Aktuálne verzie
pre Windows

Kanály RSS

Články: RSS / Atom
Články Mozilla.cz: RSS
Komentáre: RSS / Atom
Fórum: Atom

Uvoľnený Firefox 3.5 beta 4, pomôžte nám testovať

Firefox 3.5 beta 4 Mozilla dnes sprístupnila štvrtú verejnú beta verziu nadchádzajúcej generácie prehliadača Firefox, ktorá doteraz niesla označenie 3.1, no od tohto zostavenia bola prečíslovaná na verziu 3.5. Dôvodom tohto kroku je, že nový Firefox prináša väčší počet zmien a noviniek, ako sa pôvodne plánovalo. Zatiaľ ide stále o testovaciu verziu, od ktorej Mozilla očakáva otestovanie nových funkcií širšou verejnosťou, aby tak mohli byť zachytené a opravené najčastejšie sa vyskytujúce chyby. Preto pred spustením testovacej verzie odporúčame vytvoriť nový profil. Verzia nie je určená na používanie ako hlavný prehliadač.

Aké sú novinky v tejto verzii?

Nový Firefox prinesie funkcie a zmeny, ktoré nestihli byť zakomponované do Firefoxu 3.0. Okrem toho opravuje chyby, ktoré boli nájdené v aktuálnej verzii. Medzi hlavné novinky testovacej verzie beta 4 v porovnaní s beta 3 patrí:

  • zlepšená stabilita a zvýšený výkon pri spracovávaní Javascriptu (engine TraceMonkey). Vďaka tomu bolo opäť zrýchlené načítavanie webových stránok, rýchlejšiu odozvu má aj samotné používateľské rozhranie prehliadača.
  • pridaná možnosť otvoriť naposledy zatvorené okná (ponuka História -> Nedávno zatvorené okná)
  • vylepšený režim Súkromné prehliadanie (ponuka Nástroje -> Spustiť režim Súkromné prehliadanie)
  • upravené okno nastavenia ukladania histórie (ponuka Nástroje -> Možnosti -> panel Súkromie) a jej odstraňovania (ponuka Nástroje -> Vymazať nedávnu históriu), kde je možné po novom určiť obdobie, za ktoré sa má história prehliadania webu odstrániť
  • rekordný počet 70 lokalizácií

Zoznam zmien oproti predchádzajúcej verzii nájdete v poznámkach k vydaniu verzie beta 4. Vývojári nájdu kompletný zoznam nových funkcií a podporovaných štandardov na stránke Mozilla Developer Center.

Beta 4 je poslednou plánovanou testovacou verziou. Pred sprístupnením ostrej verzie nového Firefoxu 3.5 sa ešte dočkáme minimálne jedného zostavenia označeného ako kandidát na vydanie. Presný dátum jeho uvoľnenia ešte nebol stanovený.

Pomôžte nám s testovaním

Keďže ide o poslednú testovaciu verziu, budeme radi, ak nám pomôžete otestovať nové funkcie z pohľadu lokalizácie do slovenčiny. Na stránkach nášho fóra na adrese fórum.mozilla.sk sme vytvorili samostatnú tému Testovanie lokalizácie pre Firefox 3.5, kde nájdete potrebné informácie. Po otestovaní prehliadača uvítame, ak nám výsledok zanecháte v spomínanej téme fóra. Vopred ďakujeme.

Kde nájdem túto verziu?

Kompletné inštalačné programy sú dostupné v 70 jazykových mutáciách vrátane slovenskej. Prevziať si ich môžete na špecializovanej stránke na Mozilla.com alebo po kliknutí na nasledujúce odkazy:

Verzia 3.5 beta 4:

11 komentárov k príspevku “Uvoľnený Firefox 3.5 beta 4, pomôžte nám testovať”

  1. ondrej napísal:

    Zdravím všetkých užívateľov Mozilly. prave testujem mozillu 3.5 a ani tu som sa neubranil sklamaniu ked som zistil že ani tu nemožem z textoveho okna pridavat založky rovno na lištu so založkami. nedalo by sa to nejako riešiť ?

  2. Vlado Valaštiak napísal:

    Čo myslíš tým textovým oknom? Textové pole, kam sa zadáva adresa stránok? Ak áno, tam stačí potiahnuť ikonu stránky na panel so záložkami.

  3. ja napísal:

    Spominana novinka “Otvoriť naposledy zatvorené okná” je aj v sucasnej verzii FF 3.0, akurat nefunguje.

  4. Vlado Valaštiak napísal:

    ja: v samotnom Firefoxe určite nie je. Je možné, že si si túto funkcionalitu pridal niektorým z rozšírení.

  5. jurko napísal:

    idu v 3.5b rozsirenia na 3.0?

  6. sergej napísal:

    jurko: vela ano, niektore nie. Tie musia ich autori upravit. Z nejakych 10 ktore pouzivam ja mi nejde len jedno.

  7. OKOK napísal:

    Ak to nevieš tak sa do toho nestaraj.

  8. mato napísal:

    konecne firefox presne podla mojich predstav zo vsetkym ako ma byt,hlavne s tym otvaranim dalsich okien

  9. Viktor Snezny napísal:

    Veď prehliadač nie je kompatibilny s HTTPS !!!!! Nedajú sa mi nastavit urcite veci, napr. self-care !

  10. sas napísal:

    mrzne na viste!!!!!!!!!! stranky mrznu 🙁

  11. skorp napísal:

    Na Viste mrzne pravidelne 🙁

Komentáre sú uzavreté.