Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Firefox 43 dostupný, oficiálne už aj v 64-bitovej verzii

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 43.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 43.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 2100 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 43 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Vylepšené súkromné prehliadanie s ochranou proti sledovaniu
  • Dostupný 64-bitový Firefox pre systém Windows 7 a vyšší – zároveň upozorňujeme na možnú nefunkčnosť niektorých zásuvných modulov
  • Vylepšená podpora API pre prehávanie vo formáte m4v
  • Požívatelia si môžu povoliť v Možnostiach prehliadača návrhy vyhľadávania vo výsledkoch panela s adresou
  • Na zariadeniach so systémom Windows 8 a novším sa odteraz zobrazuje na displeji klávesnica pri výbere poľa na zadávanie textu
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov a zároveň vylepšenie množstva už existujúcich
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 43.0. Kompletný zoznam všetkých zmien si môžete pozrieť na tejto stránke.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište.

Vo Firefoxe 26 bol kompletne odstránený reťazec browser.download.useToolkitUI, takže už nie je možné sa vrátiť k starému rozhraniu. Ako náhrada môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Uvoľnením Firefoxu 29 prešiel prehliadač výraznou zmenou v používateľskom rozhraní, kde mimo nového vzhľadu priniesol a ďalšie zmeny týkajúce sa prispôsobovania prehliadača. Firefox je naďalej plne konfigurovateľný, takže je možný aj návrat k pôvodnému vzhľadu. Viac informácii a návod nájdete na stránkach Mozilla support.

Mozilla uvoľnila Firefox 43 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie. Dávame do pozornosti, že Firefox pre Android už nepodporuje systém Android 2.2 a ARMv6 chipset.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 43 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 44 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda 26.januára 2016.

Hlavný vývoj Firefoxu 45 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora/Developer.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 43.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Podpora pre Firefox 3.6 bola ukončená. Firefox 3.6 nahradili v predĺženej podpore špeciálne verzie v poradí už piatej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 38 (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede ohľadom Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

3 komentáre k príspevku “Firefox 43 dostupný, oficiálne už aj v 64-bitovej verzii”

  1. denis napísal:

    katastrofa

  2. Michal Stanke napísal:

    Co konkrétně vám ve Firefoxu 43 nefunguje? Napište prosím nejlépe do fóra podpory http://forum.mozilla.sk/.

  3. headshrinker napísal:

    Fx ma začína riadne s**ť. Sorry za tie výrazy, ale čo už v Mountain View dokazujú, nemá nič spoločné so zdravím rozumom. Najskôr sa začali opičiť po Chrome tým, že zmenili GUI a nové verzie pribúdajú takou rýchlosťou, že za pár rokov tu bude Fx 10451. Ale dobre, na GUI je tu “skoro” všemocný Classic Theme Restorer, číslovanie ako bežný BFU nemusím riešiť. Teraz sa v snahe akože ochrániť ešte väčších BFU rozhodli blokovať nepodpísané doplnky. Ako čo je koho do toho, čo si do Fx inštalujem. Môžem za to, že bez niektorých doplnkov nemôžem žiť a autor nemá čas sa s**ť s nejakými certifikátmi ? Konkrétne TreeStyleTab, pre širokouhlé monitory je to najlepší doplnok, rozhodne lepší ako ten paskvil TabMixPlus, ktorý leakoval pamäť a Fx neskutočne spomaľoval (BTW nepozná niekto použiteľný a podpísaný doplnok, ktorý dokáže to, čo TreeStyleTab?). Autorovi som písal, a sám je znechutený z vývoja, akým sa Fx momentálne uberá, a zrejme nechá rozšírenie pomaly umrieť. Zatiaľ sa to dá ešte obísť cez about:config, a nechápem, čo by sa im také strašné stalo, keby to nechali tak aj naďalej ? Teraz po aktualizácií na Fx zas pre zmenu cez modifikáciu about:config nefunguje úprava stringu browser.search.showOneOffButtons , aby som do Fx vrátil klasický search bar, lebo tá nová blbosť, ktorú vymysleli ešte niekedy okolo verzie 34, sa PROSTE NEDÁ POUŽÍVAŤ. Našťastie existuje už zmienený ClassiceThemeRestorer, ktorý starý dobrý search bar dokáže vrátiť späť. Fx používam už dobrých 12-13 rokov, ak má pamäť neklame, a vždy som si ho cenil pre jeho modifikovateľnosť a prispôsobiteľnosť. Ale to neznamená, že po každom update budem musieť googliť, aby som si ho nastaviť tak, ako to vyhovuje MNE, a nie nejakým inžinierom z NDR, ktorí asi nemajú nič lepšie na práci, len vymýšľať hovadiny a nové featury, o ktoré nikto nestojí. Sorry za nadávky.

Komentáre sú uzavreté.