Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Prichádza Firefox 29 s inovovaným prostredím

Firefox - logo

Mozilla sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 29.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 29.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných viac ako 3600 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek.

Najnovšia stabilná verzia Firefoxu 29 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Implementovaný úplne nový režim pre prispôsobenie, ktorý umožňuje používateľom prispôsobiť si Firefox s jednoduchším prístupom k najpoužívanejším funkciám
  • Nový, jednoduchý prístup k menu Firefoxu je odteraz v pravom hornom rohu a zahŕňa populárne ovládacie prvky prehliadača na jednom mieste
  • Elegantný, nový vzhľad kariet poskytuje celkový modernejší vzhľad. Pri neaktívnych kartách ustupuje do pozadia.
  • Vytvorený interaktívny sprievodca nových funkcií Firefoxu pre používateľov
  • Pridaná nová možnosť vytvorenia Firefox konta pre synchronizáciu pomocou Firefox Sync
  • Pridaná podpora pre Gamepad API
  • Pridaná podpora pre ‘box-sizing’ (zrušený -moz- prefix)
  • Pridaná podpora pre <input type=”number”>
  • Pridaná podpora pre <input type=”color”>
  • Pridaných niekoľko ďalších nových funkcionalít pre vývojárov
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Väčšina doplnkov dostupných na stránkach Mozilla Add-ons by už mala byť kompatibilná s novou verziou Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 29.0. Kompletný zoznam všetkých zmien si môžete pozrieť na tejto stránke.

Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Počínajúc Firefoxom 20 sa Správca preberania súborov zobrazuje v navigačnej lište.

Vo Firefoxe 26 bol kompletne odstránený reťazec browser.download.useToolkitUI, takže už nie je možné sa vrátiť k starému rozhraniu. Ako náhrada môže slúžiť doplnok Downloads Window.

Mozilla uvoľnila Firefox 29 aj pre Android s niekoľkými novinkami. Novú verziu si môžete prevziať z Google Play.

Podrobnejšie informácie o zmenách si môžete prečítať v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 29 pre mobilné zariadenia.

Nasledujúca verzia Firefoxu 30 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda 10.júna 2014.

Hlavný vývoj Firefoxu 31 bol ukončený a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať jeho ďalšie ladenie. Koncom týždňa bude dostupný pre používateľov v alfa aktualizačnom kanáli Aurora.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 29.0:

Aktuálna verzia je dostupná aj cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača. Kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.org.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Podpora pre Firefox 3.6 bola ukončená. Firefox 3.6 nahradili v predĺženej podpore špeciálne verzie v poradí už tretej verzie Firefoxu ESR s číslovkou 24 (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

Jedna verzia Firefoxu ESR je podporovaná štandardne 42 týždňov, pričom ešte ďalších 12 týždňov po vydaní nasledujúcej verzie dostáva predchádzajúca bezpečnostné opravy. Celková doba podpory jednej verzie Firefoxu ESR teda predstavuje 54 týždňov, počas ktorých prehliadač nedostáva nové vylepšenia či funkcie, ale len bezpečnostné opravy.

Ďalšie otázky a odpovede ohľadom Firefoxu ESR si môžete prečítať na stránke mozilla.org.

37 komentárov k príspevku “Prichádza Firefox 29 s inovovaným prostredím”

  1. lycaon napísal:

    Stiahnutý a idem vyskúšať, dizajn sa mi páči a časom uvidím ako bude šľapať :D.

  2. Nemam rad novinky napísal:

    Preco kazdou akutalizaciou sa musi menit vzhlad a rozloznie ovladania a nastaveni to naozaj nemaju na praci nic len pretvarat pomaly vzhlad na chrome shit? A ked ano preco nedaju moznot classic look etc…

  3. Dusan napísal:

    čisty google chrome

  4. eddward napísal:

    Nemam rad novinky: neprehanaj, vzhlad sa naposledy menil vyraznejsi asi pri Firefoxe 4 v roku 2011, tak naozaj neviem o akej kazdej aktualizacii hovoris…
    moznost zmenit na classic look mozes pomocou doplnkov napr. Classic Theme Restorer… do Firefoxu to nedaju, lebo je to vela (zbytocneho) kodu, ktory by cely prehliadac zbytocne zatazoval… na to su predsa doplnky…

    Dusan:
    Ku Google Chrome to ma stale daleko. Na prvy pohlad sa to moze tak zdat, ale daj si tie prehliadace vedla seba uvidis ze to tak nie je. Rovnake maju akurat tie 3 pruzky pre tlacidlo nastaveni, ktore je u oboch prehliadacov aj tak uplne inak riesene.

  5. Lubenko napísal:

    Dizajn sa mi paci. Pouzival som firefox davnejsie, potom som presedlal na Operu. Ale tak to vidim na navrat k firefoxu 🙂

  6. Erik napísal:

    Tak ta to nova Mozzila je otras odporúčam neaktualizovať alebo prejsť ku inému prehliadaču.

  7. mirko70 napísal:

    Nechal som si verziu 28. Tu mi vôbec nefunguje synchronizacia a ja sa veru nebudem koli novej verzii nanovo registrovať.

  8. Vlado napísal:

    Vôbec sa mi nepáči, ako sa zmenil vzhľad. Zmizli štandardné panely a prvky ovládania, a celé to vyzerá ako Chrome!!! ani neviem kedy sa mi to samé nainštalovalo, včera som mal Mozillu ešte v poriadku, len som šiel spať a zabudol vypnúť PC.. asi ho vypol otec.. a dnes ráno zapneť net a pozerám na tú hrôzu.. ani len neviem nájsť sťahovanie súborov… som zvyknutý už na prácu s pôvodným prostredím a to že človek si musí neustále zvykať na niečo nové, ho veľmi spomaľuje.. neželám si aby Mozilla vyzerala ako Google Chrome… poradte, čo s tým urobiť?

  9. Vlado napísal:

    táto verzia sa vám nepodarila.. dúfam že proti nej budú ľudia protestovať, a že ju čímskôr stiahnete, alebo nahradíte verziou 30, ktorá bude vyzerať opäť ako Mozilla…

  10. Martin napísal:

    No celkovo krok vedľa, tiež som veľmi sklamaný. Mozilla sa dala vždy pekne porobiť podľa predstáv užívateľa. Neviem možno som magor, ale to tlačítko ponuky v pravo ma irituje, okrem toho mi vadí, že sa nedá odstrániť. Ani taby sa nedajú dať pod panel na zadávanie adresy ako v predošlej verzii.

  11. Martin napísal:

    Ľudia! … ako, nerád ale musím tiež apelovať, že táto verzia je Katastrofa. Ešte mi to aj roztrtkalo staré nastavenia a s tými tabmi pod panelom záložiek mám tiež problém. No čo, hádam tá ďalšia verzia bude lepšia.

  12. Nea napísal:

    Ďakujem veľmi pekne. Táto mozilla sa mi už tri krát stiahla a vždy som ju musela preinštalovať na staršiu, pretože mi absolútne nefunguje!!! Vôbec mi nejde panel na zadávanie adries. Zadám adresu, stlačim enter a stane sa veľké….. nič! Nefunguje ani šípka vpravo v paneli, takže…. Ak to pôjde takto ďalej, tak sa budem musieť vrhnúť na iný FUNKČNEJŠÍ prehliadač.

  13. Róbert napísal:

    Som sklamaný … toto mi nevyhovuje.

  14. matus7532 napísal:

    Otras, ostávam pri 28, a podla toho koľko ľudí na 29 nadávalo a musel som im naspať obnovovať 28 nie som sám komu to vadí. Samozrejme bolo nutné zakázať aktualizáciu, čo je krok k “zvýšeniu” bezpečnosti na webe.

  15. Tatiana napísal:

    Chcela by som vedieť prečo mi nainštalujete novú verziu bez môjho súhlasu?? Neslušalo by sa opýtať? Moja matka dostala hysterický záchvat, že si nemôže nič na internete nájsť, volala do servisu, ten prišiel a skasíroval kopu peňazí za zbytočný výjazd. Rada by som bola, keby mi niekto na môj príspevok aj odpovedal.

  16. ???????????? napísal:

    S každým pripojením sa mi aktualizuje 28 na novú verziu 29. Čo s tým mám robiť? Nechcem 29, je naprd.

  17. jajo841 napísal:

    ?????????????vypni si aktualizacie.ako ja,a mne ta 29tka stale mrzla ta k som si dal na 27ku

  18. bob napísal:

    máte úplnú pravdu … je to totálny shit .. nič nefunguje .. nenačítava stránky, absolútnych 0 bodov! milá Mozilla! daj mi už pokoj s aktualizáciami!!! a ešte s odrbami “že zvýšenie vašej bezpečnosti” .. čiže cestou, že ma vôbec nepripojí? alebo že za hodinu načítavania?? mám pocit, že po otvorení browsera a nakliknutí stránky mi Mozilla najprv sťahuje celý hárdisk “akože chvíľu strpenia” … a potom po polhodine sa tam objaví “kulhajúca stránka” …
    do riti! aj to tu niekto z tej Mozilly číta??? kde sú odpovede????

  19. bob napísal:

    fakt ľutujem že dnešné “pýtanie o povolenie” Windowsu autorizoval .. a stále mám pocit .. a toto ma v ňom utvrdzuje, že čím staršie, tým lepšie ..

  20. bob napísal:

    a pravda je aj o tých nastaveniach .. otvárnaie na novej karte “záložke” v prdeli .. idem to chytro odinštalovať a nájsť v mirroroch niečo staršie ale plne funkčne

  21. oliver napísal:

    uplny odpad nova verzia…akurat som zabil hodinu riesenim problemov…. fuuuuuuuuj hnus

  22. Frank napísal:

    Absolútne nie nie som spokojný s novou verziou. Karty sú znovu nad vyhľadávacím panelom, čo je podľa mňa dosť nelogické a zrejme sa tentoraz nedajú premiestniť hneď nad panel samotnej stránky, aspoň ja som na to neprišiel ako. Chrome som vždy odmietal aj kvôli vzhľadu a zrazu nám naservírovali prvky, ktoré ho naozaj začínajú pripomínať. Neviem, prečo ma nútia inštalovať rôzne doplnky, aby som dosiahol pôvodný vzhľad a ovládanie ako v starom dobrom Firefoxe. Veď práve kvôli jeho prostrediu som naň kedysi presedlal a odmietam akceptovať predstavy niekoho iného. Vraciam sa k starej verzii a vypínam aktualizácie.

  23. eddward napísal:

    Ak vam nevyhovuje novy vzhlad stiahnite si prosim doplnok:
    https://addons.mozilla.org/addon/classicthemerestorer/
    A nastavte si prehliadac do pôvodneho vzhladu. Vsetko sa tam da nastavit. Aj karty pod panelom s adresou ked sa vam nepacia hore a vsetko ostatne.
    Len nepouzivajte stare verzie, je to pre vase dobro.
    Je to skoda no, na tomto Mozilla pracovala cez 2 roky, prave kvoli lepsiemu komfortu pouzivatelov a modernejsiemu vzhladu.
    Hold, Firefox ma asi najkonzervativnejsich pouzivatelov na svete, jedinu zmenu nevedia zniest. Najradsej by pouzivali asi Firefox z verzie 1.0.

  24. Andrea napísal:

    Akože sorry, al čím ďalej sú tie aktualizácie horšie a horšie. Čím je viac aktualizovaná, tým horšie sa mi seká celý počítač! Nebolo by už dosť tých aktualizácií?

  25. ???????????? napísal:

    Prosím vás ako si mám vypnúť aktualizácie, aj ked si zmením nastavenia, že už úplne zruším všetky aktualizácie, skoro pri každom zapnutí sa mi mozilla aktualizuje na 29. A či prejsť na chrome?

  26. bob napísal:

    Príspevok zmazaný z dôvodu porušenia etiky – nadávky tu neztrpíme.

  27. Martin napísal:

    Mohol by si sa vyjadrovať slušne 🙂 http://www.doplnky4u.sk

  28. flexio napísal:

    katastrofáá, humus, fuj, idioti,,, ok Opera

  29. flexio napísal:

    všetko zabehnuté zrušili a šli cestou Opera a Win 8, čiže ničomu nerozumieme, škoda, budem na prehliadači Maxthon, je aj po Slovensky.

  30. flexio napísal:

    totálny krach !!! ľudia mi volajú, že im nejde net, ale majú novú verziu lišky

  31. flexio napísal:

    inovácia je jedna vec, ale zachovať zabehnutý interface druhá

  32. bob napísal:

    Prečo by som sa mal vyjadrovať slušne? Slušné by bolo od tých, čo to spizdili, aby odpovedali. Prípadne aby zjednali nápravu. Ja im tiež v noci neprestavím v aute volant na pravú stranu, nie?

  33. Branislav Rozbora napísal:

    Vážený Pán BOB a ďalší smútiaci, plačete na nesprávnom mieste, táto stránka nemá nič spoločné s vývojom nových verzií Firefoxu. Tu ho len prekladáme do slovenčiny. To že sa nová verzia nepáči Vám, neznamená, že sa nepáči iným, tak neprezentujte vlastné názory ako názory iných. Firefox 29 nemá problém, jediný problém môžu spôsobovať doplnky, ktoré máte vo svojom Firefoxe nainštalované. Nekompatibilita je veľmi pravdepodobná hlavne teraz, keď Firefox prešiel väčšími zmenami. Tento problém však môže vyriešiť len autor konkrétnych rozšírení a nie Mozilla – tá do Vášho počítača nevidí. Firefox ponúka veľa možností, ako elegantne opraviť problém s profilom (oprava profilu, núdzový režim, zakázanie doplnkov…), tak skúste si trošku preštudovať stránku support.mozilla.com a nestrácajte zbytočne čas trápnym obviňovaním niekoho za vašu pohodlnosť. Firefox nikoho k ničomu nenúti, nastavte si všetko tak ako potrebujete (kľudne si aktualizácie vypnite, nikto vám ich nasilu nenúti), je to jednoduché – stačí len trošku porozmýšlať. Pekný deň všetkým.

  34. Peter napísal:

    Pán Branislav:
    keby som chcel aby môj prehliadač vyzeral ako Chrome, nainštalujem si Chrome
    keby som chcel primitívne jednoduchý prehliadač, nainštalujem si Chrome
    keby som chcel prehliadač s vyhladávacím a adresným riadkom, nainštalujem si Chrome
    Chápem, že vy tu nie ste vývojári, ani ich nemôžete ovplyvniť a Google dobre platí,
    ale svoj názor si tu zatial môžem vyjadriť. Myslím že zďaleka nie som sám, komu sa nové zmeny nepáčia.
    Ak bude vývoj pokračovať výlučne týmto smerom, zoastanem pri verzii 28 a mám aj plán B – prehliadač PaleMoon, ktorý je v podstate Firefox, fungujú s ním všetky doplnky pre Firefox a podla vyjadrenia vývojárov nikdy neprejde na výzor Chrome like.

  35. JohnWayne napísal:

    asi tak súhlasím s Petrom, ono totižto Branislava pracuje pre firefox, takže na svojho zamestnávateľa nemôže kydať, musí len a len v dobrom hovoriť, inak by letel, takže asi tak, to len na doplnenie

  36. majo napísal:

    Prešiel som na Pale Moon a spokojnosť. Aj správca súborov sa dá nastaviť na starý cez about.config.

  37. lenivec napísal:

    Keď sa mi nepáčil Ribbon, bol som obviňovaný že som lenivý sa naučiť nové prostredie
    Keď sa mi nepáčilo Metro, bol som obviňovaný že som lenivý sa naučiť nové prostredie
    Keď sa mi nepáči Australis, zase som Branislavom obviňovaný že som lenivý sa naučiť nové prostredie
    PaleMoon je super.

Komentáre sú uzavreté.