Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Mozilla v roku 2013

Firefox - logo

Pri príležitosti blížiaceho sa konca roku 2013 Mozilla opäť pripravila prehľadnú infografiku zachytávajúcu najdôležitejšie momenty a míľniky, ktoré zaznamenala organizácia a jej produkty v tomto roku.

Mozilla v tomto roku oslávila už 15. rok svojej existencie. Projekt Mozilla pôvodne vznikol ako súčasť firmy Netscape, kde mala za cieľ koordinovať vývoj Mozilla Application Suite. Od roku 2003 pôsobí pod samostatnou hlavičkou Mozilla Foundation. Samotný vývoj softvéru má na starosti Mozilla Corporation od roku 2005. 

Rok 2013 bol pre Mozillu v znamení štartu operačného systému pre mobilné zariadenia s názvom Firefox OS, ktorý je momentálne dostupný v 14 krajinách u 4 telekomunikačných operátorov, či ďalšieho významného zrýchľovania vykonávania JavaScriptu. Bola implementovaná aj špeciálna, vysoko optimalizovaná verzia JavaScriptu asm.js pre lepšiu podporu Web aplikácii či hier. Mozilla stála tiež u zrodu petície StopWatching.Us, ktorá bola zameraná proti sledovaniu používateľov na Internete. Taktiež vytvorila aj rozšírenie Lightbeam na tento účel.

Medzi najdôležitejšie čísla Mozilly z roku 2013 sa zaradí napríklad aj stále viac ako 500 miliónov aktívnych používateľov Firefoxu, viac ako 50 miliónov stiahnutí Firefoxu pre Android, viac ako 18 miliónov návštevníkov webu Mozilla Developer Network, či viac než 76 tisíc projektov vytvorených v systéme Mozilla Webmaker.

Toto všetko a ešte oveľa viac je súčasťou záväzku neziskovej organizácie Mozilla pokračovať v inováciách v prospech ľudí na celom svete a pokračovať v budovaní lepšej budúcnosti pre web aj v roku 2014 a ďalších rokoch.

 

1 komentár k príspevku “Mozilla v roku 2013”

  1. Martin napísal:

    Mozila musí nejako zarábať, takže až tak neziskové to nieje 🙂

Komentáre sú uzavreté.