Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Firefox 48 je dostupný

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 48.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 48.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 2600 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 48 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Architektúra Oddelených procesov (e10s) je povolená pre malú skupinu používateľov. Páči sa Vám to? Dajte nám vedieť a rozšírime funkcionalitu pre ďalších používateľov
  • Vylepšená bezpečnosť proti sťahovaniu škodlivého softvéru
  • Doplnky, ktoré neboli verifikované a podpísané spoločnosťou Mozilla nebudú načítané
  • GNU/Linux: vylepšený Canvas výkon s podporou Skia
  • WebRTC vylepšenia:
    • Delay-agnostic AEC povolené
    • Full duplex pre GNU/Linux povolené
    • ICE Reštart & Aktualizácia sú podporované
    • Klonovanie MediaStream a MediaStreamTrack sú odteraz podporované
  • Karta a Shift+F10 sa odteraz správajú ako majú v režime Prispôsobiť
  • Windows 7 systémy bez SP môžu odteraz používať D3D11 WARP
  • Media parser bol prepísaný za pomoci najnovšieho programovacieho jazyka Rust
  • Po verzii 48 bude na beh Firefoxu vyžadovaný procesor s podporou SSE2 na Windowse
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov a zároveň vylepšenie už existujúcich
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 48.0. Kompletný zoznam všetkých zmien si môžete pozrieť na tejto stránke.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište.

Vo Firefoxe 26 bol kompletne odstránený reťazec browser.download.useToolkitUI, takže už nie je možné sa vrátiť k starému rozhraniu. Ako náhrada môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Uvoľnením Firefoxu 29 prešiel prehliadač výraznou zmenou v používateľskom rozhraní, kde mimo nového vzhľadu priniesol a ďalšie zmeny týkajúce sa prispôsobovania prehliadača. Firefox je naďalej plne konfigurovateľný, takže je možný aj návrat k pôvodnému vzhľadu. Viac informácii a návod nájdete na stránkach Mozilla support.

Mozilla uvoľnila Firefox 48 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie. Dávame do pozornosti, že Firefox pre Android už nie je podporovaný na systémoch Android 3.0 a  Android 2.3.x.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 48 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 49 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda 13. septembra 2016.

Hlavný vývoj Firefoxu 50 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora/Developer.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 48.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Podpora pre Firefox 3.6 bola ukončená. Firefox 3.6 nahradili v predĺženej podpore špeciálne verzie v poradí už šiestej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 45 (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede ohľadom Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

13 komentárov k príspevku “Firefox 48 je dostupný”

  1. headshrinker napísal:

    funguje ešte možnosť povoliť nepodpísané doplnky cez nastavenie v about:config ?

  2. Michal Stanke napísal:

    Ve Firefoxu 48 už ne. Pouze v Developer Edition a nočních a nebrandovaných sestaveních. Pro jaký doplněk potřebujete kontrolu podepisování vypnout?

  3. headshrinker napísal:

    Tree Style Tab – pre mňa esenciálny doplnok. Sťahoval som ho priamo z webu autora, pretože na stránke mozilly bola len staršia verzia, ktorá od určitej verzie Fx nebola kompatibilná (nestabilná verzia z webu autora kompatibilná bola). Teraz som však trochu zmätený – keď priamo vo Fx vyhľadávam toto rozšírenie, tak mi ho prehliadač nenájde, pritom na webe mozilly sa nachádza: https://addons.mozilla.org/sk/firefox/addon/tree-style-tab/, samotný Fx mi píše, že doplnok nie je overený: https://i.nahraj.to/f/1vn0.jpg

  4. Michal Stanke napísal:

    Verze na serveru s doplňky funkční. Na co Firefoxu upozorňuje je jen to, že jej autor nenechal projít plnou kontrolou, ale pouze předběžnou (viz https://addons.mozilla.org/faq#preliminary). Proto jej také nelze vyhledat ve Správci doplňků a funguje jenom instalace z webu.

    Mimochodem používáte-li Tree Style Tab, mohl by vás zajímat také experiment Tab Center, který je v programu Test Pilot.

  5. headshrinker napísal:

    super, díky ! Takže stiahnem Tree Style Tabe z webu mozilly. Ono ja dosť nerád experimentujem s rozšíreniami, Fx mám silno customizovaný a vyladený presne podľa mojich potrieb, takže by som bol nerád, ak by sa mi čosi pototo. Ale ten Tab Center skúsim na čistý profil. BTW prečo Fx neumožňuje také niečo ako Tree Style Tab, teda hodiť karty na stranu ? Nwm, ale v dobe širokouhlých monitorov mi to príde ako must have feature. A pritom ja mám monitor s pomerom strán 16:10, ľudia, ktorí majú slíže s pomerom 16:9 by to ocenili zrejme ešte viac. Miesto toho frajerili s Hello alebo Pocketom. Čo mi ako ako nevadilo, lebo Pocket používam, ale pôvodný addon som už nikde nenašiel a neskutočne som sa zapotil, kým som rozchodil natívny Pocket vo Fx pri čistých inštaláciách na nové PC (addon NoScript a Ghostery mi ho blokovali)

  6. Michal Stanke napísal:

    Tab Center je experiment, jak panely na straně povolit přímo ve Firfoxu. Pokud se osvědčí, bude součástí.

  7. headshrinker napísal:

    ach tak, ďakujem za info.

  8. Marko napísal:

    Dobry den, mam macbook 12 inch s retina displejom a favicons v toolbare su rozmazane rovnako aj ikonky doplnkov – predpokladam ze ikonky doplnkov zavisia na developeroch takze s tym neurobim nic ale preco su favicony ktore su inac highres v taboch nasledne v favorites toolbari kockate tomu nerozumiem

  9. Sevrin napísal:

    Mňa by zaujímalo, beží táto verzia pod WinXP? Ja mám verziu 47.0.1 a keď kliknem na aktualizovať, tak mi píše, že mám aktuálnu verziu.

  10. headshrinker napísal:

    ja mám win10 a robí mi to tiež 🙂

  11. headshrinker napísal:

    … a vlastne na ďalšom NTB s Win7 detto

  12. Sevrin napísal:

    Pod Win 8.1 som nemal žiadne problémy s aktualizáciou.

  13. Waltraud napísal:

    Nechápem, prečo si na túto pos… mozillu nemôžem pridať výnimku ja sama, keď si chcem otvoriť nejakú stráunku, o ktorej si niekto myslí, že je nebezpečná. Je to Môj počítač a Moja bezpečnosť tak čo sa do toho kurňa má kto starať?????? Zaujímavé že cez iný prehliadač si tie stránky otvorím bez problémov a nemám žiadne vírusy, trojany ani iný sajrajt naťahaný do compu. Choďte do pekla aj s vašou bezpečnosťou, hlavne že vás hackne hocijaký 13 ročný chalan. Zdarboh.

Komentáre sú uzavreté.