každé zadanie napíše Video nie je dostupné. Hrozné, to čo za vývojárov tam majú, každý nový firefox horší ako ten predchádzajúci. Keby takto pracovali vo VW pri páse, tak sú na hodinu vyrazení. Idyjoti.

Komentáre sú uzavreté.