Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Mozilla Firefox 36 dostupný

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 36.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 36.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 2700 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 36 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Pripnuté stránky na Novej karte môžu byť odteraz synchronizované
  • Pridaná plná podpora pre HTTP/2 protokol. HTTP/2 umožňuje rýchlejší a bohatší web
  • Odstránená predvoľba -remote
  • Zamrznutie prehliadača pri vypínaní odteraz aktivuje Oznámenie o páde prehliadača pred samotným ukončením
  • Postupné rušenie Certifikátov s 1024-bit RSA kľúčmi
  • Pridaná podpora pre ECMAScript 6 Symbol dátový typ
  • Pridaná podpora pre niekoľko nových HTML5 funkcionalít
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov a zároveň vylepšenie existujúcich
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 36.0. Kompletný zoznam všetkých zmien si môžete pozrieť na tejto stránke.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište.

Vo Firefoxe 26 bol kompletne odstránený reťazec browser.download.useToolkitUI, takže už nie je možné sa vrátiť k starému rozhraniu. Ako náhrada môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Uvoľnením Firefoxu 29 prešiel prehliadač výraznou zmenou v používateľskom rozhraní, kde mimo nového vzhľadu priniesol a ďalšie zmeny týkajúce sa prispôsobovania prehliadača. Firefox je však naďalej plne konfigurovateľný, takže je možný aj návrat k pôvodnému vzhľadu. Viac informácii a návod je na stránkach Mozilla support.

Mozilla uvoľnila Firefox 36 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play alebo je dostupná formou aktualizácie. Dávame do pozornosti, že táto verzia už nepodporuje systém Android 2.2 a ARMv6 chipset.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 36 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 37 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda 31.marca 2015.

Hlavný vývoj Firefoxu 38 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 36.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke. Neodporúčame preberať inštalačné balíky z iných ako oficiálnych zdrojov.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Podpora pre Firefox 3.6 bola ukončená. Firefox 3.6 nahradili v predĺženej podpore špeciálne verzie v poradí už štvrtej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 31 (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede ohľadom Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

16 komentárov k príspevku “Mozilla Firefox 36 dostupný”

  1. Igor napísal:

    Zdravým potreboval by som pomôcť a neviem kam sa obrátiť mám firefox 36 a po jeho instalacii mi prestal fungovať režim na celu obrazovku F11 neviete co stým dost často som to využival.
    Ďakujem

  2. Seky napísal:

    Zdravím mate pravdu nejde to ale na 37 beta čo je už to ide

  3. Igor napísal:

    Ďakujem pekne , za radu . Ale nedá sa to vyriešiť bez toho aby som si inštaloval beta verziu ? Alebo čakať až do konca marca kedy bude dostupná 37. Ď.

  4. Marian napísal:

    Zdravím chcel by som sa sem obrátiť na Vás s jedným problémom.
    Na začiatok, nie som zástanca automatických updatov, mám rád keď niečo 100% funguje ako má a ak to je tak tak nie je dôvod zmeniť verziu.
    Niekedy pred týždňom mi firefox urobil update na verziu 36.0.0.5531 a hneď sú problémy – po zobudení pc zo spánku mozilla vôbec nechce načítavať stránky ako keby pc stratil spojenie, po tom, čo som hľadal a nenašiel chybu na sieti, stále načítavanie stránky bez výsledku. Tak som následne vypol firefox a následne, keď som ho chcel spustiť písalo – “Firefox is already running, but is not responding. The old Firefox process must be closed to open a new window”. Takže som išiel do procesov, že ho vypnem a čuduj sa svetu a to som ešte nezažil, že by nejaký proces, ktorý by nebol systémový nešiel vypnúť. Pomôže len reštart a následné spustenie.
    Nakoniec by som len dodal, že mi to strašne vadí a potreboval by som nejkú radu … Počítač mám za deň niekoľkokrát v režime “sleep”.

  5. Jano napísal:

    Pri tejto novej verzii mam problem so zalozkami. Vobec nejde zalozky ulozit, rovnako nie je mozne uskutocnit v uz ulozenej zalozke zmeny. Lepsie povedane, ak zmenu uskutocnim a nasledne kliknem na “ulozit”, tak sa vsetko tvari OK, ale k prepisu nedojde. Ostava povodna verzia.

  6. Seky napísal:

    aha nova verzia ma bit 31.3 37 a vraj sa zmenila aj rýchlost nepovedalby som stalo ide rovnako ne ako vi to hodnotite ?

  7. Seky napísal:

    a ked vám niečo nejde tak viskušajte zo stranky stiahnut Mozilu Firefox 36 a tak nainštalovat a uvidite čo to zrobi

  8. Src napísal:

    @Marian:
    odkial mas tu verziu 36.0.0.5531 ? Oficialny Firefox sa takto vobec necisluje… dufam ze stahujes prehliadac len z oficialnych Mozilla sk,cz,org zdrojov… a nie napriklad firefox.sk…
    odporucam preinstalovat a uvidis

  9. Jozef napísal:

    Po nainštalovaní 36.0.1 mi prestal fungovať DownloadHelper 4.9.24. V stavovom riadku sa tvári, že sťahuje video, ale fakticky neťahá nič. Po downgrade Mozilly na 35.0 DownloadHelper funguje ako predtým.

  10. majo napísal:

    DownloadHelper version 5.0.0a3
    http://www.downloadhelper.net/install-beta.php?version=5.0.0a3

  11. braanco napísal:

    zdravím ……
    chcel by som sa spýtať na jeden problém …..
    mám verziu 36 / z automatickej aktualizácie /, ale vyskytol sa problém s pomalým načítavaním stránok ako príklad uvediem youtube . pri kliknutí na video, mi toto načíta aj 20 sekúnd prípadne viacej, alebo pri prístupe na hociakú inú stránku trvá dlhšie kým mi ju načíta a po načítaní ešte pár sekúnd pri rolovaní tejto stránky seká ……
    vyskúšal som iný prehliadač a tam ide všetko v poho …
    a prípadnú odpoveď ďakujem …..

  12. Igor napísal:

    ten režim na celu obrazovku F11 nefunguje ani v beta verzii. Mám tento problém iba na mojom Pc ,alebo je to chyba firefoxu.

  13. Brembo napísal:

    mne robila táto nová verzia tiež podobné kusky,trvalo prehliadaču neskutočne dlho,než sa otvoril a niekedy i tie stránky načítal docela dlho,inokedy zmenil písmo na japosku abecedu. Nakoniec som sa vrátil k staršej verzii,na tejto je ale problém so zakazovaním flash playera.

  14. vilko napísal:

    mne to ide

  15. AS napísal:

    Dobry den prajem, pouzivam “Mozilla Firefox Portable Edition”, kde mam ulozene zalozky, ale co je najdolezitejsie, mam tam ulozene aj dolezite pracovne veci a niektore hesla, ale dnes rano pri spusteni prehliadaca objavila hlaska “Firefox is already running, but is not responding. To open a new window, you must first close the existing Firefox process, or restart your system.”. Ked dam Ctrl+Alt+Del, potom Procesy (aby som vypol firefox.exe), ale tam sa firefox.exe vobec nenachadza medzi spustenymi procesmi. Viete mi poradit co s tym, aby som ziskal pristup k svojim ulozenym udajom?

  16. magda napísal:

    dobry den nemozem stiahnut ziaden prehliadac vobec nic aka by to bola chyba v mojom pc

Komentáre sú uzavreté.