Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Finálny Firefox 10 a Firefox 3.6.26

Firefox - logo

Mozilla dnes sprístupnila finálnu verziu ďalšej generácie svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 10.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 10.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných vyše 700 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek. Firefox 3.6 sa taktiež dočkal aktualizácie na verziu 3.6.26, ktorá opravuje niekoľko nájdených problémov, vďaka čomu sa opäť zvyšuje bezpečnosť a stabilita prehliadača. Podrobnejšie informácie k tejto verzii sú dostupné v poznámkach k vydaniu pre 3.6.26.

Najnovšia verzia Firefoxu 10 obsahuje nasledovné zmeny:

  • Tlačidlo dopredu je odteraz skryté, kým sa nevrátite späť
  • Väčšina doplnkov je odteraz štandardne kompatibilná s každou novou verziou Firefoxu
  • Implementované vyhladzovanie hrán (Antialiasing) pre WebGL
  • Pridané celoobrazovkové API umožňujúce vytvárať aplikácie, ktoré môžu bežať na celej obrazovke
  • Pridaná podpora pre CSS3 3D tranformácie
  • Pridaný nový <bdi> prvok pre obojsmernú izoláciu textu, spolu s podporou CSS vlastností
  • Pridaný nový webový nástroj pre editáciu CSS štýlov
  • IndexedDB API odteraz viac zodpovedá špecifikácii
  • Vylepšená podpora štandardov pre HTML5, MathML a CSS
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie stability
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti

Aktuálne je podľa Mozilly s touto verziou Firefoxu kompatibilných cez 95% z takmer tisícky najpoužívanejších doplnkov z celkového počtu viac ako 10 000 dostupných na stránkach Mozilla Add-ons. Znova upozorňujeme, že väčšina doplnkov bude kompatibilných už hneď po aktualizácii Firefoxu.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 10.0. Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 10 aj pre mobilné zariadenia. Novú verziu si môžete prevziať na špeciálnej stránke www.mozilla.com/sk/m

Nasledujúca verzia Firefoxu 11 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda presne 13. marca 2012.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 10.0.2:

Verzia 3.6.26:

Obidve verzie sú dostupné cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača, kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.com.

Pri aktualizácii prehliadača netreba taktiež zabúdať aj na aktualizáciu zásuvných modulov. Ich zastaranosť často spôsobuje nežiadúce komplikácie počas prehliadania webových stránok. Na zistenie aktuálnosti zásuvných modulov Mozilla zriadila špeciálnu stránku.

Upozorňujeme, že dnešným dňom a teda vydaním Firefoxu 10 je ukončená podpora Firefoxu 9/9.0.1. Ďalšie bezpečnostné aktualizácie pre verziu 9 už nebudú vydávané. Preto odporúčame kvôli bezpečnosti aktualizovať na Firefox 10.

Pre Firefox 3.6 budú aj naďalej vydávané aktualizácie, avšak ukončenie podpory je už naplánované na koniec apríla 2012! Firefox 3.6 nahradia v predĺženej podpore špeciálne verzie Firefoxu ESR (Extended Support Release) určené primárne pre podnikové prostredie.

18 komentárov k príspevku “Finálny Firefox 10 a Firefox 3.6.26”

  1. Fonzi napísal:

    Juchú… konečne verzia s ďalšími novinkami už aj čakám na Firefox 11 😀

  2. eddward napísal:

    FF 11 bude do konca tyzdna ako beta, http://www.mozilla.org/sk/firefox/channel/

  3. Dusan napísal:

    dufam zeto sekanie uz prestane lebo semtam zamrzne

  4. Jozef napísal:

    Cital som ze mozilla pripravila dve linie upgradovania verzii Firefoxu a Thunderbirdu.
    Ide o tzv. firemnu verziu, ktora sa ma upgradovat kazdych 10 mes. a standard verziu ktora sa bude upgradovat kazdych 8-10 tyzdnov. (plus, minus)
    Vid clanok:
    http://www.itnews.sk/spravy/produkty/2012-02-03/c146453-firefox-10-a-thunderbird-10-esr-potesi-hlavne-firmy?utm_medium=email&utm_source=newsletter
    Kde najdem slovenske firemne verzie (nie ceske)? Dakujem.

  5. eddward napísal:

    https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/10.0esr/win32/sk/Firefox%20Setup%2010.0esr.exe

  6. false napísal:

    Teda Vám poviem mne to narobilo pekné problémy na viacerých PC (XP, Vista na 7micke zatial nie) Thunderbird aj FF nesli spustit pri spustani tabulka ze nastala chyba pre ktoru sa nemoze spustit…vratil som naspat stare verzie 9 a vsetko ide ako predtym ….

  7. eddward napísal:

    Treba davat pozor, lebo od verzie 10 su skoro vsetky doplnky povolene, a moze sa stat ze niektory nefunguje uplne dobre s novou verziou a potom moze robit takyto problem. Ak je v 9 vsetko ok tak skus povypinat vsetky doplnky a vyskusat 10.
    Je mozne ze je to aj iny problem.

  8. Mato napísal:

    Ja uz toto fakt nechapem.Mal som v pc firefox 10 isiel absolutne bez problemov a zrazu zacal zamrzat pri prehravani videi a to nemam nainstalovane ziadne doplny ic iba flash player najnovsi a nejdete.Toto iste mi robilo aj na druhom pc tiez to slo a zrazu uz potom nie a ta druha verzia 3.6.26 ide v pohode ale tu nechcem je pomala.Nainstaloval som Google Chrome kaslem na cely firefox.

  9. peto napísal:

    omg co to zase vydali za verziu 10.0.1 ??? stale mi nahodne spadne !!!

  10. Roman napísal:

    Prosim o radu prečo mi zamrza mozilla 10.Na PC mam win.7.Na noutbuku mam XP tam to tiez zamrza hlavne pri sledovani youtbe alebo archivu treba dat starsiu verziu alebo počkat az sa to upravi.G.CHrom ide v pohode

  11. eddward napísal:

    pluginy aktualizovane? http://www.mozilla.org/sk/plugincheck/

  12. ivanov napísal:

    Pri prezeraní niektorých stránok na verzii firefox 10 je viditelné na niektorých stránkach lámanie (vlnenie) obrázkov pri scrollovaní myšou. Na firefoxe 3.6 to nerobilo. V čom môže byť problém? Chýba nejaký doplnok v prehliadači alebo je chyba v grafickej karte? Čo sa mi ale nezdá, zostava je dobrá (grafická karta je ATI Mobility Radeon HD 5650). Díky

  13. eddward napísal:

    Mozno by pomohol novy ovladac na graficku kartu, alebo vypnut hardverove urychlovanie ak mas zapnute. Najdes to v moznostiach – spresnenie – karta vseobecne.

  14. Angelus napísal:

    FF 11 uprava na Ubuntu 🙂 čista spokojnost (freezuje tak ako vo win, ale vo win sa malokedy rozbehol tu takmer vzdy) ale inak *****

  15. Fonzi napísal:

    odtiaľto si stiahnite najnovší dostupný FF, čiže už je dostupný FF 11 beta 8, onedlho vyjde Release, tak kľudne môžete inštalovať betu, ktorá sa vám automaticky aktualizuje finál verzia cez aktualizačný mechanizmus.

    http://www.mozilla.org/sk/firefox/beta/

  16. Fonzi napísal:

    Konečne! Už vyšiel finálny FF 11, môžete si ho stiahnuť na adrese

    http://www.mozilla.org/sk/download/?product=firefox-11.0&os=win&lang=sk

    čo skoro bude prepísané číslo aj na oficiálnych stránkach mozilla.com

  17. Jozef Markus napísal:

    Pri aktualizacii na Firefox 11 mi vo W7 postal v Google, rozhovor a videorozhovor.Prvok,ktorý sa mi zobrazí na inštalovanie, po jej vzkonaní ponúka Chybu 1603.

  18. Manali Packages napísal:

    Som výskumu a práce na projekte v súvislosti toto všeobecné tému. Vďaka za také veľmi obdivuhodným a pamätal si článok veci. Vždy písať svoje vlastné skúsenosti a podeliť sa.

Komentáre sú uzavreté.