Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Mozilla Firefox 47 dostupný

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 47.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 47.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 2300 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 47 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Pridaná podpora pre Widevine CDM od Googlu na Windows a Mac OS X čo umožňuje online službám typu Amazon Video zmeniť používanie technológie Silverlight na zabezpečené HTML5 video
  • Povolený VP9 video kodek pre používateľov s dostatočne výkonným hardvérom
  • Vložené YouTube videá odteraz podporujú prehrávanie v HTML5 ak nie je Flash Player nainštalovaný
  • Pridaná podpora pre prezeranie a hľadanie medzi otvorenými kartami z vášho smartfónu alebo iného počítača v postrannom panely
  • FUEL (Firefox User Extension Library) knižnica bola odstránená. Doplnky závisiace od tejto knižnice prestanú fungovať
  • Predvoľba browser.sessionstore.restore_on_demand bola nastavené na predvolenú hodnotu (true) na predídenie problémom s výkonom v režime e10s
  • Zoznam povolených doplnkov pre funkciu kliknúť a aktivovať bol odstránený
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov a zároveň vylepšenie už existujúcich
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 47.0. Kompletný zoznam všetkých zmien si môžete pozrieť na tejto stránke.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište.

Vo Firefoxe 26 bol kompletne odstránený reťazec browser.download.useToolkitUI, takže už nie je možné sa vrátiť k starému rozhraniu. Ako náhrada môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Uvoľnením Firefoxu 29 prešiel prehliadač výraznou zmenou v používateľskom rozhraní, kde mimo nového vzhľadu priniesol a ďalšie zmeny týkajúce sa prispôsobovania prehliadača. Firefox je naďalej plne konfigurovateľný, takže je možný aj návrat k pôvodnému vzhľadu. Viac informácii a návod nájdete na stránkach Mozilla support.

Mozilla uvoľnila Firefox 47 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie. Dávame do pozornosti, že Firefox pre Android už nepodporuje systém Android Honeycomb (verzia 3) a verzia 47 je zároveň posledná s podporou pre Android 2.3.x.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 47 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 48 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 8 týždňov, teda 2. augusta 2016.

Hlavný vývoj Firefoxu 49 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora/Developer.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 47.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Podpora pre Firefox 3.6 bola ukončená. Firefox 3.6 nahradili v predĺženej podpore špeciálne verzie v poradí už šiestej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 45 (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede ohľadom Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

12 komentárov k príspevku “Mozilla Firefox 47 dostupný”

  1. meno napísal:

    Zas to robí, ako predchádzajúca verzia – nedôveryhodné pripojenia, človek si mjusí pridať výnimku na VŠETKY navštevované stránky, do kelu aj s takou inováciou.

  2. Michal Stanke napísal:

    meno: Jaké přesně hlášení se zobrazuje? Zkuste postup podle nápovědy https://support.mozilla.org/sk/kb/co-znamena-text-vase-pripojenie-nie-je-zabezpecene – může to způsobovat třeba agresivní antivirový program. Pokud nic z uvedeného v nápovědě nepomůže, napište na podporu http://forum.mozilla.sk/ nebo https://support.mozilla.org/cs/questions/new/desktop.

  3. meno napísal:

    Vaše pripojenie nie je zabezpečené

    Vlastník servera disqus.com nakonfiguroval svoju stránku nesprávne. Kvôli ochrane vašich údajov pred odcudzením, Firefox blokuje pripojenie k tejto webovej stránke.

    Ďalšie informácie…

    Hlásiť chyby ako je táto a pomôcť tým organizácii Mozilla identifikovať zle nakonfigurované stránky

    Pridal som aj výnimky, ale nefunguje to. Antivírus nie je agresívny, cez chrome alebo Operu nemám problém prihlásiť sa nikde. Okrem toho, keď som klikol na mozilla ráno o 9, ukázalo mi to to isté hlásenie. Takže už ani oficiálna stránka mozilly nie je bezpečná? Je to smiešne. To sa mám každýž deň srať s nejakými problémami, keď inovácia by ich mala vyriešiť?

  4. Michal Stanke napísal:

    Co uvidíte po klepnutí na další informace či tlačítko rozšířené? Měla by tam být informace s přesným důvodem, co je špatně (neplatný certifikát, neznámý vydavatel certifikátu, …).

    Že v ostatních prohlížečích to funguje ještě nic znamenat nemusí – pořád to může být antivir nebo i něco jiného, záleží na jeho nastavení.

  5. meno napísal:

    Server cas.fr.eu.criteo.com používa neplatný bezpečnostný certifikát. Certifikát nie je dôveryhodný, pretože vydavateľ certifikátu je neznámy. Server zrejme neposiela zodpovedajúce certikáty sprostredkujúcich CA. Môže byť potrebné naimportovať dodatočný koreňový certifikát. Kód chyby: SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER

    Toto mi napísalo aj ráno, keď som si klikol na mozillu.
    Idem cez chrome a nemám žiaden problém. Kašlite na to, aj ja kašlem na mozillu. Kto má mať na to nervy?????

  6. Michal Stanke napísal:

    Z toho mne napadají dva možné důvody – někdo, třeba antivir, podstrkuje Firefoxu neplatný certifikát, tj. snaží se o man in the middle útok. Buď to dělá pouze pro Firefox, a nebo se mu certifikát do ostatních prohlížečů podařilo importovat a už si tak ani neztěžují. Řešení je potom tady.
    Druhým důvodem by mohlo být poškozené úložiště certifikátů – na to by měla stačit obnova Firefoxu nebo nový profil.

  7. meno napísal:

    Ale ve´d to je totálna blbosť, aby som s každou novou verziou firefoxu riešil nejaké problémy. Ja na to nemám ani čas, ani chuť, ani znalosti. Na ochranu pred útokmi mám predsa platený antivírus, tak prečo sa mozilla do toho starie? Už bude ako google, pod starostlivosťou o našu bezpečnosť bude zhromažďovať osobné údaje? Za 15 rokov používania pcčka sa mi do neho nedostal žiaden vírus, pravdepodobne ten program nebude asi taký slabý, aby som potreboval ešte ochranu od firefoxu. Idem cez Operu a nemám žiaden problém. Zbohom, mozilla mal som ťa rád, ale tvoji vývojári sú nepoučiteľní.

  8. meno napísal:

    PS: Prečo by antivir podstrkoval práve Firefoxu neplatné certifikáty, prečo to nerobí opere, alebo chromu? Keby to robil len eset, alebo kasperski, tak chápem, ale robia to všetky, na stránke je zoznam antivírov dlhý ako ruka. PPS: Obnova firefoxu bola to prvé, čo som urobil, bez výsledku. Ďakujem za rady a záujem a prajem všetko dobré. Bob.

  9. Michal Stanke napísal:

    Pokud chce antivir kontrolovat šifrovaný přenos (HTTPS), musí jej nějak dešifrovat. Nejjednodušší je se vložit mezi prohlížeč a server. Výsledek je ten, že se do prohlížeče dostane certifikát podepsaný antivirem, aby ten mohl komunikaci číst, a z/na server vše přeposílat. Neptejte se mne proč, ale dělají to tak. Jediné, co Firefox kontroluje, je platnost a důvěryhodnost HTTPS certifikátu, a ten v tomto případě důvěryhodný není, jak vás v hlášení informuje, a může za to antivirus nebo někdo jiný, co se vkládá mezi Firefox a server.

  10. Branor napísal:

    Michal ma pravdu, toto neni problem Mozilly ale antivirusoveho programu… uz to maju az prilis zabezpecene, nedavno mi to robil eset, lebo podstrkoval prehliadacu divne certifikaty… pomohlo len vypnutie tej konkretnej funkcie antiviru…

  11. meno napísal:

    Tak prečo mi to nerobí chrome ani opera? Antivírus mám stále ten istý a do určitej verzie to nerobila ani Mozilla.

  12. patrik napísal:

    hura hira a hira

Komentáre sú uzavreté.