Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Sprístupnený Firefox 8 a Firefox 3.6.24

Firefox - logo

Mozilla dnes sprístupnila finálnu verziu ďalšej generáciu svojho internetového prehliadača Firefox – Firefox 8.0. Založený je na aktualizovanej verzii vykresľovacieho jadra Gecko 8.0. Za posledné 3 mesiace vývoja bolo do kódu zapracovaných vyše 600 zmien, opráv chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability a niekoľko noviniek. Firefox 3.6 sa taktiež dočkal aktualizácie na verziu 3.6.24, ktorá opravuje niekoľko nájdených problémov, vďaka čomu sa opäť zvyšuje bezpečnosť a stabilita prehliadača. Podrobnejšie informácie k tejto verzii sú dostupné v poznámkach k vydaniu pre 3.6.24.

Medzi najvýraznejšie novinky 8 verzie patrí:

  • Doplnky nainštalované programami tretích strán sú odteraz v predvolenom nastavení zakázané
  • Pridané nové dialógové okno pre doplnky na spravovanie už skôr nainštalovaných doplnkov
  • Pridaný Twitter do panela na vyhľadávanie v anglických verziách Firefoxu
  • Pridaná voľba pre nenačítavanie kariet kým nie sú aktívne, pre zrýchlenie štartu prehliadača pri obnovení okien
  • Zvýšenie výkonu a správy pamäte pri používaní  <audio> a <video> prvkov
  • Pridaná CORS podpora pre cross-domain textúry vo WebGL
  • Pridaná podpora pre HTML5 kontextové menu
  • Pridaná podpora pre insertAdjacentHTML
  • Vylepšená podpora CSS hyphen pre viacero jazykov
  • Vylepšená podpora pre protokol WebSocket
  • Opravených niekoľko chýb pre zvýšenie bezpečnosti a stability

Aktuálne je podľa Mozilly s touto verziou Firefoxu kompatibilných cez 95% z takmer tisícky najpoužívanejších doplnkov z celkového počtu viac ako 10 000 dostupných na stránkach Mozilla Add-ons.

Podrobnejšie informácie o novej verzii sa dočítate v oficiálnych poznámkach k vydaniu Firefoxu 8.0. Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Mozilla uvoľnila Firefox 8 aj pre mobilné zariadenia. Novú verziu si môžete prevziať na špeciálnej stránke www.mozilla.com/sk/m

Nasledujúca verzia Firefoxu 9 sa presúva do fázy beta už o niekoľko dní. Finálnu verziu môžete očakávať o 6 týždňov, teda koncom decembra. Tešiť sa môžete na výraznejšie zrýchlenie prehliadača, optimalizácie pamäte a ďalšie novinky.

Aktualizácia 23.11.2011: Krátko po sprístupnení finálnej verzie Firefoxu 8.0 sa u mnohých užívateľov začali prejavovať časté pády prehliadača spôsobené staršou verziou ako 7.6.2 u doplnku Roboform. Mozilla preto aktualizovala Firefox na verziou 8.0.1, ktorá zároveň opravuje aj problém pádmi Javy na systéme Mac OS X.

Kde nájdem nové verzie?

Verzia 8.0.1:

Verzia 3.6.24:

Obidve verzie sú dostupné cez zabudovaný aktualizačný mechanizmus prehliadača, kompletné slovenské inštalačné balíky si môžete prevziať aj na našej stránke.

Ostatné jazykové verzie nájdete na stránke mozilla.com.

Upozorňujeme, že dnešným dňom a teda vydaním Firefoxu 8 je ukončená podpora Firefoxu 7/7.0.1. Ďalšie bezpečnostné aktualizácie pre verziu 7 už nebudú vydávané. Preto odporúčame kvôli bezpečnosti aktualizovať na Firefox 8. Pre Firefox 3.6 budú aj naďalej vydávané aktualizácie.

15 komentárov k príspevku “Sprístupnený Firefox 8 a Firefox 3.6.24”

  1. Marco napísal:

    Mám pocit, že čím vyššia verzia tým horšie. Používam Firefox už dlho ale z verzie na verziu som menej spokojný. Dlho sa všetko načítáva, po inštalácii najnovšej verzie mi zmizli ikony niektorých stránok, dokonca aj uložené heslá !!, nejde zobraziť zdrojový kód stránky… Mám pocit, že sa to robí za každú cenu, aby bolo stále niečo akože nové, ale trpí tým kvalita a funkcionalita.

  2. Róbert napísal:

    @Marco: A preto používam Google Chrome! 😉

  3. Gabo napísal:

    Vo verzii 3.6.24 je nieco dokonene, napr. nevie si poradit s http://maps.google.com/, respektive nacitavanie je nekonecne …

  4. julo napísal:

    RE:Marco

    Ja naopak so od verzii k verzii spokojnejsi. Co sa tyka spotreby pamate tak od v4.0 doslo nesporne k zlepseniu. To bola jedina vec co ma vaznejsie stvala. Prehliadac sa mi zda subjektvine sviznejsi, ale tu boli pre mna pouzitelne aj starsie verzie prehliadaca.

    Chyby/regresie som nezaznamenal ani na jednej z pouzivanych platforiem (Linux/MS Windows) – ani jeden z horeuvedenych problemov. Cas problemov byva tradicne v rozsireniach, ale asi nie vsetky. Kazdopadne ak chcete aby boli chyby opravene, pokuste sa ich zadat do bugzilly, tu nariekate nad zlym hrobom.

    Neviem presne co mate na mysli “mi zmizli ikony niektorých stránok”. Ak myslite na to co ja, potom je to mozno v tom ze prehliadac si uklad ikonky stranok do kese (nie hesla). V pripade ze kes dosiahne limit, najstarsie sa vyhadzuju a onovia sa zrejme pri dalsej navsteve. Nieco podobne sa moze hromadne stat ak sa zmeni format kese prehliadaca medzi verziami. Vtedy sa zdejme cela kes vytvori nanovo. Hesla sa vsak do kese neukladaju…

    J

  5. eddward napísal:

    suhlas s julom, verzia od verzia je vprincipe stale lepsia, spotreba pamäte ide od verzie 7 stale nizsie, väcsinu pamätovych problemov ale sposobuju rozsirenia, co nie je bohuzial chyba mozilly…
    dalsie problemy su spojene s dlhodobym a nestrnym pouzivanim jedneho profilu, to potom moze vyustit do roznych problemov od uplne trivialnych az po nemoznost spustenia samotneho prehliadaca, co ale opät nie je chyba mozilly ale “neporiadnych” uzivatelov

  6. Marco napísal:

    Akceptujem vaše názory, ale u mňa už asi 3 posledné verzie idú ako “slimák”. Hlavne ak pracujem na lokálnom serveri, kde testujem stránky (localhost) tak oproti starším verziám sa to neskutočne spomalilo. A že nevie zobraziť zdrojový kód stránok mi tiež chýba. Sú to možno detaily ale ak ich človek používa a nejde to tak je to otrava.

  7. František napísal:

    Novú verziu 8 Mozilly Firefoxu som si nainštaloval 11.11. a po niekoľkodňových skúsenostiach sa pripájam k Marcovi. Už dvakrát som bol nútený odinštalovať nové verzie Firefoxu, pretože nedokázali zo staršej verzie prevziať podstatné nastavenia, obľúbené stránky, prepojenia, certifikáty a heslá v oblasti bezpečnosti, nedokázali pracovať so zásuvnými modulmi a rozšíreniami, ktoré som potreboval k práci.
    Nová verzia Firefoxu 8 sa prejavila tým, že hrúbka písma celej stránky je tenšia a tým aj menej čitateľná; podstatná časť importovaných certifikátov bezpečnosti pre zabezpečené a šifrované stránky neboli prevzaté, neboli prevzaté a zapamätané predtým uložené prístupové heslá k stránkam; prevažná väčšina zásuvných modulov nie je kompatibilná. Ďalej, podľa môjho názoru došlo k zníženiu možností konfigurácie nastavenia bezpečnosti užívateľom, oproti proklamovanému zvýšeniu od šíriteľa produktu, napr. aj tým, že na karte Nástroje/Možnosti/Bezpečnosť boli oproti staršej verzii 3.6.6 zrušené Bezpečnostné upozornenia.
    15.11.2011

  8. eddward napísal:

    Marco: ale ved Firefox odjakziva vie predsa zobrazit zdrojovy kod stranky – skratka Ctrl+U alebo menu – nastroje – webovy vyvojar – zdrojovy kod stranky.

    František: to je velmi zaujimave, niekde bude zrejme problem… ja aktualizuje od verzie k verzii na 3 pocitacoch a nikdy som s takymito zalezitostami nemal problem, ci uz ide o certifikaty, hesla alebo ine veci. Zasuvne moduly – pluginy? tie sa nikdy pri novej verzii nezablokuju. Ak ide o “doplnky” tak je mozne ze sa znefunkcnia kvoli vyssej verzii Firefoxu ale stale mozu byt plne funkcne. Na tento pripad existuje specialny doplnok (Addon compatibility reporter), ktory staci len nainstalovat a vsetky doplnky budu vzdy funkcne. Co sa tyka pisma to je dalsi problem, ktory bezny urcite nie je. Ja mam pismo aj v najnovsej verzii rovnake ako v predoslej. Vidim tam niekde problem v profile Firefoxu.

  9. Marco napísal:

    No vďaka to s tým zobrazením zdrojového kódu som prehliadol, predtým to bolo v menu “Zobraziť”.. Ale čo sa tých hesiel týka, certifikátov a rýchlosti načítavania mám podobné skúsenosti ako František. Roky používam Firefox a nikdy mi nezmizli heslá stránok, ktoré som mal uložené. Pri najnovšej verzii mám na tých stránkach prázdne políčka. jednoducho táto verzia (aj pár predošlých) má muchy. Nemali by sa chrliť pomaly každý mesiac nové verzie ale radšej by sa mala urobiť jedna poriadna.

  10. eddward napísal:

    No je to presne kazdych 6 tyzdnov ale to neznamena ze sa nova verzia vyvyja tie 6 tyzdne…je to dokopy az 18 tyzdnov z coho sa dve tretiny len testuje.
    Ale to je nie je podstatne. Dolezitejsie je ze ak sa naozaj pouziva Firefox roky na tom istom profile tak je vysoka pravdepodobnost ze tam niekde prameni problem. Ja si zvyknem aspon raz za pol rok zalohovat vsetky zalozky, hesla atd. a zacat uplne nanovo s cistym profilom a mozno preto nemam nikdy taketo problemy.
    FF dovoluje rozsireniam, pluginom atd. zasahovat velmi hlboko do svojho kodu a za “roky” pouzivania rovnakeho profilu sa moze takto kadeeco stat.

  11. yoshti napísal:

    Od kedy mám nový firefox nejde mi žiadne prehrávanie zvuku cez internet a zlyhávajú mi moduly …

  12. Leoš napísal:

    Tou kvalitou nových verzii Firefoxu by som si nebol taký istý… Testoval som zatiaľ všetky nové verzie a vždy som sa nakoniec vrátil k trojkovej (teraz 3.6.24) verzii. Pri testovaní som vždy vychádzal z čistej inštalácie (zo starej verzie všetko zálohované na USB kľúči, odinštalované Revo Uninstallerom s najvyšším stupňom prehľadávania a potom kontrolou registra). Po inštalácii novej verzie Firefoxu mám stále problém s nestabilným menu (preblikáva, mizne, atď.), behom testu z ničoho nič spadol (a nie raz). Neviem, či je to tým, že mám 64-bitové win 7, ale pri 12 GB pamäte a procesore i7 by Firefox nemal mať problémy, keď trojková verzia chodí ako švajčiarske hodinky… Keď si porovnám inštalačné súbory mám dojem, že čím novšia verzia, tým je v nej viac balastného kódu a odstránením jednej chyby sa ich “vyrobí” ďalších desať… Takže keď budem parafrázovať starého profesora z filmu Marečku…: “Nepotěšil jste mě, Mlho, ani já vás nepotěším… Pět!”

  13. adrian napísal:

    Neviete náhodou, ako odstrániť Google Translator z tohto Firefoxu?
    Prekladá mi totiž každú stránku a niektoré končia aj s chybou.
    Vďaka za pomoc. 🙂

  14. Fonzi napísal:

    Nedávnom vyšla finálna deviata verzia tohto kvalitného prehliadača, tu si stiahnite najnovšiu verziu… http://download.mozilla.org/?product=firefox-9.0&os=win&lang=sk

    onedlho vyjde prvá beta verzia novej generácie Mozilly… Aurora!

  15. Resorts in Manali napísal:

    Úplne inšpirujúce, adsense a affiliate programy zmenili spôsob, akým mnoho stránok podnikania. To znamená, že teraz nabíjania mesačný poistné nie je vždy nutné, pretože príjmy môžu byť teraz vykonávané prostredníctvom iných prostriedkov.

Komentáre sú uzavreté.